Eğlence Öne Çıkanlar

Çocuklar, geleceğin değişim gücüdür

KidZania İstanbul CEO’su Ebru Timur, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, kız çocuklarının toplumsal cinsiyet eşitliği doğrultusunda fırsat eşitliğiyle desteklenerek hayallerinin peşinden gitmelerinin önemine dikkat çekti.

KidZania İstanbul olarak FutureBright ile gerçekleştirdiğiniz araştırmanın amacı neydi ve elde ettiğiniz en önemli bulgular nelerdi?

“Çocuklar ve Ailelerin Toplumsal Cinsiyet Algısı” araştırmasını yapmaktaki temel amacımız, toplumsal cinsiyet rollerine dair önyargıların çocukların zihninde nasıl şekillendiğini, hayallerini ve tercihlerini nasıl etkilediğini ve KidZania deneyiminin bu konudaki dönüştürücü gücünü anlamaktı.

Yeni araştırmamız kapsamında, hem Türkiye genelindeki 6-14 yaş arası çocuklar ve ebeveynlerinden hem de KidZania’yı deneyimleyen ailelerden görüş aldık. Gördük ki, toplumsal cinsiyet eşitliği için umut veren bir nesil yetişiyor. Her 10 çocuktan 7’si mesleklerin cinsiyeti olmadığını düşünüyor. Özellikle KidZania’da meslekleri özgürce deneyimleyen çocuklar, toplumsal cinsiyet kalıplarının dışında seçimler yapabiliyor ve şehrimizde yaşadıkları deneyimler neticesinde daha eşitlikçi bir yaklaşım sergiliyor.

Araştırmada umut veren sonuçlarla birlikte toplumsal cinsiyet eşitliği açısından dikkat edilmesi gereken önemli bulgular da var. Sonuç olarak, Türkiye genelinde çocukların %30’unun mesleklere cinsiyet atfetme konusunda kafası karışık. Hem erkek hem de kız çocukları erkeklere fiziksel gücün ya da teknik becerinin ön planda olduğu işleri yakıştırıyor. Erkeklere yakıştırılan mesleklerde şoför, sporcu, inşaatçı, kuaförlük, itfaiyeci gibi meslekler dikkat çekiyor. Kızlara dadı, güzellik uzmanı, modacı, sanatçı gibi bakım, hizmet ve estetik alanlarda meslek atfediliyor. Ayrıca, ev içi rollerde, oyun alanında ya da sosyal medyada toplumsal cinsiyete dayalı farklılıklar kendini yeniden üretiyor.

KidZania İstanbul toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda nasıl bir yaklaşım benimsiyor?

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi destekçisiyiz ve yine Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma yolunda hayata geçirilen Vision 2045 inisiyatifinde de global olarak eğlence sektörünü temsil ediyoruz. Özellikle kadın işgücünü, kadın lider sayısını ve kadınların sektördeki etkilerini artırmayı misyon edinen LEAD Network ve Sales Network’ün de kurumsal üyesiyiz. Faaliyetlerimizle sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin ilerlemesini desteklerken, çocukları da bu anlayışın ortağı yapıyoruz. Çocuklar için empatiyi, etik davranışı, olumlu değerleri, sosyal ve çevresel duyarlılığı teşvik eden deneyimler sunmaya odaklanıyoruz.

FutureBright ile gerçekleştirdiğimiz araştırma da gösterdi ki, KidZania deneyimi, çocukların eşitlikçi bir bakış açısı geliştirmelerine olumlu etki ediyor.

Bir kadın lider olarak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kız çocuklarına ve ailelerine vermek istediğiniz en önemli mesaj nedir?

Her kız çocuğu güçlüdür ve keşfetmeye, üretmeye doğuştan yetkilidir. KidZania İstanbul olarak, geride bıraktığımız 10 yılda yüzbinlerce kız çocuğunun erkek mesleği olarak algılanan itfaiyeci, pilot, bilim insanı, mühendis ve sporcu olmayı deneyimlediğine tanık olduk. Onların gözlerinde, kalıpları kırmanın ve imkansız sanılanı mümkün kılmanın ışıltısını gördük. Atatürk’ün de belirttiği gibi, çocuklar geleceğimizin güvencesidir. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, özellikle kız çocuklarının hayallerinin peşinden özgürce gidebilmesi için onlara cesaret, fırsat, deneyim ve destek sunmanın önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Ülkemizdeki çocukların %70’i mesleklerin cinsiyetinin olmadığını düşünüyor. Ancak, büyüdükçe toplumun onlara dayattığı önyargılardan paylarını almaya başlıyor ve kafalarında “kadın işi”, “erkek işi” gibi kalıplar şekillenmeye başlıyor. İşte biz yetişkinlere düşen görev, bu önyargıları gelecek neslimize unutturmak ve onlara daha eşitlikçi bir dünya bırakmak. Eşit, hakkaniyetli ve kapsayıcı bir dünya için 50-50 el ele…