Mall Report Blog Haber Kadınların iş gücüne katılımını güçlü bir şekilde destekliyoruz
Haber Öne Çıkanlar

Kadınların iş gücüne katılımını güçlü bir şekilde destekliyoruz

Tepe Emlak Yatırım Genel Müdür Danışmanı Zeynep Salman’ı ağırladığımız Mart sayımızda, Tepe Emlak Yatırım çatısı altında cinsiyet eşitliğini destekleyen politikalar oluşturduklarını ifade eden Salman, bu doğrultuda hayata geçirdikleri örnek projeleri okurlarımızla paylaştı.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

2020’den beri Yönetim Kurulu Başkanımız Hayal Olcay ve Genel Müdürümüz Deniz Bozan’a bağlı olarak şirketimizin Kurumsal İletişim ve Marka, iş geliştirme, paydaş ve iş birliği ağı yönetimi ve özel projeler çerçevesinde Genel Müdür Danışmanı olarak çalışıyorum. 2001’den bu yana hayatın yükseldiği binalar, evler, yaşam alanlarında “insan”a kendisini özel hissettirecek değerler yaratılmasında, öncü markalı projelerin pazarlama ve satış ekiplerinin yöneticiliğini yaptım. Bugün ise Tepe Emlak Yatırım olarak geçmiş tecrübemizle büyük bir ekip olarak yönettiğimiz ticari alanlar ve danışmanlığını yaptığımız projeleri daha ileriye, en iyiye taşımaktan memnuniyet duyuyoruz.

Kadınların yetenek dönüşümünü sağlamak ve daha verimli, etkili ve eşit iş ortamında çalışarak güçlerini ortaya koyabilmelerine alan açmak adına yönetimini üstlendiğiniz işletmelerinizde nasıl çalışmalar yapıyorsunuz?

Tepe Emlak Yatırım çatısı altında cinsiyet eşitliğini destekleyen politikalar oluşturarak, kadınların profesyonel yaşamlarında becerilerini faydaya dönüştürebilecekleri, örnek bir iş modeli olarak gösterilebilecek projeleri hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda sosyal girişimciliğin önemli yapıtaşlarından olan kooperatifl erle iş birliği geliştirdik. İzmir Selçuk’ta yer alan tesisimizin Neşeli Bostan adını verdiğimiz bahçesinden toplanan ürünlerle Şirince Kooperatifi ve Turna Kadın Kooperatifi ile birlikte çalışanlarımıza özel paketler hazırladık. Sosyal ekonomiye hizmet eden uygulamalarımızla kadın istihdamını sağlarken armağan kültürü geliştirdik. Türkiye’nin dört bir yanındaki kadınların ekonomik hayatta etkin şekilde yer almalarına destek olmak için kültürel, yerel, sürdürülebilir uygulamalarımız ile duygularını iğne oyasına, dokumaya dönüştüren kadınlarımızın el sanatlarıyla toplumsal dayanışma değeri yaşatılırken, kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz. Ayrıca binlerce kişinin uğrak yeri olan AVM’lerimizde düzenli olarak organize ettiğimiz etkinliklerde özellikle kadın sanatçı ve zanaatkarlar ürünlerini sergileyip satabiliyor, aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Şirketinizde üst düzey yönetim kadronuz ve personel kademenizde kadın istihdam oranınız nedir, iş dünyasındaki kadın istihdam oranını nasıl değerlendiriyorsunuz ve konuyla ilgili siz neler yapıyorsunuz?

Kadınların iş gücüne katılımını ve liderlik pozisyonlarındaki varlığını güçlü bir şekilde destekliyoruz. Şirketimizde, son organizasyon yapısıyla birlikte çalışan kadromuzun %54’ünü kadınlar oluşturuyor. Üst yönetim kadromuzda ise, kadın yöneticilerimizin oranı %67 gibi önemli bir seviyeye ulaşmış durumda.

Kadının güçlenmesi kapsamında uluslararası sözleşmeleri yakından takip ediyoruz ve bu doğrultuda Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi ortaklığında 2010 yılında oluşturulan Kadının Güçlenmesi Prensipleri platformunun (Women’s Empowerment Principles-WEPs) imzacıları arasında yer aldık. UNICEF Türkiye Milli Komitesi Altın Kanat Üyesi olmaktan gurur duyuyoruz. Bu doğrultuda çocuk koruma, eğitim, sağlık, sosyal politika, ergenlik ve gençlik alanlarındaki ihtiyaçlara odaklanıyoruz. TeamUNICEF ile kız çocuklarına yönelik sağlanan desteklerin farkındalığını artırıyoruz. Türkiye’de dezavantajlı bölgelerdeki kız ve erkek çocuklarının çocuk hakları, cinsiyet eşitliği konularını öğrenmesi ve problem çözme, kendini tanıma, ifade etme becerileri edinmesini destekleyen 6 haftalık beceri programı ile 116 kız çocuğunu güçlendirdik. 2023 İstanbul Yarı Maratonu’nda attığımız “Her Çocuk İçin Hijyen” adımları sayesinde deprem bölgesindeki 493 çocuğun hijyene ulaşabilmesi için farkındalık ve kaynak yarattık. Yanındayız Derneği’nin kurumsal üyeleri arasında yer alıyoruz ve kadın istihdamını artırmak üzerine sürdürülebilir gelişim desteği içerisindeyiz. Ülke nüfusunun %49,9’unu kadınlar oluştururken 2021 yılı TÜİK verilerine göre 15 yaş ve üstü kadınların iş gücüne katılma oranı yalnızca %32,8. Sizce Türkiye’de bu oranın artırılması adına şirket ve yöneticilere düşen sorumluluklar nelerdir? Ülke nüfusunun neredeyse yarısını oluşturan kadınların bu oranla temsil edilmesi, potansiyelin tam anlamıyla değerlendirilemediğini gösteriyor. Bu bağlamda, şirketler ve yöneticiler olarak üzerimize düşen sorumluluklar, cinsiyet eşitliğini destekleyici politikaların oluşturulması ve uygulanması, kadınların kariyer gelişimlerine destek olacak projelerin hayata geçirilmesidir.

Exit mobile version