AVM’LERDEKİ MAĞAZALARIN YANINDA NEDEN KAHVE DÜKKANLARI VAR?

Kafein tüketmek, alışveriş alışkanlıklarınızı etkiliyor, daha fazla para harcamanıza neden oluyor.

Journal of Marketing’de yayınlanan araştırmaya göre , alışverişten hemen önce kafein içen insanlar, kafeinsiz kahve veya su tüketenlere göre yüzde 50 daha fazla para harcadı ve yaklaşık yüzde 30 daha fazla alışveriş yaptı. Gerekli olmayan ürünlerin satın alınmasını artıran kafeinin bu “istenmeyen sonucu”, mağaza girişlerinde giderek yaygınlaşan kahve barlarının varlığını açıklamaya yardımcı olabilir.

Çalışmanın baş yazarı ve Güney Florida Üniversitesi’nden Frank Harvey Endowed Pazarlama Profesörü Dipayan Biswas, “Güçlü bir uyarıcı olarak kafein beyinde zihni ve bedeni heyecanlandıran dopamin salgılar” dedi . “Bu, daha yüksek bir enerji durumuna yol açar, bu da dürtüselliği artırır ve öz kontrolü azaltır.

“Sonuç olarak, kafein alımı, daha fazla sayıda satın alınan ürün ve daha fazla harcama açısından alışveriş dürtüselliğine yol açıyor.”

Teorilerini test etmek için araştırmacılar, Fransa’da iki ve İspanya’da bir mağazanın girişine ücretsiz bir espresso makinesi kurdular. İçeri girerken 300’den fazla müşteriye 100 mg kafein içeren bir fincan kahve, bir fincan kafeinsiz kahve veya su ikram edildi. Tüketicilerin yaklaşık yarısı kafeinli seçeneği tercih etti ve tüm alışverişçiler mağazadan çıkarken fişlerini ekiple paylaştı.

Araştırmacılar “Kafein tüketiminin harcamaları nasıl ve neden etkilediğini anlamak önemli, çünkü kafein, hem yasal hem de yaygın olarak tüketilen en güçlü uyarıcılardan biri” diye açıklıyorlar. Amerikalıların yaklaşık %85’i her gün en az bir kafeinli içecek tüketiyor. Kafein kaynağı olarak en çok tüketilen ürün kahve, ardından çay ve soda geliyor. Kafein ayrıca enerji içeceklerinde, çikolatada ve birçok reçetesiz ve reçeteli ilaçta da bulunuyor.

AVM’de kafein tüketmek planlarınızı değiştirebilir

Yapılan bilimsel araştırma, alışverişten önce kafein tüketmenin, mağazada daha fazla ürün satın alma ve daha fazla harcama yapmaya yol açtığını gösteriyor. Araştırmada ayrıca kokulu mumlar, parfümler, dekorasyon ürünleri ve masaj aletleri gibi “yüksek hedonik” ürünler için kafeinin etkisinin daha güçlü, defterler, mutfak gereçleri ve depolama sepetleri gibi “düşük hedonik” ürünler için ise daha zayıf olduğu da ortaya çıkarıldı.

Kafein alımının, uyarılma durumunu artırarak alışveriş deneyimini ve tüketim alışkanlıklarını etkileyebileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, kafein tüketiminden sonra tüketicilerin daha fazla “hedonik” ürünler satın aldığını, yani daha zevkli ve keyifli ürünler tercih ettiğini belirtiyorlar. Ancak, mutfak gereçleri ve depolama sepetleri gibi daha “kullanışlı” alışverişler konusunda iki grup arasında çok az fark olduğunu da ekliyorlar.

Sonuç olarak, alışveriş yapmadan önce ya da alışveriş sırasında kafein tüketen tüketicilerin daha fazla para harcadığını ve daha fazla ürün satın aldığını belirten araştırmacılar, mağaza sahiplerinin ve politika yapıcıların, kafeinin tüketim alışkanlıkları üzerindeki etkisini göz önünde bulundurması gerektiğini vurguluyorlar.

Bu araştırma, kafein ve bu değişkenlerle ilgili araştırmaların ilginç bulgular doğurabileceği çeşitli yönlere genişletilebilir. Alışveriş davranışları üzerinde kafeinin etkilerini ne derece etkileyebileceğine dair daha kapsamlı bir anlayışa ulaşılabilmesi için, tüketicilerin alışveriş yaparken çikolatalı kek gibi yiyeceklerle birlikte kahve tüketmeleri gibi farklı durumlar da dikkate alınabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir