Ürün ve Hizmet

İskele ve kalıp sektöründe kiralama opsiyonu daha fazla avantaj sunuyor

İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD) Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Yakar’ı ağırladığımız Eylül sayımızda 28 Mart 2024 tarihinde seçilen yeni yönetimin 5 aylık faaliyetlerini anlatan Yakar, sektörün güncel durumu hakkında okurlarımızı bilgilendirirken; iskele ve kalıp sektörünün ivedilikle çözülmesi gereken başlıca sorunlarına ve bu sorunların çözüme kavuşturulması adına İKSD’nin üstlendiği misyona da değindi.

İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD) Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildiğiniz günden bu yana yürüttüğünüz çalışmalardan bahseder misiniz?

28 Mart 2024 tarihinde yeni yönetim kurulu olarak seçildik ve o günden bu yana 5 aya yakın çalışma sürecimiz oldu. Yeni yönetim kurulunun çoğunluğu eski yönetim kurulunda bulunan üyelerden oluşmaktadır. Dolayısıyla yeni yönetim kurulu olarak eski yönetim kurulunun devamı niteliğindeyiz diyebiliriz. Yeni yönetim kurulunun ilk icraatı, eski yönetimin organize etmiş olduğu bir etkinlikti. Dernek olarak ICA Fuarcılık ile 46’ıncı Yapı Turkey Build Fuarı’nda iskele kalıp sektör paydaşları için bir hol açılması konusunda anlaştık. Fuara derneğimizden 20 firma katıldı. Bu stratejik iş birliği anlaşması fuar tarihinde ilk defa bizim derneğimizle yapıldı. Dernek üyeleri bu iş birliğinden faydalandılar. Fuar esnasında “Yapıda Malzeme Devrimi” konulu sunum yaptık.

Alibaba Türkiye dernek üyelerimize 3 aylık bedelsiz deneme üyelikleri hediye etti. Şu an için üyelerimiz ürünlerini Alibaba’nın sitesine yüklemektedirler. Kısa bir süre sonra deneme üyeliklerimiz başlayacak ve sadece Türkiye’de değil tüm dünyada firmalarımız ve ürünlerimiz tanıtılmaya başlanacak. Alibaba platformunun bizlere pozitif bir ivme kazandırmasını umuyoruz.

Ayrıca üyelerin ihtiyaçları doğrultusunda zoom toplantılar düzenleyip, konular hakkında bilgilenmelerini sağladık, sağlamaya devam edeceğiz. Örnek olarak, Sınırda Karbon Mekanizması Uygulaması hakkında yapmış olduğumuz bilgilendirme zoom toplantısını verebilirim. Yine aynı şekilde BIM nedir, üyelerimiz BIM’e nasıl dahil olabilirler konusunu bir başka zoom toplantısında işledik.

Dernek üyelerimizle beraber Tosyalı Demir Çelik firmasının Osmaniye’deki tesislerini ziyaret etme şansı bulduk. Firma yetkilileri bize fabrikalarını gezdirdi ve üretimleri hakkında bilgi verdiler.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği ile birlikte Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti düzenledik. Eylül ayında Suudi Arabistan’da dernek üyeleri olarak B2B görüşmeleri yapacağız. Bu heyetin ihracatımıza olumlu katkılarda bulunacağını düşünüyoruz.

Eylül ayında Metalexpo Fuarı düzenlenecek. Fuar sırasında bize verilen stantta derneğimizi ve üyelerimizi tanıtacağız. Ayrıca “İskele Kalıp Sektöründe Malzeme Tedariğinde Beklentiler” konulu bir sunum yapacağız.

Sektörün güncel durumu hakkında okurlarımızı bilgilendirir misiniz, nasıl bir ekonomiyi elinde tutuyor? Global pazarda durum nedir, Türk üreticiler olarak rekabet edebilecek güce sahip miyiz? Bu gücü artırmak adına sektör temsilcileri nasıl bir yol haritası belirlemeli?

İskele ve kalıp sektörü, kullanıcıların satın alma ve kiralama yaptığı bir sektördür. Kullanıcılar için kiralama opsiyonu satın alma opsiyonuna göre daha fazla avantajlar sunmaktadır. Bu nedenle kullanıcılar kiralama yapmayı tercih etmektedirler. Ayrıca kiralanan malzemelerin kurumu ve sökümü de sektör paydaşlarımız tarafından yapılmaktadır. Kiralamayı ve kurum-söküm hizmetlerini dışarıda bıraktığımız zaman sektörümüz 500 milyon USD mertebesinde katma değer yaratmaktadır. 200 milyon USD mertebesinde ihracat yapan ve Türkiye’nin cari açığının kapanmasında pozitif rol oynayan bir sektördür. Türk inşaat firmaları uzun yıllardır sektöründe oldukça güçlü bir konumdadır ve onlarla birlikte bizim sektörümüz de tüm dünyaya yayıldı. Şu an için sektörün birçok firması sadece Türk firmalara değil, yabancı firmalara da mal satmaktadır. Dünyanın dört bir yanında şube açmış durumdadır ve büyümeye devam etmektedir. 2025 yılında Almanya’da düzenlenecek sektörümüzün en önemli fuarı olan Bauma Fuarı’nda da oldukça fazla firmamız katılım sağlamakta ve sektör paydaşları olarak bizleri gururlandırmaktadır. Firmalarımızın çoğu KOBİ statüsünde olup, ellerinden gelen gayreti göstermektedirler. Fakat sektörümüzde yabancı dev firmalar bulunmaktadır. Firmalarımız için bir üst seviyeye geçmenin birleşmeler yolu ile olması gerektiğini düşünüyorum. Kamunun bu birleşmeler için teşvik edici bir rol oynaması birleşmelerin önünü açacaktır.

Sektörün ivedilikle çözülmesi gereken başlıca sorunları nelerdir, bu sorunların çözüme kavuşturulması adına İKSD’nin üstlendiği misyondan bahseder misiniz?

İKSD olarak TSE’nin uyulması zorunlu olduğunu ilan ettiği normlara çok önem veriyoruz. Tüm üyelerimiz olarak bu normlara sahip çıkmakta ve yaygınlaşması için çaba sarf etmektedir. Bu normlar “0 İş Kazası” hedefinde de kilit rol oynayan unsurlardır. Bu noktada yaşadığımız sıkıntı iskele kalıp sektöründeki bazı üreticilerin bu normlara yeteri kadar riayet etmemesi ve daha düşük kalitedeki ürünleri piyasaya sürmesidir. Bu tür ürünler talihsiz kazalara sebebiyet vermekte ve sektörün imajına gölge düşürmektedir. Aynı zamanda haksız rekabete neden olmaktadır. Fakat sadece üreticilerin değil, kullanıcıların da bu normları içselleştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Burada görev bence ilgili kamu kuruluşlarına düşmektedir. Derneğimizin içerisinde yabancı menşeli firmalar mevcut. Bu firmalardan yurt dışında denetimin nasıl yapıldığı hakkında bilgiler topladık. Bu bilgileri yetkililerle paylaştık, paylaşmaya devam edeceğiz. Yapı denetim ve iş güvenliği dernekleri ile irtibata geçtik. Şantiyelerde bizim ürünlerimizin doğru kullanılmasının kontrolünde yapı denetim ve iş güvenliği firmaları sorumluluk almaktadır. Dernek olarak bu firmalar ile kendi bilgi birikimimizi paylaşmak için sunumlar hazırlamaktayız. Önümüzdeki günlerde hedefimiz her ilde sunum yaparak, sorunları daha yakından incelemek ve paydaşlarımıza dikkat etmeleri gerektiğini düşündüğümüz noktaları göstermektir.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Daha öncede belirttiğim üzere sadece bizim üretmemiz değil, şantiyelerde de sertifikalı ürünlerin kullanılması çok önemli. Bunun için tabii ki daha fazla denetim yapılması şart, bu konuda yetkili kuruluşlardan gerekli duyarlığı daha fazla göstermelerini bekliyoruz. İnşaat sektörü ölümcül kazaların en fazla olduğu sektörden biri durumda. Kaza sebebi de yüksekten düşme olarak tanımlanmaktadır. Yüksekten düşmenin önlenmesi konusunda TSE’nin koymuş olduğu standartlar çok önemli katkı sağlamaktadır. Bu katkılardan faydalanmak, birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızın yaralanmasının önüne geçmek tüm paydaşların ortak hedefi olmalı, öncelikle kendi denetimimizi kendimiz yapmalıyız.