2017 yılında kurulan İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD) sektörel bazda çalışmalarına hızla devam ediyor. Önümüzdeki süreçte öncelikli hedefi sektörün ihracat rakamlarını artırmaya yönelik katkı sağlamak ve eğitim ile farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalar yapmak olan İKSD adına Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Tüfekçi ile Temmuz sayımızda bir araya geldik.
İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD)’ni tanıyabilir miyiz, sektörü tek bir çatı altında toplama kararınızda neler etkili oldu, hangi sorunların çözümü konusunda kuruluşunuzdan bu yana gerekli aksiyonları aldınız?
Derneğimiz, özellikle TSE’nin sektörümüzle ilgili Avrupa standartlarını uyarlamaya başlamasıyla doğdu. Eş zamanlı olarak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının da çalışmaları vardı. Bakanlık, özellikle şantiyelerde sıfır kaza ortamının sağlanması açısından o dönem çok önemli çalışmalar yaptı. TSE ve Bakanlığın konuya dâhil olmasının ardından, bir dernek çatısı altında isteklerimizi ve ihtiyaçlarımızı iletmemizin daha sağlıklı olacağı bizimle paylaşıldı. Sektörümüzde de bir derneğin kurulması fikri zaten vardı. Nihayetinde çalışmalar neticelendi ve dernek 2017 yılında kuruldu.
Faaliyetlerimizi özetleyecek olursak:
- “Güvenli Hayat, Güvenli İskele” konulu AB hibe projemizi başarı ile hayata geçirdik.
- Komitelerimiz aracılığıyla ortak terminolojiyi hedeflediğimiz teknik dokümanları hazırladık.
- Sektörün denetim eksikliği, standardizasyon, haksız rekabet gibi ortak sorunlarının çözümüne ilişkin kamu otoritesi ile çalışmalar gerçekleştirdik.
- TSE yetkilileri ile sektöre yönelik hayata geçirilecek standartlara ilişkin görüş alışverişinde bulunduk, uzman görüş desteği verdik.
- Kamu kuruluşlarının iskele ve kalıp sistemleri ile ilgili düzenlediği seminer, çalıştay ve konferanslara konuşmacı olarak sektörü ve derneği temsilen uzman desteği verdik.
- Üniversiteler ve meslek liseleri ile Okul & Sanayi iş birlikleri projeleri gerçekleştirdik.
- Dernek üyeleri ve sektöre katkı sağlayacak iş birlikleri süreçlerine liderlik ettik.
- Üyesi olduğumuz birlik ve çatı kuruluşlarla (İMSAD, SEDEFED, İDDMİB) ortak iş birlikleri ve sektörümüze fayda yaratmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirdik.
- Sektör tanıtımına yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. (sektörel medyaya verilen röportajlar, sosyal medya duyuruları ve yapılan projelere ilişkin basın bültenlerinin hazırlanıp duyurulması)
İskele ve kalıp sektörünün yurt içi ve yurt dışında konumu nedir, nasıl bir ekonomik gücü elinizde tutuyorsunuz, uluslararası arenada sektörel rekabet gücünüzden bahseder misiniz?
Dernek üyelerinin yurt içi pazar payı toplamının sektörün yaklaşık %75’ini oluşturduğunu tahmin ediyoruz. Üyelerimizin ihracat yaptığı ülke sayısı 100’ün üzerindedir. Dünyada ekol olmuş, öncülük etmiş firmaların ya da ülkelerin üretim kalitelerine ve potansiyellerine oldukça yaklaşmış durumdayız. O çıtayı da aşmış pek çok firmamız var Türkiye’de. Bu sebeple Türk üreticiler olarak dünyada rekabet edecek güce ve potansiyele eriştiğimizi düşünüyorum.
Kısa ve orta vadede dernek olarak hayata geçirmeyi hedeflediğiniz proje ve çalışmalarınız neler olacak?
İlk ve öncelikli hedef; sektörün ulusal ve uluslararası tanıtımı ile birlikte ihracat birlikleri ve fuar sektörü ortak iş birlikleri ve destekleriyle ihracat rakamlarını arttırmaya yönelik katkı sağlamak, eğitim ve farkındalık arttırma çalışmalarımız da rutinde devam edecek.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Derneğimize ilginiz için teşekkürler, çalışmalarınızda başarılar dileriz.