Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Metin Tatlışen, TÜRES’in sektöre sağladığı katkılar, yürüttükleri faaliyetler ve gelecek projeleri hakkında açıklamalarda bulundu. 2026’ya yönelik öngörülerini paylaşan Tatlışen, “Gözlemlerimiz neticesinde 2026 yılında ekonomik dengelenmeyle birlikte orta segment işletmelerin güç kazanacağını ve yerel ürün odaklı menülerin daha da yaygınlaşacağını öngörüyoruz.” dedi.
TÜRES hangi ihtiyaç ve hedefler doğrultusunda kuruldu? Kuruluş sürecinizden bugüne kadar sektöre sağladığınız katkılar ve yürüttüğünüz başlıca faaliyetler hakkında bilgi verebilir misiniz?
TÜRES, kurulduğu 2004 yılından bu yana yalnızca sorunların muhatabı değil, çözümün de adresi haline geldi. Özellikle Pandemi döneminde yemek kartı komisyon oranlarının %12’lerden %6 seviyelerine düşürülmesi, KDV oranlarının %18’den %8’e çekilmesi gibi kazanımlarda TÜRES’in kararlı mücadelesi yatıyor. Türkiye’nin 50’ye yakın ilinde teşkilatlanan yapısı ile bugün TÜRES, sadece bir meslek örgütü değil, sektörün güvenilir paydaşı ve çözüm ortağıdır. Bizim için en değerli kazanım ise, sektör mensuplarının ‘çözerse TÜRES çözer’ inancıdır.
Yeme-içme sektörü 2025 itibarıyla nasıl bir tablo ortaya koyuyor? Ekonomik gelişmeler ve değişen tüketici eğilimleri ışığında 2026 yılına dair öngörülerinizi paylaşır mısınız?
2025 yılı itibarıyla maliyetlerin fiyatlara yansıması, tüketici tercihlerini yeniden şekillendirdi ve bundan dolayı, uygun fiyatlı menüler ve paket servis talebinde belirgin bir artış gözlemledik. Tüketicilerde fiyatın da ötesinde; sağlıklı, sürdürülebilir ve katkısız ürünlere yönelik bir bilinç gelişti. Bu nedenle şeffaflığı ve kaliteyi önceleyen işletmelerin öne çıktığını net şekilde görüyoruz.
Gözlemlerimiz neticesinde 2026 yılında ekonomik dengelenmeyle birlikte orta segment işletmelerin güç kazanacağını ve yerel ürün odaklı menülerin daha da yaygınlaşacağını öngörüyoruz.
TÜRES olarak sektör paydaşlarına ne tür destek mekanizmaları sunuyorsunuz? Önümüzdeki döneme ilişkin hedefleriniz ve hayata geçirmeyi planladığınız projeler nelerdir?
TÜRES olarak sektör paydaşlarımıza sunduğumuz en önemli destek, kamu ile kurduğumuz güçlü iletişim sayesinde sektörün sorunlarına hızlı ve kalıcı çözümler üretebilmemizdir. Geniş Network yapımız sayesinde yalnızca yeme-içme işletmelerine değil, tedarikçi firmalara da avantaj sağlayan çeşitli iş birlikleri ve özel protokoller geliştiriyoruz. Üyelerimizin maliyet avantajı elde etmesi için tedarik zincirinde ortak alım anlaşmaları ve stratejik iş birlikleri hayata geçiriyoruz.
Önümüzdeki dönemde, sektörün en kritik konularından olan gıda üretimi, gıda israfı ve nitelikli iş gücü alanlarında kapsamlı projeler yürütmeyi hedefliyoruz. Eğitim kurumları ve ilgili kuruluşlarla yapacağımız protokollerle hem kalifiye personel yetiştirilmesine hem de sektörümüzde sürdürülebilir istihdama katkı sunmayı amaçlıyoruz. Bununla birlikte, genç şeflerin desteklenmesi, işletmelerde kalite ve hizmet standartlarının yükseltilmesi, Türk mutfağının uluslararası alanda daha güçlü bir şekilde tanıtılması öncelikli gündemimizde yer alıyor.

