Öne Çıkanlar Perakende

Esenteks, 2025 yılına kadar tamamen sürdürülebilir kumaş üretimini hedefliyor

Esenteks Yurtiçi Satış ve Pazarlama Müdürü Ramazan Yalçın’ı ağırladığımız Ağustos sayımızda Yalçın, kumaş üretiminde sürdürülebilir kaynak kullanımı konusunda sahip oldukları politikadan bahsederken, Esenteks’in sürdürülebilir kumaş üretimine yönelik hedeflerini de okurlarımızla paylaştı.

Esenteks’i tanıyabilir miyiz, markanızın kuruluş hikayesini okurlarımızla paylaşır mısınız?

1986 yılında kurulan Esenteks’in hikayesi, ilk yıllarında konfeksiyon üretimi ile başlamış, daha sonra ithal ettiği keten kumaş satışları ile keten kumaşla olan birlikteliği başlamış oldu. Firma sahibimiz Ertan Bulut İtalya’da keten üretimlerini, tasarımları, kumaştaki finish işlemlerini gördükten sonra bunları Türkiye’de yapabilmek için ilk girişimlerini başlattı. Dokuma tezgahı, keten iplik tedariği, kumaş tasarımı için gerekli departmanların kurulmasının ardından keten kumaş üretimine başlamış oldu. Keten gibi sert bir elyaftan kumaş üretiminin zorluğunu ilk zamanlarda çok fazla yaşamış olsak da, artan deneyimlerimizle bugün yurt içi ve yurt dışında keten üretiminde oldukça bilinirliği olan bir firma haline geldik.

Sürdürülebilirlik kavramı perakende sektörünün iş yapış biçimlerini değiştiren bir kavram olarak öne çıkıyor, kumaş üretiminde sürdürülebilir kaynak kullanımı konusunda nasıl bir politikayla hareket ediyorsunuz, bu bağlamda Esenteks’in vizyon ve misyonundan bahseder misiniz?

Dünyadaki doğal kaynakların bu kadar zarar gördüğü ve azalmaya başladığı bir süreçte gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak adına tabii ki de sürdürülebilirlik firmamız için de çok önemlidir. Kullandığımız hammadde olan keten ipliği tamamen doğal olup çevreye herhangi bir zararı olmasa da, markamız 2011 yılında sürdürülebilirliğe olan bağlılığıyla Global Organik Tekstil Standardı (GOTS) Sertifikası’nı kazandı. 2013 yılında da Organic Content Standardı (OCS) Sertifikası ve 2019 yılında aldığımız Avrupa Keten Sertifikası ile birlikte 2025 yılına kadar tamamen

sürdürülebilir kumaş üretimini hedeflemekteyiz. Sürdürülebilir kumaş üretiminin başta perakende sektörü olmak üzere döngüsel ekonomiye katkıları nedir, bu doğrultuda Esenteks’in gelecek yatırımları nasıl şekillenecek?

Sürdürülebilir kumaş üretimini kesinlikle daha geniş bir şekilde uygulamak ve desteklemek çok çok önemlidir. Tüketicileri bu konuda bilinçlendirmek zaman içerisinde duyarlılığı artıracak ve üreticilerin yatırımlarını sürdürülebilir üretim yapmaya zorlayacak, böylelikle küresel enerjinin %10’unu kullanan ve küresel atıkların %30’unu üreten tekstil endüstrisinin gelecek yıllarda bu kötü unvanından kurtulmasını sağlayacaktır. Bizim Esenteks olarak bundan önce yaptığımız yatırımlar ve gelecekte planladığımız yatırımlarımızda ilk kuralımız sürdürülebilirlik hassasiyetimiz olacaktır.