Pandemi sürecinde tüm dünyada tüketici davranışları oldukça değişti. Pandemi sonrası online ve offline satış kanalları neredeyse eşit yüzdeye sahip olmaya başladı. Bu doğrultuda JLL Türkiye Müşteri Muhasebesi ve Yeniden Kiralama Kıdemli Direktörü Gökhan Faik Yazıcı markalara, sürdürülebilir mağazalar açmalarını ve deneyim mağazalarını tercih etmeleri gerektiği önerilerinde bulundu.
Türk markalarının yurt dışında açılıp, yaygınlaşması konusundaki düşünceleriniz ve bu konuda markalara tavsiyeleriniz nedir?
Pandemi sürecinde gerek Türkiye’de gerekse dünyada tüketici davranışları oldukça belirgin bir değişiklik gösterdi. Online alışverişlerin çok yaygınlaştığı bir süreç yaşadık. Normal yaşantıya geri dönüşle birlikte online ve offline satış kanalları neredeyse eşit yüzdeye sahip olmaya başladı. JLL Türkiye olarak raporlarımıza da yer verdiğimiz üzere online alışveriş her zaman tüketici üzerinde aynı hazzı yaşatmıyor. Buradan hareketle, Türk markalarının tüketicilerle offline olarak buluşabileceği yeni pazarlar keşfetmesi önemli. Ürünlerinin yeni bir pazarda yer bulması, oradaki dinamiklere göre geliştirilecek pazarlama modelleri elbette ki markayı bambaşka bir boyuta taşıyacaktır. Elbette bu noktada analizlerin çok iyi yapılması, gelir-gider dengesinin çok iyi analiz edilmesi gerekiyor. Mevcut pazarın ekosisteminin doğru değerlendirdiği bir konumda markanın gücüne güç katması çok muhtemel. JLL Türkiye olarak bu noktada yurt dışına açılan markalara, sürdürülebilir mağazalar açmalarını, özellikle son dönemde önemli bir trend olan deneyim mağazalarını tercih etmelerini, online ve offline alışverişin hybrid şekilde kullanıldığı konumlandırmalar yapmalarını öneririz.
CORRECT USE OF THE MARKET ECOSYSTEM STRENGTHENS BRANDS
During the Covid-19 pandemic period the consumer behavior all around the world has changed considerably.
In the post- pandemic period the online and offline sales channels have
started to have almost the same market shares. In this regard, JLL Turkey’s Client Accounting and Releasing Senior Director Gökhan Faik Yazıcı recommended the brands to open
sustainable stores and prefer experiential shops while expanding.
What are your opinions and suggestions regarding that the Turkish brands need to expand overseas and do business there?
During the Covid-19 pandemic period the consumer behaviors have changed considerably both in Turkey and around the world. We have experienced a process where online shopping has spread significantly. With returning back to normal life, the
online and offline sales channels have started to have almost the same market sharws. As JLL Turkey, as we include this phenomenon into our reports, online shopping does not allow the consumer to have the same shopping experience all the time. From this point of view, it is important that the Turkish brands explore new markets where they are able to meet offline with the consumers. The products’ finding place in a new market and the marketing models to be developed according to the dynamics in the new market would certainly carry the brand to a new dimension.
Indeed, the analyses need to be made very well at this point and the balance of income and expenses needs to be analyzed very well. It is very likely that the brand will become more powerful in a position where the ecosystem of the current market is correctly evaluated. As JLL Turkey, we recommend the brands, which are expanding abroad, to open more sustainable and experiential stores, build organizations, where online and offline shopping systems are used in a hybrid manner.