Esas Gayrimenkul Mülk Yönetim Direktörü Nezaket Akçakaya ile Ağustos sayımızda AVM’lerin geleceği hakkında konuştuk. Akçakaya; “AVM’lerde geçirilen sürelerin ne olduğundan ziyade geçirilen sürede hangi imkânlara, deneyimlere ve faydalara odaklanıldığına bakmak gerekiyor.” diyerek AVM’lerin odaklanması gereken noktalardan bahsetti.
AVM’ler çok hızlı bir dönüşümün içerisine girmiş bulunmaktalar ve AVM sektörü geleceğe hazırlanmak zorunda. Bu konu bağlamında gelecekteki AVM’ler nasıl olmalı?
AVM’lerin sadece bir şeyler satın alınabilecek mağazaların bir araya geldiği yapılar olmadığı artık herkesçe kabul görüyor. Birçok etkiyle gelişen ve değişen tüketim ihtiyaçlarının yanı sıra AVM’lerin küresel pandemi sonrasında mimari tasarımlarının da yeniden yorumlanması ihtiyacı anlaşıldı. Kapalı kutu mimari anlayışı artık açık alanlarla birleşen, peyzaj mimarisinin de ağırlığının hissedildiği bir akımla gelişiyor. Özellikle salgın sürecinde çevresiyle uyumlu, en son teknolojik ve dijital olanakların da sunulduğu ve ziyaretçi deneyiminin iyi tasarlanmış olduğu AVM’lerin şehrin merkezine ve önemli sosyalleşme alanlarına dönüştüğünü gördük. AVM’lerde geçirilen sürelerin ne olduğundan ziyade geçirilen sürede hangi imkânlara, deneyimlere ve faydalara odaklanıldığına bakmak gerekiyor.
Bu konu bağlamında AVM’lere tavsiyeleriniz nelerdir, geleceğe hazır olmak için ne yönde stratejiler yürütmeliler?
Geçtiğimiz Mayıs ayında Esas Gayrimenkul’ün desteğiyle yayınlanan “Geleceğe Hazır Perakende” adlı kitabın yazarı, dünyanın önde gelen perakende stratejistlerinden Ibrahim Ibrahim’in katılımıyla paydaş toplantılarımızda da bu konuyu masaya yatırdık. AVM’lerin de insan odaklı tasarım yaklaşımıyla yeniden şekillendiğini, perakende deneyiminin yeni baştan kurgulandığını ve mekânların kürate edilmiş, iyi yaşam deneyimleri sunan paylaşım ortamlarına dönüşümüne tanıklık ediyoruz. AVM’ler kiralanan kutular olmaktan çıkıp, yenilikçi mekân konsepti yaklaşımını benimsemeli. Ruhu olan ve müşteri deneyimini ön plana alan mekânların geleceğe ulaşabileceğini görüyoruz. Burada konu salt olarak mimari tasarımlar da değil. AVM’lerin vaatlerinin yeniden yorumlanması, genç kuşakları çok iyi dinleyip ihtiyaçlarına cevap verirken aynı zamanda yaşam biçiminde gelişmeler olan orta yaş kuşaklarını da iyi analiz etmek gerekiyor.
Her sektörde olduğu gibi AVM’lerde de deneyim odaklı olmak gerekir. Alışveriş haricinde AVM’lerde deneyim adına ne tür çalışmalar yapılmalı?
AVM’lere alışveriş, yeme-içme, kültür/sanat ve eğlence mekânlarının yanında yeni kategoriler de girmeye başladı. Bizim AVM’lerimizde şu an da veteriner kliniği, eğitim kurumları yine Sağlık Burda konseptimizin içerisinde yer alan 3 diş kliniği hizmet veriyor. Sağlık alanında güzellik ve estetik salonları, görüntüleme ve tetkik merkezleri, laboratuvarlar da çok rahatlıkla AVM’lere girebilir. Bunun yanında lojistik kategorisiyle de yeni iş modelleri geliştiriyoruz. Teslim noktaları, eğitim merkezleri, yeni nesil ofisler ve ortak ve paylaşımlı çalışma alanları, indirim marketleri gibi yeni kategoriler AVM’lerde yer almaya başladı. Perakende markalarımız doğal olarak AVM’lerimizin temel yapı taşı ve bunun yanı sıra markalarımızın çevresinde kurduğumuz bu yeni dünya enerji ve performanslara oldukça olumlu yansıyor.