Fabbrica Delivery Kitchen Kurucuları Elra Ağın Cankorur ve Ali Rıza Cankorur’u ağırladığımız Şubat sayımızda hem markalarının kuruluş hikayesini hem de franchise sistemlerinin detaylarıyla birlikte yatırımcı adaylarına sundukları avantajları konuştuk.
Markanızın kuruluş hikayesini kısaca anlatabilir misiniz?
Pandemi öncesinde eşim ve ben farklı meslekler icra ediyorduk, birimiz yönetmenyapımcı birimiz de 2. kademe satranç antrenörüydük. İşimizi pandemi sürecinde değiştirdik. Yıllar önce böyle bir sistemi planlamıştım ancak o zamanki şartlarda yemek platformları cloud kitchen mantığını reddediyordu. Pandemide kırılan bu dik duruş hem platform gelirlerini artırdı hem de girişimcilere yeni ufuklar açtı. Hayalle başlayan hikayemiz tedarik zinciri, mekan, finans, personel, yazılım ve üretim süreciyle hayata geçirildi.
Markanıza uygun franchise/bayi aday profili nasıl olmalıdır?
Öncelikle adayın yapacağı yatırımının keyfini çıkaracak yaşam kalitesine sahip olmasını öngörüyoruz. Yapacağı yatırımın keyfini çıkarmadan sadece gelir kapısı olmasını bekleyen franchise adayları bizim hedefimiz değil. Biz, bizimle gelişmeye açık ve kıvrak zekalı, esnaflıktan kopmamış yatırımcılar ve en önemlisi kendine yeni ufuklar arayan genç girişimcilerle beraber yol almaktan zevk alacağız.
Hızlı karar veren, çevik zekaya sahip, yeni fikirlere açık ve eğlenceli yatırımcılarla yol almak istiyoruz.
Yatırım tutarını değil işi nasıl yapacağını planlayan kişiler bizim için önemli. Çünkü bizim işimiz kendi yatırımını kendi ödeyen bir sistem.
Franchise yatırımcısı neden sizi tercih etmeli? Markanızın sağladığı öne çıkan faydalar nelerdir kısaca anlatabilir misiniz?
Franchise yatırımcısı öncelikle kendisi için iyi bir şey yapmak istiyorsa ve gelecekte ben bunu büyüttüm diyeceği bir yatırıma girmek istiyorsa bizim modelimizi seçmeli. Her markanın her mutfağını oluşturmak hem yatırım hem operasyon hem de personel açısından büyük yükler oluşturmakta. Biz onlarca markanın ürünlerini en ekonomik şartlarla tüketiciyle buluşturuyoruz. Özellikle gelen siparişlerde aynı müşterileri defalarca görmek bize keyif veriyor. Düşüneceği 500 kalem hizmet ve faktörü hazır olarak hizmetine sunuyoruz .
Kaç şubeniz var, bu şubelerin ne kadarı markanıza ait, ne kadarı franchise sistemine dahil?
Şu an 19 marka ile hizmet vermekte olan 5 şubemiz var. 2024’te de tüm AR-GE çalışmaları ve menüleri tamamlanmış yeni markalarımızla 25’e çıkacağız.
Franchise bedeli ne kadar alıyorsunuz?
Marka başına 200.000 TL alıyoruz. Fabbrica Delivery Kitchen olarak tüm markalarımızı almak isteyenden sadece 1 milyon TL alıyoruz. Şube bazında uyguladığımız bu fiyat politikası bölge temsilciliği vb. geniş kullanım alanlarında daha cazip yerlere varıyor. Bunu uygun vadelere böldüğümüzden yatırımcıya çalışarak ödeme fırsatı sunuyoruz.
Şube inşaatı anahtar teslim siz mi yapıyorsunuz yoksa franchise kendi yaptırabiliyor mu? İnşaat m2 maliyetiniz nedir?
Marka ve içeriğe bağlı olarak yatırım bedeli mekan hariç 450.000 TL’den başlamaktadır. Bu bedel mutfak donanımları için gerekli olan tutardır. Ambalaj vb. materyaller topluca basıldığından daha uygun şartlarla sunulmaktadır.
Royality payınız nedir?
Şu an %4.6 ama bu çalışmalar tüm sosyal medya ve tasarımları kapsamakta. Sadece basılı veya ambalaj materyallerin bedellerini franchise birim ödüyor.
Açılacak şube minimum kaç m2 olmalıdır?
Markalarımız için oturum alanı hariç 70 metrekare öngörüyoruz. Ama ürün bazında daha ufak metrekareler de hızlı tüketimde iyi sonuçlar veriyor.