“0 İş Kazası” hedefi doğrultusunda sektör temsilcileriyle yıl içerisinde düzenlenen organizasyonlarla bir araya gelen İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD), güvenlik standartlarının yaygınlaştırılması için projeler geliştiriyor. İKSD Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Yakar’ı ağırladığımız Şubat sayımızda Yakar, normlara uyum sağlama konusunda firmalara sundukları destekleri ve “0 İş Kazası” hedefine ulaşmak adına uygulanan somut projeleri okurlarımızla paylaştı.
İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD) olarak, normlara uyum sağlama konusunda sektördeki firmalara nasıl bir destek sunuyorsunuz?
İKSD, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Belgesine sahip olan firmaların kurduğu bir dernektir. Dolayısıyla kurucu firmalar normların ne olduğunu, nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgi sahibi olan ve bu normlara piyasadaki tüm firmaların dikkat etmesi konusunda ısrarcı olan firmalardır. Üyelerimizin çoğu yurt dışına satış yapmaktadır ki yurt dışına satış yapmak için normlara uygun üretim yapmak bir zorunluluktur. Ne yazık ki sektörümüzdeki tüm üreticiler bu bilinçle çalışmamaktadır. Derneğimizin temsil gücünü artırmak için yeni üye kazanımı konusunda çaba sarf etmekteyiz. Yeni üye alırken kurucu üyelerimizdeki bilinci yeni üyelerimizde görmek istemekteyiz. Bu nedenle üyelik başvurusu yapan firmanın TSE Belgesi sahibi olması veya en azından TSE Belgesi alma prosedürü içinde olmasına dikkat ediyoruz. Hem dernek olarak hem de dernek üyeleri olarak fuarlarda, üniversitelerde, çeşitli etkinliklerde sektörümüzü ilgilendiren normlar hakkında sunumlar yapıyor ve kamuoyunu bu konuda bilinçlendirmeye uğraşıyoruz.
İKSD’nin sektördeki “0 İş Kazası” hedefine ulaşmak adına uyguladığı somut projeler nelerdir?
İKSD olarak iş kazalarının önlenmesinde aktif rol almak kuruluş amaçlarımızdan biridir. “0 İş Kazası” hedefi sadece bir derneğin veya birkaç işverenin ulaşacağı bir hedef değildir. Bu hedefe ulaşmak için tüm paydaşların özverili olarak çalışması ve elini taşın altına koyması gerekiyor. 2024 verilerinde 300’den fazla çalışanın “yüksekten düşme” nedeniyle hayatını kaybettiği görülmektedir. İKSD üyesi firmaların TSE Belgesi alarak ürettiği çalışma iskeleleri, güvenlik ağları ve geçici kenar koruma sistemleri “yüksekten düşme” sebebiyle meydana gelebilecek istenmeyen kazaları önleyecek sistemlerdir. Tüm şantiyelerde TSE Belgesi olan bu sistemlerin kullanılmasını sağlamanın “0 İş Kazası” yolunda önemli bir adım olduğuna inanıyoruz. Kanunlarda bazı boşluklar olduğunu düşünüyor ve bu konudaki fikirlerimizi çeşitli mercilerle paylaşarak önlem alınması için uğraşıyoruz. Bir yandan da yapı denetim ve İSG uzmanları ile bir araya gelerek öncelikli olarak yüksekten düşmeyi önleyici sistemleri ve kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkındaki fikirlerimizi paylaşıyoruz. Tüm şehirlerde bu tür toplantılar yapmayı planlıyoruz. Bir sonraki toplantımız Şubat ayı ortasında Adana’da olacak.