Grup şirketleri olarak her iş kolunda kadın çalışan görme hedefleri için sistemli bir şekilde çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Form Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Özden Korun ile bir araya gelerek keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Form Şirketler Grubu’nda kadınların yetenek dönüşümünü sağlamak ve daha verimli, etkili ve eşit iş ortamında çalışmalarına alan açmak adına nasıl bir strateji geliştirdiniz?
Toplumsal kalkınmanın ve başarının yegâne yolunun kadınların iş dünyasında eşit bir şekilde yer almasından geçtiğini biliyoruz. Bu noktada rol model oluşturmak için kritik pozisyonlarda daha fazla kadın lidere sahip olmak, temel hedefl erimizin arasında yer alıyor. Özellikle erkek egemen bir sektör olarak görülen mühendislik alanından başlayarak, bütün iş kollarımızda kadın çalışan sayımızı artırmaya ve başarılarını ön planda tutmaya özen gösteriyoruz. Bu konuda başarılı olduğumuzu da görüyoruz. Form Şirketler Grubu olarak, şu anda AR-GE’den kalite ve satın almaya, insan kaynaklarından pazarlama ve lojistiğe kadar birçok alanda kadın istihdamı gerçekleştiriyoruz. Kadın çalışanlarımız da başarılarıyla her geçen gün erkek egemen sektörün bir dönüşüme girmesine katkı sağlıyor.
Şirket bünyenizde üst düzey yönetim kadrosu ve personel kademesinde kadın istihdam oranınız nedir, son yıllarda bu oran nasıl bir değişim gösterdi ve bu değişimdeki etkenler neler oldu?
Geçtiğimiz 5 yıl boyunca kadın çalışan sayımızı sürekli olarak artırdık. Şu an grup şirketleri olarak kadın çalışan oranımız %23, bununla birlikte yönetici pozisyonlarında çalışan kadın oranımız ise yaklaşık %25 civarında seyrediyor. Toplam kadın çalışan sayımızın %23’ü üretim üssümüz İzmir’deki fabrikamızda, %40’ı ise Form Yönetim Destek firmamızın merkezinde istihdam ediliyor. İş kolu ayırmaksızın her alanda kadın çalışan istihdam etme prensibiyle çalışıyoruz. İzmir’deki fabrikamızda geçen yıl itibarıyla ilk kadın montaj operatörümüz çalışmaya başladı. Bu gibi örnekleri önümüzdeki dönemde de artıracağız. Grubumuzun her kademesinde, her iş kolunda kadın çalışan görme hedefimiz için sistemli bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz.
Ülke nüfusunun %49,9’unu kadınlar oluştururken hem beyaz hem de mavi yaka statülerinde iş gücüne katılma oranı günümüzde hala çok düşük. 2021 yılı TÜİK verilerine göre 15 yaş ve üstü kadınların iş gücüne katılma oranı %32,8 iken yönetici pozisyonundaki kadınların oranı ise %20,7. Sizce Türkiye’de bu oranın artırılması adına şirket ve yöneticilere düşen sorumluluklar nelerdir?
Öncelikle çalışma kültürümüzü toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde dönüştürmemiz gerekiyor. Şirketlerin de bu dönüşüm perspektifine uygun olarak, farkındalık oluşturacak çalışmalara imza atmaları ve bu çalışmaları kurum kültürlerine dâhil etmeleri önemli.
İş yaşamında kadınların yaratıcı yönlerini ve potansiyellerini ortaya çıkaracak şartları hazırlamak, fikirlerini rahatça beyan edecekleri bir atmosfer oluşturmak, tüm iş kollarında temsiliyetlerini artırmak, çalışma dünyamızın dönüşümüne hizmet edecektir. Ayrıca model oluşturmak, topluma bir mesaj vermek adına da yönetim kadrolarında İSTİHDAM POLİTİKAMIZDA EŞİTLİK BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR kadın-erkek dengesinin gözetilmesine özen gösterilmelidir.
Şirketler şirket içi faaliyetler dışında, toplumsal farkındalığa yönelik çalışmalar da ortaya koymalıdır. Kadınların iş hayatına katılımının artış gösterebilmesi için en önemli unsurlarından biri de eğitimde fırsat eşitliği sağlamaktır. Bu noktada şirketlerin de sorumluluk alarak projeler geliştirmesi ve STK’larla çalışmalar yürütmesi büyük önem arz etmektedir. Biz de bu kapsamda Form Şirketler Grubu olarak, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)’nin öncülüğünde “Anadolu’da Bir Kızım Var Öğretmen Olacak” projesinin destekçiyiz. 2015 yılından bu yana da ÇYDD üzerinden kız öğrencilere burs desteği sağlıyor, eğitim yolunda önlerindeki engelleri kaldırmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.
Buna ek olarak “Kadınlar Günü” gibi kutladığımız özel günlerde; hediyelerimizi faaliyet alanı kadına karşı şiddetin önlenmesi olan, kadın emeğini desteklemeye yönelik çalışan vakıfl ardan alıyor, böylelikle dezavantajlı grup içinde yer alan kadınların hayat mücadelesine de katkı sağlıyoruz.