Bir işletmenin kuruluşunu ve operasyonlarını ileriye taşıyacak en iyi ekibe sahip olması için çalışanların becerilerini geliştirecek eğitimlere erişmelerini sağlamanın önemini vurgulayan Yönetim Danışmanı ve Kurumsal Eğitim Uzmanı Naci Murat Servi ile bir araya geldiğimiz Nisan sayımızda, kurumsal eğitimlerin neden gerekli olduğu ve nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Kurumsal eğitimler neden gereklidir?
İşletmenizin en iyi olmasını istiyorsunuz ve en iyisi olmak, kuruluşunuzu ve operasyonlarınızı ileriye taşıyacak en iyi ekibe sahip olmanız gerektiği anlamına gelmekte. Çalışanlarınızdan en iyi şekilde yararlanmanın yollarından biri, onların becerilerini geliştirecek eğitimlere erişmelerini sağlamaktır. Sürekli değişen ve hızlı tempolu bir dünyada, kurumsal eğitim ve gelişim vazgeçilmez bir işlevdir. Eğitim, değişim için bir kolaylaştırıcıdır. Değişim yoluyla hayatta kalan ve başarılı olacak kuruluşlar, değişimin sunduğu fırsatları en üst düzeye çıkarmak için doğru insanlara, süreçlere ve teknolojiye yatırım yapanlar olacaktır. Eğitim ve geliştirme, maalesef çoğu şirketin öncelik listesindeki en düşük seviyededir. Düzenlendiğinde, genellikle insan kaynakları departmanının ısrarı nedeniyledir. Unutulmamalıdır ki çalışanlar için uygun eğitim ve gelişim oturumları düzenlemenin çok büyük bir değeri vardır. Eğitim, çalışanların yeni beceriler edinmesine ve performanslarının artmasına olanak verir ve kurum aidiyetini güçlendir. Sürekli güncellenen dijital araçlarla, mesleki güncellik 10-15 yıldan 5 yıla kadar önemli ölçüde düştü. Çalışan gelişimi, kuruluşların personelini gelişen iş taleplerini karşılayacak ilgili teknik beceriler konusunda eğitmesine olanak tanır.
Kurumsal eğitimlerde nelere dikkat edilmeli?
Paket eğitim programlarından uzak durmanız gerekir. Zira hiçbir işletme bir papağana ücret ödemek istemez. Eğitim özellikle yetişkin eğitimi uzmanlık gerektiren bir konudur. Bu anlamda süreç aslında 2-3 slaytla ifade edilecek bir olgu değildir. Her kurumun yapısı ve çalışan yapısı birbirinden farklıdır. Aldığınız eğitim size ve kurumunuza uygun mu bu noktada eğitim ihtiyaç analizi yapılması şarttır. Eğitim ihtiyaç analizi, herhangi bir öğrenme ve geliştirme profesyonelinin, eğitmeninin veya eğitim danışmanının cephaneliğindeki önemli bir araçtır. Organizasyonel hedefl ere ulaşmanın önünde duran performans boşluklarını gidermek için odaklanmanız gereken öğrenme ve gelişim alanlarını belirlemede etkilidir. Bu nedenle önce analiz gerçekleşmelidir.
İşletmelere bu konuda neler tavsiye edersiniz?
İnsan yönetimi, bir firmanın çalışanlarına iş için sürekli destek ve rehberlik sağlarken; yetenek edinme, yetenek optimizasyonu ve yetenekleri elde tutmanın uçtan uca süreçlerini kapsayan bir dizi uygulama olarak tanımlanır. Bu sürecin tüm aşamalarında kurum kültürüne uygun eğitimler alınması gerekir.
Eğitim ihtiyaç analizi hem zaman hem de direkt performansa yönelik eğitimler almanızı sağlayacaktır. Eğitim alacak kişinin yetişkin olduğunu unutmayın. Yetişkinlere, onların yaşına ve ilgi alanlarına uygun, faydalanabilecekleri, anlamlı öğrenme deneyimleri yaratmaya çalışın. Olabildiğince az öğrenme hedefi belirleyin, mizah kullanın. Oyunlar, ekip çalışmaları ya da değişik problem çözme egzersizleri ile kullanıcıları zorlayarak ilgilerini çekmeye çalışın. Bilmek ister ama ihtiyacı doğrultusunda… Yetişkin bir kişi, “Öğreneceklerim bana ne fayda sağlayacak?”, “Ne işime yarayacak?”, “Neden öğrenmeliyim?” gibi sorular ile eğitim öncesi karar verme aşamasında bu konuları araştırır.