“Dünyamız için Burdayız” sloganıyla çıktıkları sürdürülebilirlik yolculuğuna yeni bir proje ile devam eden Esas Gayrimenkul, 41 Burda AVM’de hayata geçirdiği Tarım Burda projesi ile sektörde öne çıkıyor. Esas Gayrimenkul Mülk Yönetim Direktörü Nezaket Akçakaya ile projenin detaylarını konuştuğumuz söyleşimizde Akçakaya, projeyi gelecek nesillere aktarmak adına çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
Öncelikle Esas Gayrimenkul’ün sektördeki son durumunu bize özetleyebilir misiniz?
Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul yatırım firmalarından biri olan Esas Gayrimenkul, alanında uzman ekibiyle uzun vadede değer yaratan projeler geliştiriyor ve yönetiyor. 2009 yılında faaliyete başlayan Esas Gayrimenkul olarak, yurt içi ve yurt dışında toplamda 3 milyar Euro yatırımla, çevre dostu olan ofis, konut ve alışveriş merkezi projeleri hayata geçirdik. Türkiye genelinde 7 AVM, 3 ofis binası ve 1 konut projesini hayata geçiren Esas Gayrimenkul, sahibi olduğu AVM’lerin yanı sıra yönetimini üstlendiği AVM’lerle de Varlık Yönetimi alanında faaliyetlerine devam ediyor. Malatyapark, Gaziantep Sankopark, İstanbul Starcity Outlet, Konya Kentplaza, Van AVM ve Düzce Algün Center projelerinin kiralama ve yönetimi başta olmak üzere tüm süreçlerine rehberlik eden Esas Gayrimenkul, toplamda 13 AVM ve 600 bin m² kiralanabilir alanı yönetiyor.
Esas Gayrimenkul’ün sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarından söz eder misiniz?
“Dünyamız için Burdayız” diyerek çıktığımız sürdürülebilirlik çalışmalarımızı farklı alanlarda sürdürüyoruz. Bu bağlamda İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) üyesiyiz. Sürdürülebilir bir gelecek adına başlattığımız GES projelerinde, şu ana kadar 3 güneş enerjisi santralini kurmuş olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. 17 Burda AVM’de 22.000 m2 alanda 3 MWp kurulu güçle Türkiye’de ticari gayrimenkuller arasında bugüne kadar kurulmuş en büyük GES sistemi oldu. 17 Burda AVM’de kurduğumuz bu sistemle AVM’nin toplam elektrik tüketiminin %30’unu karşılayabileceğiz. 39 Burda AVM’nin çatısında 10.000 m2’lik bir alanda 3 mWp güce sahip bir sistem kuruldu. Kurulan sistemin ürettiği enerjiyle, AVM’nin toplam elektrik tüketiminin %40’ı karşılanabiliyor. 41 Burda AVM’mizde kurduğumuz sistem ise yaklaşık 15 bin m2 alanda ve 1,9 MW gücünde olup, yılda 2,5 milyon KWh elektrik üretimi yapacak. Bu rakam da toplam AVM tüketiminin %30’una karşılık geliyor. 2022 yılı içerisinde 01 Burda AVM’de de GES sistemleri kuracağız. Böylece bu AVM’lerimiz toplamda 7 MWp kurulu güce sahip olacak. Adı geçen 4 Burda AVM’sinin toplam ortak alan tüketiminin %72’sini IREC sertifi kalı yenilenebilir kaynaklardan sağlayacağız, 2030’a kadar bu oranı portföy genelinde %100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu 4 AVM’mizin tamamında GES sistemi faal olduğunda, yaklaşık 2.140 evin tükettiği enerjiyi karşılayabilecek ve 5.128 ton karbonun doğaya salınımını engelleyecek Esas Gayrimenkul olarak, sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlarken sektörümüze ilham vermeye devam edeceğiz. Sürdürülebilirlik çalışmalarımızda bir diğer öne çıkan projemiz “Tarım Burda”. İlk olarak 41 Burda AVM’de başladığımız proje sayesinde hem AVM’mizde yer alan iş ortaklarımızı projeye dahil etmeyi hem de organik, geri dönüştürülebilir zemin malzemeleri kullanarak örneğine az rastlanır bir tarım projesi gerçekleştirmeyi hedefledik. Projeyi gelecek nesillere aktarmak adına da okulları tarım alanımıza davet ederek detaylı bilgileri onlarla paylaşmayı planlıyoruz. Sektöre ilham olmasını dilediğimiz bu projeyi çok yakında diğer Burda AVM’lerinde de uygulamaya alacağız.
Kocaeli’nde bir ilki gerçekleştirerek hayata geçirdiğiniz Tarım Burda projeniz hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz?
Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği ile uzun yıllar süregelen iş birliğimize bir yenisini ekleyerek sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm temelli “Tarım Burda” projesini başlattık. Bu projeyle müşteri deneyimini iyileştirmeyi, sürdürülebilirliği desteklemeyi, geri dönüşüme katkı sağlamayı, iyi tarım ürünleri yetiştirmeyi ve tarımsal faaliyet olarak farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Teras alanındaki zeminin yenilenmesi süreciyle başlayan proje kapsamında, eski ahşap zemin parçaları dönüştürüldü ve bu malzemelerle üretilen saksı yatakları ve bahçe çitleri proje alanında kullanıldı. Benzersiz bir dönüşümle oluşturulan teras alanında; kimyasal ürün ve ilaç kullanmadan, ata tohumu kullanarak ekilen mısır, fasulye ve kabak Üç Kız Kardeş ekim yönteminin temelini oluşturuyor. Bunların yanı sıra domates, biber, patlıcan, salatalık, kekik, reyhan ve fesleğen bitkileri de ziyaretçilerle uygulamalı olarak yetiştiriliyor. Proje kapsamında; üretimdeki verimliliğin artmasına katkı sağlayan, doğal ve en eski tarım yöntemlerinden biri olan Üç Kız Kardeş yöntemi kullanılıyor. Projenin iş ortağı olan Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği (KEYAD) de doğal tarım yöntemleri ve ata tohumlarıyla birlikte projeye rehberlik ediyor.
Tarım Burda projesi nasıl devam edecek ve paydaşlarınızı projeye nasıl dahil edeceksiniz?
41 Burda AVM, topluma duyarlı ve ilham veren bir proje sunma hedefi yle çıktığı bu yolculuğa iş ortaklarını ve ziyaretçilerini de dahil ediyor. Kurduğumuz sürdürülebilir sistem sayesinde mağazalardan, AVM içerisinden ve organik pazardan çıkan organik atıklar; geleneksel kompostlama yöntemi olan, besin ekleyerek toprak dokusunu geliştiren Bokashi yöntemiyle kullanıma hazır hale getiriliyor. Mağazalardan çıkan kartonlar da toprak neminin korunması, toprağın verimliliğinin ve sağlığının iyileştirilmesi için uygulanan bir işlem olan Malç yöntemiyle proje alanında kullanılıyor. Kocaeli’nde ilk ve tek olan projemiz sayesinde hem AVM’mizde yer alan iş ortaklarımızı projeye dahil etmeyi hem de organik, geri dönüştürülebilir zemin malzemeleri kullanarak örneğine az rastlanır bir tarım projesi gerçekleştirmeyi hedefledik. Süreç içerisinde, iş ortağımız KEYAD tarafından gerçekleştirilecek bir panelde 41 Burda AVM ziyaretçilerimizle buluşarak, uygulama alanında kendilerinin de birebir katılımını sağlamak istiyoruz.
Toplumsal cinsiyet eşitliği adına da önemli çalışmalar yürüttüğünüzü biliyoruz. Bunların da detayından bahseder misiniz?
Esas Gayrimenkul olarak kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla güçlenmesini hedefleyen en önemli küresel girişimlerden biri olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles-WEPs) platformuna katıldık. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ortaklığında oluşturulan WEPs platformu, özel sektöre; iş yerlerinde, piyasalarda ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dikkate almaları gereken önemli noktalar konusunda yol gösteriyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışma arkadaşlarımızın farkındalığını artırmak için YANINDAYIZ Derneği iş birliğiyle ‘Söylemini Değiştir’ mottosu ile eğitim atölyeleri gerçekleştiriyoruz.