Haber Öne Çıkanlar

Kadın çalışanlarımızın liderlik becerilerini geliştirmelerini önemsiyoruz

Liyakati esas alan bir insan kaynakları politikasına sahip olduklarını vurgulayan ECE Türkiye İK Direktörü İrem Tür’ü ağırladığımız Mart sayımızda Tür, kadın istihdamına büyük önem verdiklerini ve yönetim kademesinde kadınların güçlü şekilde temsilini sağladıklarını ifade etti.

Kadınların yetenek dönüşümünü sağlamak ve daha verimli, etkili ve eşit iş ortamında çalışarak güçlerini ortaya koyabilmelerine alan açmak adına yönetimini üstlendiğiniz AVM’lerinizde nasıl bir strateji geliştirdiniz?

ECE Türkiye olarak, liyakati esas alan bir insan kaynakları politikasına sahibiz. İşe alım ve terfilerde kişilerin altyapılarını, yeteneklerini, gelişme potansiyellerini ve iletişim becerilerini dikkate alıyoruz. Bu doğrultuda, kadın istihdamına büyük önem veriyor ve yönetim kademesinde kadınların güçlü şekilde temsilini sağlıyoruz. Kadın çalışanların liderlik pozisyonlarında etkin şekilde yer almasını teşvik ediyoruz. Üst yönetim kademesinde kadın çalışan oranımız %50 iken şirketimizin eş genel müdürlerinden birinin de kadın olması bunun en önemli göstergesi.

Bunun yanı sıra yönetim portföyümüzdeki AVM’lerde de çalışan kadınların yeteneklerini gösterebilecekleri; gelişimlerine olanak vererek daha verimli ve mutlu çalışabilecekleri, eşitlikçi bakış KADIN ÇALIŞANLARIMIZIN LİDERLİK BECERİLERİNİ GELİŞTİRMELERİNİ ÖNEMSİYORUZ açısına sahip profesyonel bir iş ortamı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda tüm çalışanlarımız için, bilinçli ve ön yargısız bir iş ortamı oluşturmak için toplumsal cinsiyet eşitliğine önem veriyor ve bu konuda farkındalığı artırmaya özen gösteriyoruz. Kadın çalışanlarımızın liderlik becerilerini geliştirmelerini önemsiyor, işe alım ve terfi süreçlerinde objektif, şeffaf kriterler kullanarak, tüm adaylara eşit fırsat sunuyoruz. Mobbing ve tacize karşı sıfır tolerans politikası uyguluyor, bu tür davranışları önlemek için gerekli önlemleri alıyoruz. Sadece kâğıt üzerinde değil, uygulamada da hayata geçirdiğimiz bu strateji ile hem AVM’lerimizin genel performansı ve verimliliği artıyor hem de daha kapsayıcı ve eşitlikçi işveren şirketler arasında yer alıyoruz. Gelecekte de AVM’lerimizdeki kadın çalışanlarımızın potansiyellerini tam olarak ortaya çıkarabilmeleri için en uygun ortamı sağlamaya devam edeceğiz.

Şirketinizde üst düzey yönetim kadronuz ve personel kademenizde kadın istihdam oranınız nedir, son yıllarda bu oran nasıl bir değişim gösterdi ve bu değişimdeki etkenler neler oldu?

ECE Türkiye’de kadın istihdam oranımız, üst düzey yönetimde %50, orta düzeyde %47, genel merkezimizde %56, AVM’lerimizde %30, beyaz yakada ise %57 düzeyinde. Son yıllarda bu oranlarda büyük değişiklikler olmadı. Liyakate dayalı, kadın istihdamını da teşvik eden politikamızı şirketimizin kuruluşundan bu yana devam ettiriyoruz.

Ülke nüfusunun %49,9’unu kadınlar oluştururken 2021 yılı TÜİK verilerine göre 15 yaş ve üstü kadınların iş gücüne katılma oranı yalnızca %32,8. Sizce Türkiye’de bu oranın artırılması adına şirket ve yöneticilere düşen sorumluluklar nelerdir?

Türkiye’de kadın çalışanların oranı hem ekonomik hem de sosyal açıdan önemli bir tabloyu gözler önüne seriyor. Bu oranların artırılması için şirketlere ve yöneticilere de önemli sorumluluklar düşüyor elbette.

Bununla birlikte ülkemizde kadınların iş gücüne katılım oranının artması için öncelikle eğitim alabilmelerinin önemli olduğunu düşünüyorum. Kadın istihdamı konusunda bilincin ülke çapında artırılması, iş gücüne katılımda kadınların da tercih edilmesini sağlamak açısından önem taşıyor. En büyük engel de aslında bu iki safhada karşımıza çıkıyor. Bunları aşabildiğimiz taktirde, bir sonraki adım olarak şirketlerin kadınların iş ve özel yaşam dengesini sağlayabilmeleri adına esnek çalışma saatleri, uzaktan çalışma ve yarı zamanlı çalışma gibi seçenekler sunulabilmesi, oranın artmasına katkı sağlayacaktır. Çalışan annelerin çocuklarının bakımını sağlayabilmeleri için ek destekler verilebilir. İşe alım, terfi ve ödüllendirme süreçlerinde cinsiyet eşitliği prensiplerine dikkat edilmelidir. Bunlara ek olarak, bütün çalışanlara bilinçli ve ön yargısız bir iş ortamı oluşturmak adına farkındalık yaratacak çalışmalar hayata geçirilebilir. Bu sayede hem kadınların ekonomide, siyasette, sanatta, sporda yer alması sağlanarak potansiyellerini gerçekleştirmelerine destek verilecek hem de ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır.