Katı yakıtlı pişirme, Uluslararası Mekanik Kodu tarafından “pişirme işlemleri için ısı üretmek üzere yakılan sert ağaç, meşe odunu, odun kömürü veya briket gibi herhangi bir dökme malzeme” olarak tanımlanmaktadır. Bu tür pişirme, proteinleri (biftek, hamburger, balık ve tavuk gibi) pişirmek için kullanılır. Katı yakıt uygulamalarından yayılan atık türleri partikül madde (PM) ve yağ buharını içerir. Katı yakıtın yanması kül, köz ve duman üretir.
Katı yakıtlı pişirme “ekstra ağır hizmet” kapsamına girer. Aynı kanal sistemi üzerinde birleştirilebilen tipik bir Tip-I davlumbazın aksine, katı yakıtlı pişirmenin kendi kanal sistemi olmalıdır. Başka herhangi bir kanal sistemiyle birleştirilemez.
Katı yakıtlı pişirme havalandırması için egzoz davlumbazı seçimi
İlk olarak, katı yakıt uygulamaları için yüksek verimli yağ emme özelliğine sahip bir sürekli soğuk su sisli egzoz davlumbazı kullanılmasını öneriyoruz. Yağ partikülü önleyici yüksek verimli yağ filtreleri, yönetmeliklerin zorunlu kıldığı şekilde belirli bir seviyede kor ve kül koruması sağlar. Kül ve korlar öncelikle su sisi spreyi içinden geçer. Kalan partiküller ve yağlar UL onaylı ağır hizmet paslanmaz filtrelerden geçer.
Davlumbaz U.L. 710’a uygun olması “ekstra ağır hizmet” ve 700°C (katı yakıt) için sıcaklığa dayanıklı olarak imal edilmesi gereklidir.
Soğuk su sisli davlumbazlar
Soğuk su sisli davlumbazların yapısı yüksek sıcaklığa dayanıklı olmalıdır. Bu sebeple SS304 çelik malzemeden ve 1,2 mm kalınlıkta imal edilmelidirler. Davlumbaz filtreleri UL1046 standardına uygun veya LPS 1263’e göre test edilmiş olmalıdır.
Davlumbaz, mangal kenarından 450-600 mm daha geniş olmalıdır. Davlumbazın ön ve yan çıkıntı oranlarına dikkat edilmelidir.
Ekoloji ünitesi seçimi
Yağ, duman ve koku giderimi gerekiyorsa bir Ekoloji Cihazı kullanılmalıdır. Katı yakıtlı pişirme uygulamalarında, çift geçişli ESP kullanılması tavsiye edilir. 10,000 m3/saat ve daha büyük kapasiteli Ekoloji cihazlar için ESP filtre kısmı için otomatik yıkama sistemi önerilir. Sistem çalışmadığı saatlerde otomatik yıkama yapılarak sistemin sürekli temiz kalması ve yüksek performansta çalışması sağlanır. Ayrıca, pişirme işleminde üretilen yüksek yağ seviyeleri nedeniyle UVC lambalı üniteler nispeten hızlı bir şekilde yağ ile yüklenecek ve bu da daha yüksek bakım maliyetlerine yol açabileceği için kullanılması tavsiye edilmez.
Bu uygulamada duman giderimi için 0,3 mikronda %99,97 verimliliğe sahip bir HEPA filtre kullanılması tavsiye edilir. Koku azaltımı için 0,4-0,8 saniye temas süreli karbon filtrelerle birlikte UV lambaların kullanılması önerilir.
Soğuk su sisli davlumbazların çalışma prensibi
A- Davlumbaz besleme havası
nozulları
B- Yüksek ısı, duman ve yağ yüklü
egzoz havası
C- Soğuk su sisi nozulları
D- Yağ filtreleri
E- Su tahliyesi