Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlikte öncü adımlar atan Esas Gayrimenkul, AVM’lerde yapay zeka ve yenilikçi teknolojilerle enerji tüketimini optimize ediyor. Yönetimini üstlendikleri AVM’lerde hayata geçirdikleri GES projeleri ile 13 MW kapasiteye ulaşan ve yıllık 14 milyon kWh elektrik ürettiklerini ifade eden Esas Gayrimenkul Mülk Yönetim Direktörü Nezaket Akçakaya, 2030 yılına kadar net sıfır emisyon hedefiyle sürdürülebilirlik yolunda ilerlediklerini vurguladı.
AVM’lerinizde enerji maliyetlerinizi azaltmaya yönelik yürüttüğünüz özel projeler veya stratejiler nedir? Bu bağlamda hangi teknolojileri veya yöntemleri uyguluyorsunuz ve bu çalışmaların etkinliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Öncelikle AVM’lerimizde enerji verimliliği projelerini önceliklendiriyoruz, etkin ve verimli bir enerji yönetimi için BMS sistemlerimizi geliştiriyor ve iyileştiriyoruz. Yapay zekayı otomasyon sistemlerimize entegre etmek için çalışmalar yürütüyor ve projeler geliştiriyoruz, böylelikle gerçek ihtiyaca uygun şekilde cihazlarımızın çalışma koşullarını belirliyoruz. Temel stratejimiz tasarruf değil verimlilik. Esas Gayrimenkul portföyünde 22 proje mevcut; etkin ve anlık, bulut tabanlı, AI içeren enerji izleme ve değerlendirme projeleri yürütüyoruz.
En güçlü olduğumuz alan GES projelerimiz; şu an 13 MW’lık kapasitemiz ile yıllık ortalama 14 milyon KWH elektrik enerjisi üretiyoruz, yeni projelerimizi de 2025 yılı için planlıyoruz. Enerji verimliliği projelerimizin etkinliğini her tüketim kalemi için oluşturduğumuz referans çizgileri ve KPI’lar ile ölçüyoruz. Uluslararası kabul görmüş standartları ve yöntemleri kullanıyoruz.
Ortak alanlarda kullanılan ısıtma, soğutma ve aydınlatma gibi enerji maliyetleri genellikle markalardan kira harici aidatlar yoluyla tahsil ediliyor. Bu giderleri azaltmak ve markalar üzerindeki mali yükü hafifl etmek için hangi stratejileri uyguluyorsunuz?
Bu mahallerde yüksek verimli cihazlar kullanarak ve ısı kayıplarını en aza indirecek çözümler ile tüketimleri optimum seviyede tutuyoruz. Ayrıca mevcut ortam koşullarına bağlı olarak tüketimleri verimli noktalara getiriyoruz. Özellikle HVAC sistemlerinde frekans invertörlü sistemleri kullanıyor ve ısı geri kazanım projeleri gerçekleştiriyoruz.
Sıfır enerji veya enerji pozitif AVM tasarımı gibi uzun vadeli hedefl eriniz nelerdir?
Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda 2030 yılında netzero olmayı planlıyoruz. Mevcut durumda ortak alan tüketimlerimizin %80’ini yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz. Ayrıca AVM’lerimizi mümkün olduğunca sıfır enerjili bina standartlarına ulaştırmayı hedefl iyoruz. Döngüsel ekonomi prensiplerini, enerji, atık yönetimi, malzeme kullanımı gibi her alanda maksimum kullanıyoruz. 3R olarak isimlendirdiğimiz Azalt-Yeniden Kullan-Geri Dönüştür prensiplerini uyguluyoruz
