Türkiye genelinde elektrikli araçlar için şarj noktası sayısı 10 bin 576’ya ulaştı. Böylece, soket sayısında 1 yılda 3 kattan fazla artış oldu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, geçen yıl Nisan ayında 4 firmanın faaliyet gösterdiği elektrikli şarj hizmeti piyasasında günümüzde 147 şirket faaliyet gösteriyor. Bu süreçte araç üreticilerinden akaryakıt dağıtım şirketlerine, elektrik üretim şirketlerinden start up’lara kadar geniş bir yelpazede lisanslı oyuncular piyasaya dahil oldu.
Lisanslı şirketlerden 102’sinin, sisteme kayıtlı ve aktif çalışan en az bir ünitesi bulunuyor.
81 ilin tümünde elektrikli şarj istasyonu var
EPDK verilerine göre, Türkiye’nin 81 ili şarj istasyonları ile donatıldı. Geçen yıl Ekim ayında şarj hizmeti verilen soket sayısı toplam 2 bin 400 civarındayken, bu sayı yavaş şarjda (AC) 7 bin 581, hızlı şarjda (DC) 2 bin 995’e ulaştı.
Böylelikle, Türkiye genelinde elektrikli araçlar için şarj noktası sayısı 10 bin 576’ya yükseldi. Böylece, soket sayısında 1 yılda 3 kattan fazla artış görüldü.
Öte yandan, Türkiye genelinde elektrikli araç sayısı da Eylül ayı sonunda 51 bin 813 olarak kayıtlara geçti.
Türkiye’de yaklaşık her 5 elektrikli araca bir şarj noktası düşerken, araç başına düşen şarj noktası açısından Türkiye, Avrupa Birliği’nde yer alan ülkeler genelinde ilk sıralarda yer alıyor.
Yeşil şarj istasyonları
4. Elektrikli Araçlar ve Akıllı Şehirler Çalıştayı Ankara’da gerçekleştirildi. Çalıştayda küresel enerji piyasalarında son yıllarda yaşanan gelişmelerin ve artan iklim değişikliği kaygılarıyla birlikte somutlaşan hedeflerin enerji dönüşümünü enerji politikalarının merkezine yerleştirdiği vurgulandı.
Türkiye yakın zamanda şarj istasyonlarının elektriğini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamasına izin verilmişti. Bir başka deyişle yeşil şarj istasyonlarının kurulmasının yasal altyapısı oluşturuldu. EPDK Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanı Zafer Korkulu konuyla ilgili; “Elektrikli araç ekosisteminin gelişimi için, araçtan şebekeye elektrik teknolojisi, akıllı şebeke uygulamaları, batarya değişim istasyonları, mobil şarj istasyonları, kablosuz şarj, yol üstü şarj üniteleri, elektrikli yollar gibi inovatif alanlara yönelik gelişmeleri kurum olarak takip etmekteyiz. Akıllı şehirlerin de önemli birer parçası olacak bu unsurların önümüzdeki dönem hayatımızda daha çok yer bulacağını inanıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
