Rize Şimal AVM&Karma Proje Genel Müdürü Yeşim Anıt Aydoğan, AVM’lerinin sosyal ve kültürel bir yaşam alanı olması için yürüttükleri projeleri ve iş hayatında kadınların yerini güçlendirmek ve liderlik pozisyonlarında daha fazla yer alması için nasıl bir aksiyon alınması gerektiğini okurlarımızla paylaştı.
Rize Şimal AVM sektördeki rakiplerinden nasıl ayrılıyor? AVM olarak diğer alışveriş merkezlerine göre öne çıkan özellikleriniz neler?
Rize Yatırım olarak, Şimal AVM’yi hayata geçirirken ilk amacımız, klasik bir alışveriş merkezi anlayışının ötesine geçerek, şehrin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkı sağlayan bir yaşam alanı oluşturmaktı. Yola çıktığımız ilk günden beri bu misyonla hareket eden Şimal AVM, sadece seçkin mağazaların ve alışverişin olduğu bir ticaret noktası değil, şehrin sosyal ve kültürel nabzının attığı bir yaşam merkezi.
Bu anlayışla, Rize’nin sosyal hayatına yön veren birçok projeye ev sahipliği yapıyoruz. Şimal AVM, şehrin tüm bileşenleriyle birlikte bütün özel günlerin ve etkinliklerin merkezi haline geldi. İlkokuldan üniversiteye kadar şehrin çok değerli hocalarının katkılarıyla öğrencilerimizin tüm etkinliklerinin sergilendiği, yazar buluşmalarının ve imza günlerinin sıklıkla yapıldığı, kitap fuarlarına ağırlık veren, satranç şampiyonaları, bilim şenlikleri gibi organizasyonların ev sahibiyiz. Ayrıca, şehrin çok önemli değeri olan çalışkan üretken kadınlarımızın oluşturduğu kadın kooperatifleri ve kaybolmaya yüz tutmuş sanatları icra eden önemli sanatçılarımıza ücretsiz alan tahsisi ile üretimlerini desteklerken, bir taraftan da onlarla çocuk atölyeleri ve workshoplar düzenleyip değerlerimizi gelecek nesillere aktarmaya katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Yine bakanlıklarımız, valiliğimiz ve belediyemizin tüm kurumları ile iş birliği yaparak toplumsal bilinçlendirme projelerine ev sahipliği yapıyoruz. Sosyal sorumluluk bilinciyle çok sayıda etkinlik düzenliyoruz. Özellikle bölgenin resim alanındaki yetenekli sanatçıları, bizi AVM içinde bir sanat galerisi açmaya sürükledi. Böylece, “ŞİMAL’de Sanat” günlerimizi başlattık ve bu projeyi sürdürerek değerli sanatçılarımızın halkla buluşmasını sağlıyoruz. Yine “ŞİMAL’de Sağlık” projemiz ile her ay, bölgenin kıymetli hekimleriyle sağlık söyleşileri düzenleyerek toplum sağlığına katkıda bulunuyoruz. Yılın 365 gününün 335’inde Şimal’de bir sergi, eğitim veya etkinlik düzenlemeyi başarmayı büyük bir emeğin güzel sonuçları ve bu şehre borcumuz olarak görüyoruz. Bu etkinlikler, şirket misyonumuzla paralel olarak, halkımızı AVM’mize çekmenin yanı sıra, markalarımızın tanınırlığını ve ticaretimizi de artırıyor. Bölge halkımız dışında özellikle yaz döneminde bölgede yoğunlaşan Arap misafirlerimizi daha iyi ağırlayabilmek için, Halk Eğitim desteğiyle mağaza çalışanlarımıza Arapça kursları açmak gibi detaylarla ilgileniyor ve her aşamada gelişim sağlamayı hedefliyoruz.
Rize’nin ticari potansiyelini artıran bir yatırım olarak, AVM’nin bölge ekonomisine çok önemli katkıları var. Özellikle Gürcü ve Arap turistlerin ilgi gösterdiği güçlü markaları bir araya getirerek, yalnızca yerel halk için değil, bölgenin turizm ekonomisi için de bir çekim merkezi olmayı başardık.
3 yıl boyunca şehrin tek AVM’si olarak, marka karmamızın gücünün yanı sıra, sanat ve kültür alanında bölgenin lokomotifi ve merkezi olmaktan gururluyuz. Bu sayede yalnızca bir alışveriş merkezi değil, aynı zamanda Rize’nin modernleşme sürecine katkı sağlayan büyük bir karma projenin parçası olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. AVM’mizde daha birçok güzel projeyi hayata geçirirken, Şimal AVM’nin üzerinde yükselen 542 konuttan oluşan yaşam alanının inşaatının yeniden başladığını da vurgulamak isterim.
Rize’ye, çağın gereklilikleri ile bölge dokusuna uygun mimarinin harmanlandığı, içerisinde AVM avantajlarıyla birlikte tüm modern yaşam gereksinimlerinin düşünülüp planlandığı bir konut konsepti kazandırıyoruz. Böylece, alışveriş, sosyal yaşam ve konforlu konut yaşamını aynı çatı altında sunarak dünyanın en prestijli gayrimenkul ve mimarlık ödüllerinden biri olan International Property Awards’ta, “En İyi Yüksek Katlı Konut” ve” En İyi AVM” kategorilerinde ödüller kazanmış olan projemizi tamamlayarak hem AVM’mize hem de şehrimize katkı sağlama planımızı tam olarak hayata geçirmiş olacağız.
AVM yönetimindeki kadınların sektöre ve markaların başarısına katkılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
İş dünyasında başarıyı belirleyen en önemli faktörlerin çalışkanlık, sorumluluk bilinci, yetkinlik ve inovasyon olduğuna inanıyorum. Bu nedenle, cinsiyet ayrımı yapmaksızın insan odaklı bir yaklaşımı benimsiyor ve herkesin yeteneklerini en iyi şekilde kullanabileceği bir ortam yaratmayı hedefliyoruz. Kadın ya da erkek fark etmeksizin çok çalışan, üreten ve değer katan herkesin desteklenmesi gerektiği bir iş dünyası yaratmak hepimizin sorumluluğu. Ancak, ideal olan insan odaklı yaklaşımın aksine, günümüz iş dünyasında kadınlar olarak hala pek çok engelle karşı karşıya kaldığımız gerçeğini de hepimiz çok iyi biliyoruz. 21. yüzyılda, tüm dünyada hala cinsiyet üzerinden konuşulması gerçekten üzüntü verici.

Ülkemizde, 2024 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kadınların iş gücüne katılım oranı %36,8 iken, erkeklerde bu oran %72,2. Bu önemli fark, iş hayatında kadınların karşılaştığı yapısal zorlukları gözler önüne seriyor. Bizler, şirket yapısı olarak kadınların güçlenmesini ve eşit fırsatları destekleyen bir anlayışla çalışan şanslı kadınlar olsak da, ne yazık ki bugün aynı işi yapan kadınlar, erkek meslektaşlarına kıyasla yaklaşık %15,6 daha düşük ücret alıyor. Bu durum, iş dünyasında fırsat eşitliğini sağlamak adına hepimize önemli sorumluluklar yüklüyor.”
Kadınların iş dünyasında daha fazla yer almasını teşvik etmek ve bu eşitsizlikleri gidermek, yalnızca bireylerin değil, kuşkusuz toplumsal kalkınmanın da gereği. Kadın, insanlık tarihi boyunca dünyanın en kutsal işi olan bir çocuğu, insanlık için iyi ve doğru olarak yetiştirme görevini üstlenmiş bir varlık. Bir insanı sağlıklı, doğru ve özenle şekillendirebilen bir canlının iş özelinde neler başarabileceğini anlatmama gerek yok sanıyorum. İşte bu nedenle, 8 Mart yalnızca bir kutlama günü değil, aynı zamanda kadınların ekonomik ve sosyal hayattaki rollerine dair farkındalık yaratma fırsatıdır.
Sektörümüz özelinde baktığımızda, kadınların perakende ve AVM yönetiminde yarattığı farkın çok büyük olduğunu görüyorum. Detaylara hakimiyet, müşteri odaklılık, kriz anlarında hızlı çözüm üretme, ekip içi iletişimi güçlendirme ve organizasyon becerileri, empati, değişime açık olmak ve özellikle sadece günümüzü değil, yaradılışımızın bir yerinde çakılı olan çocuklarımızın geleceğini iyi tutma içgüdüsü ile çevre bilinci ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda kadın yöneticilerin ciddi avantajlar sağladığını düşünüyorum. Perakende dinamikleri gereği, hızlı değişen tüketici beklentilerine adapte olabilmek, yaratıcı çözümler geliştirebilmek ve müşteri deneyimini iyileştirmek markalar için hayati önem taşıyor. Kadın yöneticiler, bu noktada özellikle müşteri içgörüsünü daha iyi analiz ederek markaların sürdürülebilir başarı elde etmesine önemli katkılarda bulunuyor.
Biz de Rize Şimal AVM&Karma Proje olarak, bu anlayış doğrultusunda hareket ediyoruz. Bugün AVM’mizde mağazalarla birlikte kadın çalışan oranımız %60’ın üzerinde. Bu, hem bizim hem de değerli markalarımız ve sektörümüzün iş hayatında kadınların daha fazla yer almasını destekleme misyonunun bir yansıması. Ancak sadece istihdam sağlamak yeterli değil; aynı zamanda kadınların liderlik pozisyonlarına yükselmesini teşvik etmek ve iş dünyasında eşit fırsatlar sunmak hepimizin sorumluluğu.
Sonuç olarak, kadınların iş dünyasındaki varlığı sadece eşitlik açısından değil, sektörün gelişimi ve sürdürülebilir başarısı açısından da kritik bir rol oynuyor. 8 Mart, bu bilinçle hareket etmek ve eşit bir gelecek için daha fazla adım atmak gerektiğini hatırlatan önemli bir gün. Bizler de kadınların iş hayatında daha fazla güçlenmesi ve toplumda hak ettiği değeri görmesi için üzerimize düşen sorumlulukları fazlası ile yerine getirip, gelecekte çocuklarımızın kadın-erkek üzerinden değil, sadece insan üzerinden değerlendirileceği günlerin daha hızlı gelebilmesi adına çalışmalıyız.