KARTLI ÖDEME SİSTEMLERİNİN YERİNİ DİJİTAL CÜZDANLAR ALDI

Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin; dijital cüzdan kullanımının kartlı ödeme sistemlerinin yerini aldığını belirterek, sağladığı avantajların tercih edilmesinde büyük etkileri bulunduğunu belirtti.

Dijital cüzdan kullanımının kullanıcıya sağladığı kolaylıklar nelerdir? Türkiye’de dijital cüzdan kullanım oranı ve bu oranda üyelerinizin payı nedir?

Gün geçtikçe gelişen ve dönüşen finansal teknoloji, tüketicilerin değişen taleplerinin karşılanması için geliştirilen yeni finansal ürün ve hizmetleri de beraberinde getiriyor. Bu noktada ise özellikle elektronik paranın günlük hayatımıza yansımalarından biri olan dijital cüzdan uygulamaları ön plana çıkıyor. E-ticaretin gelişimine paralel bir şekilde, internet tabanlı alışverişlerde zamandan tasarruf ve işlem kolaylığı gibi kazanımları ile kartlı ödeme sistemlerinin yerini dijital cüzdanlar aldı diyebiliriz. Fiziksel cüzdanın kaybolması veya çalınması gibi endişeler, dijital cüzdan uygulamalarının kullanıcılar tarafından tercih edilirliğini artırıyor. Kullanıcının iade taleplerinin kolay ve hızlı gerçekleştirilebilmesi, bankacılık süreçlerinin beklenmesine gerek kalmaması da sanal cüzdanların tercih edilmesinde en büyük etken. Üyelerimiz hem müşteri memnuniyeti odaklı esnek yapıları hem de uyguladıkları güvenlik önlemleri ile sanal cüzdan uygulamaları ile finansal sistemde ön plana çıkıyor. TCMB tarafından verilen faaliyet izniyle, 13 yeni faaliyet izni ile birlikte birliğimiz üyesi toplam 42 elektronik para kuruluşunun dijital cüzdan uygulamalarında yeni finansal ürün ve hizmetlerle, sektörde etkin rekabeti koruyarak finansal hizmet kullanıcılarına çeşitlilik ve tercih yönünden farklı seçenekler sunmaya devam edeceğini; fintek ekosistemine her geçen gün dahil ettiğimiz yeni oyuncuların, kullanıcıların almış oldukları hizmetten edindikleri memnuniyet düzeyinin artması noktasında önemli rol aldığını, ilerleyen dönemlerde de yeni iş birlikleri ve sundukları hizmetin kalitesi ile potansiyellerini ön plana çıkaracaklarını vurgulayalım. TÖDEB’in genel ve istatistiki bilgileri toplama ve düzenli olarak kamuya açıklama yetkisi kapsamında oluşturduğumuz elektronik raporlama altyapısı TÖDEB Veri Transfer Sistemi’ni (TVTS), canlıya alma aşamasındayız. TCMB’den gelen yakın tarihli onayla birlikte, TVTS aracılığıyla üyelerden alınan doğru ve güncel veriyle kamuoyunun aydınlatılması için önemli bir kaynak yaratılmış olacak. Bir ilk olarak, sektörümüzün temel performans göstergelerini periyodik olarak yayınlamaya başlayacağız. Bu anlamda doğru ve güvenilir bilgiye erişimin de sektörümüze her açıdan katma değer sağlayacağına inanıyoruz.

Online satın alma işlem süreçlerini kısaltan dijital cüzdan uygulamasının güvenlik önlemlerini okurlarımız için anlatır mısınız, kullanıcıların kafalarında güvenliğine dair oluşan soru işaretlerini dijital cüzdan hizmeti veren kuruluşlar nasıl gideriyor?

Kullanıcıların akıllarında herhangi bir endişeye mahal vermemek adına, üyelerimiz tarafından sunulan dijital cüzdan uygulamalarının güvenilirliğinden bahsetmek yerinde olacaktır. Öncelikle dijital cüzdanlar, kartlı işlemlerin güvenliğini optimize etmeyi ve kart sahiplerinin kişisel bilgilerinin kötüye kullanımına karşı korumayı amaçlayan bir dizi politika ve prosedür olan PCI DSS ile uyumlu olup belirli standartlara tabi. Bu kapsamda, kullanıcının dijital cüzdan uygulamasında sahip olduğu tüm verileri şifrelenir ve asla üçüncü taraf kuruluşlar ile paylaşılmaz. Dolayısıyla, internet tabanlı bir alışveriş gerçekleştirildiğinde, işlem yapılan kart ayrıntılarına alışverişin yapıldığı firma hiçbir surette erişim sağlayamaz. Aynı zamanda, müşterinin hesapları 7/24 izlenerek olası sahtecilik ve dolandırıcılık vakalarına karşı oldukça kapsamlı teknik ve operasyonel tedbirler alınmaktadır. Ayrıca kişisel verilerin korunması hukuku kapsamında kullanıcıya yönelik aydınlatma yükümlülüğü yerine getirilir ve gerekli açık rızalar alınır. Dijital cüzdan hizmeti sağlayan üyelerimiz, TCMB’nin denetim ve gözetimi altında faaliyet gösteren lisanslı elektronik para kuruluşlarıdır. Dolayısıyla TCMB mevzuatı gereğince cüzdanda tutulan fon harcanmadığı veya iade alınmadığı sürece kuruluş tarafından ayrı bir hesapta tutulur ve bankalar aracılığıyla TCMB nezdinde bloke edilerek korunur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir