Temmuz sayımızda dergimizde ağırladığımız Altın İğne Terzi Kurucusu Ali Kanayran ve eşi Hatice Kanayran ile oğullarının 2. nesil olarak devam ettirdikleri hizmetlerine, mesleğe adım attıkları yıllardan AVM’lerde yer alan ilk ve tek terzi olmalarının artılarına, sektörün nitelikli eleman açığının kapatılması için neler yapılması gerektiğinden ilerleyen dönemde hayata geçirmeyi hedefledikleri projelerine kadar konuştuğumuz keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Altın İğne Terzi olarak bu yıl 20. yılınızı kutladığınızı biliyoruz. Markanızın ortaya çıkış hikayesi ve AVM’lerde ilk olarak sizlerin verdiği bu hizmetlere nasıl başladığınızı okuyucularımıza anlatır mısınız, uzun yıllar boyunca kalitenizden ödün vermeden çalışmalarınıza ne yönde devam ediyorsunuz?
Meslek lisesinde terzilik eğitimi almamla bu işe adım attım. 1990’lı yılların başında Bakırköy Ebuziya Caddesi’nde bir terzi dükkanım vardı. Uluslararası birçok markanın bayiliğini yapan bir firmanın sahibi yakın arkadaşımdı. Galleria AVM’de kot pantolon paçalarını yapıyorduk. O yıllarda kot paçaları daha düz katlanıp dikiliyordu. Süper paça, orijinal paça ve süper orijinal paça modelleri mesleki birikimim ve tecrübelerim sonucu ortaya çıkmış modeller.
Galleria AVM’nin ardından Carousel AVM ziyaretçilerine kapılarını açtı. 1995 yılında biz de şöyle bir düşünceyle AVM yönetiminin kapısını çaldık; alışveriş ve yaşam merkezi denilen bu alanda alışveriş yapılacak birçok nokta var ama buraya gelen bir kişi alışveriş haricinde diğer ihtiyaçları arasında yer alabilecek kuru temizleme, terzi, lostra gibi hizmetlere de burada ulaşabilmeli diye düşündük. Başta fikrimiz yadırgandı, dünyanın hiçbir yerinde bir alışveriş merkezinde terzi dükkanının olmadığı söylendi. Carousel’in o dönemki AVM müdürü bu alanda bir ilk olmak adına yönetimle görüşmeler yaptı ve akabinde biz Carousel AVM’de işe başladık. Biz orada sadece tadilat yaptık. Takip eden yıllarda Capitol açıldı ve devamında da birçok AVM daha sektöre giriş yaptı. 2003 yılına geldiğimizde biz marka patentimizi almıştık ve böylece ismimiz duyuldu. Bugüne kadar titizlikle yürüttüğümüz işimizin bu yıl 20. yılını kutluyoruz. Hizmetlerime önümüzdeki dönemlerde de yine aynı titizlikle devam ediyor olacağız.
O zamanlar bir furyaya kapıldık ve 16 AVM’de yer aldık. 2008’den sonra AVM’lerin ziyaretçi potansiyellerinin yavaş yavaş azalmasıyla birlikte biz de küçülmeye giderek iş yapmayan şubelerimizi kapattık. Tabii ki kapatmanın temeldeki en büyük sebebi terzilik mesleğini icra edebilecek nitelikli eleman sayısının yetersiz olması.
Altın İğne Terzi çatısı altında çalışanlarımıza birçok sosyal hak tanıdık. Bu kadar çok AVM olmadan ve pasta bu kadar bölünmeden önce daha fazla elemanımız vardı ama günümüzde bizim en büyük sıkıntımız eleman bulmak. Sizin ölçünüzün alınıp dikiş dikilebilmesi için bu işi yapanın çok iyi yetişmiş olması lazım.
Bizim en temeldeki işimiz bay-bayan kişiye özel dikim yapıyoruz. Bizim yaptığımız tam teşekküllü terzilik. Terzi olarak bir tek biz varız AVM’lerde. Siyaset dünyası ve sanat camiasından çok özel müşterilerimiz var. Bir önceki seçimde 10 milletvekilinin kıyafetleri Altın İğne Terzi tarafından dikildi.
Women’s Tennis Association’ın (Kadınlar Tenis Birliği) 2011’den 2013 yılına kadar İstanbul’da gerçekleştirdiği maçlarda bir yıl Venus Williams’ın diğer yıl da Serena Williams’ın eteklerini diktik.
Terziliğin eski bir meslek olmasıyla marka imajımızın biraz nostaljik olmasını istedik. Bir ajansla görüştük ve logo üzerinde buna göre çalışmalar yapıldı, dekorasyonumuzda eskiyle yeniyi harmanladık. Bordo ve altın sarısı renklerini kullandık. Herkesin hafızasında bir Altın İğne imajı oturdu. Günümüzde ise bu imajımızı koruyarak oğullarımız ile birlikte aile şirketimizi yönetmeye devam ediyoruz.
Terzilik mesleğinin önemini insanlara anlatabilmek, genç nesillerin bu mesleğe ilgi duymalarını sağlayabilmek adına neler yapılmalı?
Kalifiye bir terzinin yaş ortalaması çok yüksek, genç nesil tercih etmiyor bu mesleği. Kurslar, okullar var dış giyim başlığı altında ama terziliği öğretmiyorlar. Bizim hedefimiz bir terzilik okulu açmak. Bir okul açılması gerekiyor. Şu anda var olan terziler bittiğinde meslek bitecek. Meslek liselerinde terziliğe dair kaliteli eğitim verilip kaliteli öğrenciler yetiştirilseydi, piyasada inanılmaz bir açık kapanmış olacaktı.
Böyle bir projemiz var ve bu proje üzerinde iş birliği kuracağımız kurumla şu an iletişim halindeyiz. Bireysel olarak terzilik üzerine eğitim verilebilecek bir kurum açmak çok maliyetli, bu konuyla ilgili yetkili kişilerle görüşme ve istişarelerimiz sürüyor. Tasarım yapabilen çok ama üretim yapan sayısı çok az, bir şekilde buradaki eksikliğin giderilmesi gerekiyor eğitim desteğiyle. Halihazırda meslek olarak terzilik eğitimi veren bir eğitim kurumu geçmiş yıllarda çok fazla olmasına rağmen günümüzde yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi eğitim veriyor ancak daha çok kendini geliştirmek ve ev ekonomisine katkıda bulunmak isteyenlerin daha küçük çapta eğitim aldığı yerler buralar. Terzilik çok güzel ve özel bir meslek, insan doğduğu andan ölünceye kadar hatta öldüğünde de kumaşa sarılıp gömülüyor.
Biz şunu yapmak istiyoruz; ustalık belgesi olmayanın diğer sektörlerde olduğu gibi mesleği icra etmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir işe girerken ustalık belgesinin olması çok önemli.
Halihazırda hangi AVM’lerde yer alıyorsunuz, yatırımlarınıza ne yönde devam etmeyi planlıyorsunuz?
Capacity AVM, Airport AVM, Flyinn AVM, APlus AVM ve Beylikdüzü Migros AVM olmak üzere 5 AVM’de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bundan sonrası için çok güzel imkanlar sunulursa yeni AVM’lerde bulunmak istiyoruz ama ağırlığımızı kişiye özel siparişe vereceğiz.
Günümüz ekonomik koşulları ve hazır giyim perakendenin artması terzilere olan ilgiyi ne oranda etkiledi?
Hazır giyim perakendesi ne kadar artarsa artsın insan vücudu çok farklı. Biz burada gömlek tadilatı da yapıyoruz, daraltma ya da kol kısaltma işlemi de uyguluyoruz. Çünkü kişilerin vücut yapısı değişiyor. Örneğin kişinin boynu uzun oluyor, boynu uzun olanlar için gömleklerde kullanılacak yaka var, ona göre kravat var. Biz tadilat yapıyoruz ama bir de tadilat yapılamayan ürünler var.
Kişiye özel siparişlerde süreç nasıl ilerliyor, ortalama kaç günde teslim ediyorsunuz?
Kişiye özel dikim kişinin kendisini özel hissetmesini sağlıyor. Takım elbise dikimi, ölçü alınıp provalarla birlikte ortalama 7 ila 15 günü buluyor. Daimi müşterilerimizin ölçüsü bizde olduğu için eğer ölçüsü değişmediyse tekrar ölçü almaya ve prova yapmaya gerek kalmadan yine kişiye özel dikim yapıyoruz. Firmamıza gelemeyen müşterilerimiz için de biz bizzat müşterimizin iş yerine giderek ölçümlerini alıyoruz.