Uncategorized

TÜRK MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ: DÖNER

Türk mutfağının vazgeçilmezi döner, son zamanlarda büyümesini hızlandırarak Türkiye’de önemli bir paya sahip oldu. Türk döner ustalarının bu lezzeti yurt dışına taşımasıyla popülerliğini global çapta üst seviyelere çıkarmaya devam eden döner sektörü, Türkiye’de olduğu gibi dünyada da adından söz ettiriyor.

Döner ya da döner kebap; iç yağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, odun ateşi karşısında pişirildiği Türk mutfağına özgü bir yemek. İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirdeki lokantalarda satılan dönerin hiçbir zaman belirli bir standardı yok. “Hangi et kullanılacak?”, “Etin neresinden döner yapılacak?”, “Soslama nasıl olacak?” gibi sorular her yöreye ve her ustaya göre farklılık gösteriyor. Günümüzde yerli yabancı birçok kişinin vazgeçemediği döner, onbinlerce döner ustasının kendileri tarafından hazırladığı çeşitleri ile her damak tadına hitap ediyor. Gelişimini hızla sürdüren döner sektörü Türk halkının severek tükettiği yiyeceklerden biri haline geldi. Türkiye’de ağırlıklı olarak büfelerde ustaların söz sahibi olduğu döner sektöründe son birkaç yıldır hızla çoğalan zincir restoranlar ve kurumsal yatırımlarla birlikte bir dönüşüm süreci yaşanıyor. Merkezi Türkiye’de olan Uluslararası Döner Federasyonu (UDOFED) verilerine göre, ülkemizde büfe, lokanta ve restoranlardan oluşan 100 bini geçkin döner satış noktası bulunmakta.

Fast food sektöründe en çok pazar payına sahip yiyecek olarak döner ilk sırada geliyor. Türk kültürünün vazgeçilmezi olan döner, yurt dışında da fazlasıyla ilgi görüyor. Avrupa ülkelerinde özellikle Türk ustaların açtığı restoranlarda, döner sektörünün büyük bir endüstri olması aynı zamanda yan sanayisini de geliştirdi. Döneri koruma altına almak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan çalışmalar neticesinde 2021 yılı Aralık ayında döneri resmi olarak tescil ettirdiklerini anımsatan UDOFED Başkanı Mehmet Mercan, “Avrupa Birliğine de başvurarak döneri dünyada koruma altına aldık. Artık döner dünyada Türk menşeli bir ürün olarak anılıyor.” açıklamasında bulunarak döner sektörünün hızla geliştiğini belirtti. Uluslararası Döner Federasyonu (UDOFED)’in 2022 yılında yayınladığı verilere göre; ülkemizde büfe, lokanta ve restoranlardan oluşan 100 bin döner satış noktası var. Buralarda yaklaşık olarak 1 milyon kişi istihdam ediliyor. Sektörde faaliyet gösteren firmaların yaklaşık %80’ini yerli sermayeli kuruluşlar oluşturuyor. Türkiye’de kırmızı et döner ve tavuk döner olmak üzere yılda 540 bin ton döner tüketimi bulunuyor. Tüketimin %60’ını tavuk döner, %40’lık kısmını da kırmızı et döner oluşturuyor. Genel tüketimin %80’ini büfe, lokanta ve restoranlar karşılıyor.