AVM Kapak Öne Çıkanlar

Easy Mall ile AVM ve perakende sektöründe yeni bir çağ başlıyor

Easy Mall ile AVM’lerde alışveriş deneyimi daha çok akıllanırken, AVM içi perakendede de yenilikçi bir çağ başlıyor. Dijitalleşen AVM ve perakende dünyasına yeni bir soluk getirecek olan Easy Mall’un detaylarını konuştuğumuz Easy Mall Yönetim Kurulu Üyesi Emre Ekmekçi, mağaza içi satışları artırmaya yönelik ilk olarak TerraCity AVM’de uygulamaya geçirilecek yeni çözümlerinin çalışma prensibini, teknolojisini ve hem AVM’lerle mağazalara hem de tüketicilere nasıl bir değer katacağını Mall Report okurlarıyla paylaştı.

Shot of a happy woman finding a store on a map at the shopping mall.

Easy Mall nedir, çalışma prensibini okurlarımız için anlatır mısınız?

Perakende sektöründe yıllardır tartışılan konuların başında AVM’ler ile e-ticaret arasındaki ilişki geliyor. “E-ticaret, fiziksel mağazalara rakip mi? AVM’ler bu dönüşümden nasıl etkilenecek?” gibi sorular, global ölçekte perakende dünyasının da gündeminde. Ancak, AVM’ler sadece alışveriş yapılan yerler değil; aynı zamanda insanların keyifle vakit geçirdiği, sosyalleştiği ve deneyim yaşadığı alanlar. Dolayısıyla AVM’lerin cazibesi ve önemi değişmiyor, aksine perakende ekosistemindeki itici güçlerinden biri olmaya devam ediyor.

Bu noktada, perakendeciler için en büyük sorunlardan biri stok maliyetleri. Her geçen gün artan maliyetler, markaları daha geniş bir ürün gamı sunmaya zorluyor. Ancak, her mağazada tüm ürünleri bulundurmak ciddi lojistik ve operasyonel yük getiriyor. Bu da mağaza içi satışları artırmaya yönelik yeni çözümler geliştirilmesini kaçınılmaz kılıyor.

E-ticaretin lojistik açıdan getirdiği zorlukları düşündüğümüzde, sipariş edilen bir ürünün Gebze’deki bir dağıtım merkezinden yola çıkıp, farklı lokasyonlardaki aktarma süreçlerinden geçerek tüketiciye ulaşması zaman, maliyet ve çevresel etki açısından büyük bir dezavantaj oluşturuyor. Oysa ki tüketici, aradığı ürünü belki de yakınındaki AVM’de bulunan bir mağazada bulabilir. Peki, bu bilgiye erişimi nasıl sağlarız? İşte Easy Mall tam da bu noktada devreye giriyor.

Easy Mall, AVM içindeki mağazaların stoklarını gerçek zamanlı olarak görebilen bir ürün arama motoru sunuyor. Bu teknoloji sayesinde, tüketiciler aradıkları ürünün hangi AVM’de, hangi mağazada, hangi beden, renk ve fiyat seçenekleriyle mevcut olduğunu anında öğrenebiliyor. Easy Mall’un en büyük farkı, AVM içi lojistik yönetimi ile mağazalarla kurduğu entegrasyon sayesinde stok bilgilerini güncel tutabilmesi.

Tüketiciler, AVM’nin web sitesi veya mobil uygulamasından Easy Mall’un sunduğu dijital alışveriş hizmetine erişebilir. Örneğin, bir tüketici beyaz bir gömlek arıyorsa, sistem anında hangi mağazalarda, hangi fiyatlarla ve hangi bedenlerde mevcut olduğunu gösteriyor. Üstelik sadece mağazaları listelemekle kalmıyor, ürün bazında detaylı bilgi sunuyor.

Easy Mall’un sunduğu hizmet sadece bir stok sorgulama sistemi ile sınırlı değil. Tüketici, beğendiği ürünleri bir sepete ekleyerek şu farklı teslimat opsiyonlarından da faydalanabiliyor:

-Ürünleri mağazalardan kendisi teslim alabilir.

-AVM içindeki Easy Point Teslimat noktasından teslim alabilir.

-AVM içinde bulunan Easy Point Emanet dolaplarından teslim alabilir.

-Yemek yediği restorana veya kahve içtiği mekana siparişini yönlendirebilir.

-Eğer turistse, konakladığı otelden teslim alabilir.

-Hediye olarak başka bir kişiye gönderim sağlayabilir.

Bu sistemde tüm işlemler mağazaların kendi kasalarından geçiyor, yani bir e-ticaret platformu değil; tam tersine AVM’lerdeki alışveriş deneyimini dijitalleştiren bir teknoloji olarak konumlanıyor. Üstelik, işlem mağaza kasasından geçerken müşterinin bilgileriyle fatura kesiliyor. Bu da CRM anlamında mağazaya ve markaya fayda sağlar. Mağazalar için tamamen isteğe bağlı bir hizmet olan Easy Mall, fiziksel mağazaların dijitalleşmesini destekleyen, tüketicilerin de daha kolay ve hızlı alışveriş yapmasını sağlayan yenilikçi bir çözüm sunuyor.

Bu sayede hem AVM’ler hem de mağazalar için sürdürülebilir, maliyet avantajı sağlayan ve müşteri deneyimini iyileştiren bir ekosistem oluşturuluyor. Easy Mall, perakendenin geleceğini şekillendirirken, AVM’leri de dijitalleşme sürecine dahil ederek sektöre yenilikçi bir perspektif kazandırıyor.

Portrait of happy couple with shopping bags after shopping in city smiling and huging

Bu hizmet neden daha önce verilemiyordu ve Easy Mall bunu nasıl başardı?

Bu hizmetin daha önce sunulamamasının en büyük sebebi, AVM içindeki operasyonel süreçlerin yeterince yönetilememesi ve lojistik altyapının eksikliğiydi. Easy Mall’un başarılı olabilmesi için AVM içinde operasyonel anlamda güçlü bir yönetim sağlanması şart. İşte burada devreye Mall Logistics giriyor.

Mall Logistics, AVM içindeki operasyonları yöneten uzman kadrosu sayesinde bu süreci kusursuz bir şekilde yönetebiliyor. Şirket, hem lojistik anlamında hem de Easy Point ve concierge hizmetleriyle donanımlı, yetkin bir ekip ile çalışıyor. Bu ekip, alışveriş yapan müşterinin asistanı gibi hareket ederek süreci kolaylaştırıyor.

Bu sistemin doğru ve eksiksiz yürütülmesi için AVM içindeki lojistiğin doğru bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Eğer AVM dışından bir kuryeyle ürün aldırılacaksa, bu ciddi maliyetlere yol açar ve güvenlik açısından da sorunlar yaratır. Örneğin, yemek teslimatlarında da benzer bir durum söz konusu; kuryelerin içeride dolaşması, AVM’nin düzenini etkiler.

Pandemi öncesine kadar, AVM mağazaları ve genel perakende sektörü stoklarını dijital olarak sıkı bir şekilde takip etme konusunda pek titiz değillerdi; belki de buna ihtiyaç duymuyorlardı. Ancak günümüzde artık neredeyse canlı sayılabilecek seviyede stok bilgileri görülebiliyor. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) teknolojisi gibi çözümler sayesinde stok güncelliği artmış durumda. Bu durum, büyük ölçüde pandeminin etkisiyle gerçekleşti; perakendeciler için bir aydınlanma dönemi yaşandı. Artık tüm tedarik ve satış zincirimizde dijitalleşmemiz gerektiği anlayışı yaygınlaştı. Önceden sağlıklı stok verisi alamadığımız durumlarda böyle bir sistemin kurulması mümkün değildi. Bu tür bir eksiklik, mağduriyet yaratıyordu. Örneğin, bir sipariş alıp ürünü kontrol ettiğinizde ürünün bulunmadığını görmek, operasyonel anlamda maliyetlere neden oluyordu. Müşteriye “ürün yok” demek, kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebiliyordu; çünkü müşteri, sistemin düzgün çalışmadığını düşünüyordu.

Bu nedenle, stoklara dijital erişim sağlamak ve AVM içi lojistik süreçlerini etkin bir şekilde yönetmek gerekiyor. Easy Mall, bu tür bir hizmeti yalnızca Mall Logistics’in hizmet verdiği AVM’lerde hayata geçirecek.

Mall Logistics’in geniş bir ağa sahip olması, başlangıç için önemli bir avantaj sağlıyor. Bu hizmet, operasyonel ve finansal verimlilik açısından da büyük önem taşıyor.

Bu nedenle, bu sistemin yeşermesi için uygun bir zaman değildi. Şimdiyse, doğru bir dönemdeyiz ve bu dijitalleşme süreci hız kazandı.

Mall Logistics’in buradaki farkı ne?

Mall Logistics’in sunduğu hizmetin farkı, operasyonel süreçleri doğrudan AVM içinde yönetebilmesinde yatıyor. AVM içine dışarıdan kuryeler girmiyor, böylece AVM’nin düzeni ve güvenlik koşulları korunurken; yetkin ekip, müşterinin yerine ürünü satın alıyor, faturayı müşterinin adına alıyor ve teslimatı gerçekleştiriyor. Tüketiciye ise sadece alışverişinin keyfini çıkarmak kalıyor.

Bu noktada Mall Logistics, ne bir alıcı ne de bir satıcı konumunda. E-ticaret yapmak ya da bir pazaryeri oluşturmak gibi bir amacı yok. Şirket, AVM’lere, mağazalara ve AVM müşterilerine hizmet sunan bir yapıya sahip ve bu hizmet, bu DNA’nın doğal bir uzantısı olarak doğdu. İşte bu yüzden bu yenilikçi çözüme Easy Mall adını verdik.

Halihazırda uygulamaya geçen AVM’ler var mı?

Easy Mall’un ilk pilot uygulaması TerraCity AVM ile başlıyor. İlk etapta burada hayata geçecek olan sistem, özellikle Antalya gibi turizmin yoğun olduğu bölgelerde büyük bir avantaj sağlayacak.

Özellikle her şey dahil otellerin yaygın olduğu bölgelerde, AVM’lerin bu hizmetten büyük fayda göreceğini düşünüyoruz. Çünkü genellikle otelden çıkmayan turistlerin de AVM’lere ciro kazandırması hedefleniyor. Turist, AVM’ye gitmese bile alışveriş yapabilecek ve AVM’ye kazanç sağlayabilecek.

Easy Mall, AVM hinterlandındaki tüketicilere ulaşarak, sipariş verilen ürünleri en fazla iki saat içinde otellere, evlere ya da istenilen herhangi bir noktaya teslim edebilecek bir sistem sunuyor.

Örneğin; Cumartesi günü bir doğum günü partisine gitmeniz gerekiyor ve bir oyuncak hediye almak istiyorsunuz. Üstelik hediyenin paketlenmesini ve değişim kartının da eklenmesini talep ediyorsunuz. Aynı zamanda da AVM’de bir arkadaşınızla buluşacaksınız. Yani zamanınız kısıtlı. Normal şartlarda bunu yapmak için AVM’ye gidip mağazayı ziyaret etmeniz, ürünü almanız, paket yaptırmanız ve değişim kartını talep etmeniz gerekiyor. Easy Mall ile ise tüm bu işlemleri AVM’de siz keyifle arkadaşınız ile kahvenizi içerken, mağazaya hiç girmeden halledebilirsiniz. Siparişinizi verir, hediye paketini talep eder, değişim kartınızı da eklettirirsiniz ve AVM’deki Easy Point noktasından siparişinizi teslim alabilirsiniz. Hatta farklı mağazalardan toplanan siparişlerinizi tek bir noktadan alarak zamandan daha da tasarruf edebilirsiniz.

Easy Mall, sadece bir alışveriş kolaylığı değil, AVM’lerde geçirilen zamanı daha verimli, daha keyifli ve daha konforlu hale getiren bir hizmet. AVM’leri gerçekten bir alışveriş ve yaşam merkezi haline dönüştüren bir yenilik.

Easy Mall hizmetiniz bir uygulama üzerinden mi sunulacak yoksa AVM’nin web sitesinden mi kullanılacak?

Easy Mall, tamamen AVM’ye entegre bir hizmet sunmaktadır. Bu nedenle, bu hizmet AVM’nin kendi web sitesi veya mevcutsa mobil uygulaması üzerinden kullanılacaktır. Yani, ilk adımda AVM’nin kendisi önemlidir; kullanıcılar, örneğin TerraCity AVM’den ne alabileceklerini düşünerek başlayacaklar. Bu bir pazaryeri değil; bu yüzden pazaryeri olarak adlandırmıyoruz.

Tüketiciler önce AVM’nin fiziksel varlığını göz önünde bulundurmalılar. İnsanlar, alışveriş yapmak için AVM’ye gidebilir veya önceden bir alışveriş listesi hazırlayıp mağazalarda hangi ürünlerin bulunduğunu kontrol edebilirler. Örneğin, kırmızı bir şal arıyorsanız, bu ürünün hangi mağazalarda mevcut olduğunu görebilir, fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz

Ayrıca, mağazalar da kendi AVM içi kampanyalarını ve özel ürünlerini tanıtmak için sanal bir raf oluşturabilecekler. Böylece, mağaza müdürleri kendi ürünlerini öne çıkarmak için bu fırsatı değerlendirecekler.

Burada önemli olan, bu sistemin dijital ticaret olarak tanımlanması; e-ticaret veya pazaryeri gibi algılanmaması gerektiğini vurgulamak burada çok önemli. Bu, aslında perakende ticaretin dijitalleşmiş hali.

Kaç AVM’de Mall Logistics olarak hizmet veriyorsunuz?

Mall Logistics olarak, 100’ün üzerinde AVM’de lojistik ve operasyonel hizmet sunuyoruz; mevcut iş ortaklarımızla birlikte, bu hizmeti daha da genişletmeyi planlıyoruz.

Globalde böyle bir uygulamayı hayata geçiren var mıydı, yoksa orada da mı ilk siz olacaksınız?

Globalde, AVM içindeki belirli ürünleri listeleyen uygulamalar ve belirli mağazalardaki öne çıkan ürünleri sergileyen platformlar mevcut. Ancak, tüketici adına ürünleri alıp paketleyip teslim eden bir model, globalde bulunmuyor. Bu nedenle, bu hizmetle birlikte sektördeki ilk uygulamalardan biri olacağız.

Yurt dışında hizmet verdiğiniz AVM’lerde Easy Mall’u hayata geçirecek misiniz?

Türkiye’de bu sistemi oturttuktan sonra, yurt dışındaki operasyonlarımızda da Easy Mall’u hayata geçirmeyi planlıyoruz. Öncelikli hedefimiz, Türkiye’deki uygulamanın doğru bir şekilde sistematik hale gelmesini sağlamak. Hedefimiz, bu uygulamanın global ölçekte bir projeye dönüşmesi.

Easy Mall uygulaması perakende mağazalar, AVM’ler ve tüketiciler için nasıl bir değer taşıyor?

Son bir buçuk yıldır bu proje üzerinde detaylı bir şekilde çalışıyoruz. Operasyonel olarak en önemli konu, AVM’leri, müşterileri ve mağazaları mağdur etmeyecek bir sistem oluşturmak. Bu üç paydaşı mutlu edecek ve operasyonel anlamda sorun çıkarmayacak konulara titizlikle dikkat ediyoruz.

Özellikle mağaza cirolarının etkisi çok önemli. Perakende dünyasında mağazacılık ile dijital ticaret arasında sık sık bir çekişme yaşanır. Ancak burada bu durum söz konusu değil; çünkü sunduğumuz hizmet, doğrudan mağazacılığın cirosuna yansıyor. Mağazacılık cirosu arttığında, AVM’ler de bu durumdan memnun kalıyor, çünkü kiracıları mutlu oluyor. Dolayısıyla, mutlu kiracı, mutlu kiraya veren AVM yönetimi oluşturuyoruz.

Tüketiciler için de sağladığımız kolaylıklar ciro artırıcı bir etki yaratıyor. Tüketiciye sunduğumuz her kolaylık, pazarın ve pastanın büyümesine katkıda bulunuyor. Bu iş modelinin herkes için kazan-kazan durumuna dönüşmesi, doğru temellere oturduğunu gösteriyor.

Easy Mall uygulaması, sadece büyük markalar için değil, yerel markalar ve KOBİ’ler için de dijitalleşme imkanı sunuyor. Web sitesi olmayan ve çevrimiçi erişim imkanı bulunmayan yerel mağazalar için büyük bir kolaylık sağlıyoruz.

Tüketicilerin ne alacaklarını önceden görmeleri ve arama motoru gibi bir sistemle alternatifleri değerlendirmeleri gerekiyor. Tüketici seçenekler konusunda hassas, fiyatları karşılaştırmakta dikkatli ve teslimat hızında talepkar. Easy Mall ile birlikte, kuryenin siparişi getirdiği anı canlı olarak takip edebilir ve isterseniz teslimat noktalarında güvenli bir şekilde ürünlerinizi alabilirsiniz. Alışveriş zamanına uymak zorunda kalmadan, Easy Point teslimat noktalarından da siparişlerinizi almanız mümkün olacak.

AVM ve mağazalardan ne kadar talep var?

Çalıştığımız AVM’lerden ciddi bir talep var. Bu nedenle, projeleri belirli bir sıraya koyarak, hayata geçirebileceğimiz projeleri gerçekleştireceğiz. Hem markaların mağazacılık departmanlarından hem de AVM’lerden büyük bir talep görüyoruz. Bu durum, projelerimizin başarısını ve uygulanabilirliğini destekliyor.

Easy Mall’un teknolojisinden de bahseder misiniz?

Easy Mall olarak, AVM’ler veya mağazalardan herhangi bir teknoloji yatırımı beklemeden, altyapı ve teknoloji yatırımlarını kendimiz gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar teknoloji ve süreçlere önemli yatırımlar yaptık. Bu sayede, sunduğumuz hizmetlerin kalitesini artırmayı ve daha verimli bir operasyon sağlamayı hedefliyoruz.

Siz Easy Point’e nasıl dahil oldunuz?

Easy Point ile tanışmam, E-ticaret ve Elektronik Ticaret Derneği (ETİD) geçmişimle doğrudan bağlantılı. Yeni iş modellerine ve e-ticaretin gelişimine olan ilgim sayesinde ETİD’de Easy Point ile tanıştım. İş modellerinin tüketicilerin teslimat konusundaki sıkıntılarını çözme potansiyeli beni oldukça heyecanlandırdı. Easy Point, ürünün hem müşteriye ulaşmasını sağlıyor hem de müşteriyi bekleme stresinden kurtaran bir model sunuyor. E-ticaret, sunduğu kolaylıklarla bilinse de teslimatın zamanlaması çoğu zaman bir problem olabiliyor. Easy Point, bu teslimat konusundaki tedirginlikleri gideren bir iş modeli olarak karşımıza çıkıyor. Ürünün güvenli bir şekilde teslim edilmesi açısından müşterilere gönül rahatlığı sağlıyor. Bu projeleri doğrultusunda benim de yeni iş modellerine olan ilgim dolayısıyla tanışıklığımız burada başladı. Yönetim kuruluna dahil olmamla birlikte, bu doğru yapı üzerine yeni neler ekleyebileceğimizi konuşarak Easy Mall fikrini geliştirdik. Mall Logistics olmadan Easy Point, Easy Point olmadan da Easy Mall ortaya çıkamazdı. Bu yapılar, birbirini destekleyen ve güçlü temellere oturmuş sistemler. Dolayısıyla, bu iş modelinin replike edilmesi oldukça zor; çünkü doğru yapı taşları üzerine inşa edildi.