Öne Çıkanlar Perakende

Gıda perakendecilerinden deprem bölgesine tam destek

Tarım Bakanlığı’nın desteği ile Güvenilir Ürün Platformu tarafından yürütülen ve deprem bölgesinde üretimin yeniden canlandırılmasını hedefleyen Üreten Yöre Üreten Türkiye projesi Hatay etabı da başarıyla tamamlandı. Projenin önemli destekçisi Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) üyeleri ile birlikte bölgede görüşmelerde bulundu.

Üreten Yöre Üreten Türkiye projesine başlangıcından beri destek veren Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), 6 Şubat depreminin hemen sonrasında tüm üyeleriyle seferber olarak bölgedeki tarım ürünlerinin zayi olmaması ve hızla tüketime hazır hale getirilmesi çalışmalarını sürdürdü. Bu amaçla öncelikle bölgedeki çiftçiler ve kooperatiflerle çalışmaya başlayan GPD üyeleri, ürünlerin hasadı, nakliyesi ve son tüketiciye sunulacak hale getirilmesi aşamalarında çalışmaların organize edilmesinde destek sağladılar. Üreten Yöre Üreten Türkiye projesi kapsamında yapılan çalışmaları yerinde incelemek ve üreticilerle bir araya gelmek üzere Adıyaman, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te gerçekleştirilen toplantılara katılım sağlayan GPD üyesi ulusal market zincirleri, bölgedeki mevcut işbirliklerini geliştirirken yeni anlaşmalara da imza attılar.

8 Mart 2024 tarihinde Hatay’da gerçekleştirilen ziyarete de katılan GPD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, özellikle kadın kooperatiflerinin desteklenmesiyle önemli başarılara ve ülke çapında örnek gösterilebilecek bir modele imza atıldığının altını çizdi. Özpamukçu çalışmaları şöyle değerlendirdi: “Hatay’da oluşturulan ve yönetimini yine kadınların yaptığı lojistik merkezi, akreditasyon süreçlerini de planladığı için bölgedeki ürünleri doğrudan zincir market raflarına girebilecek hale getiriyor. Bu şekilde zincir marketler de güvenli bir şekilde bu ürünleri tüm yurt çapında satışa sunabiliyor.”

Üreticilerin desteklenmesine katkı sağlandı

Deprem bölgesinde üretimin kalkındırılması çalışmalarına en başından beri desteğin sürdüğünü belirten Özpamukçu, “Depremden hemen sonra bölgeye yardım için başlatılan seferberliğin yanı sıra buradaki tarımsal üretimin aksamaması için tüm üyelerimiz başta narenciye olmak üzere birçok kategoride ürün alımı gerçekleştirdi. Derneğimiz üyesi ulusal market zincirleri A101, BİM, CarrefourSA, Hakmar, Metro, Migros, Onur Market ve ŞOK bölgeden tonlarca alım yaparak üreticilerin desteklenmesine katkı sağladı. Bununla beraber üyemiz kahve zincirleri ve hızlı restoran zincirleri de kooperatifler aracılığıyla yaptıkları alımlarla bölgenin hızlı kalkınmasına destek veriyor.” dedi.

“Migros’un öncülüğünde başlayan lojistik merkezi kurulması ve akreditasyon çalışmalarına ise GPD üyesi diğer ulusal market zincirleri ve restoran zincirleri de destek veriyor.” diyen Özpamukçu, bu modelin farklı bölgelerde de uygulamaya alınmasıyla yerel üreticilerin gelişiminin önünün açılmasının hedeflendiğini ifade etti.