Her kadının yeteneğine uygun bir pozisyonda parlayabileceğini ifade eden Ced-Go Genel Müdürü Gönül Taş, kadınların işgücüne katılma oranını artırma ve kadınların yönetici pozisyonlarına yükselmesini teşvik etmenin sadece iş dünyasına değil, topluma da önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.
Ced-Go olarak kadınların yetenek dönüşümünü sağlamak ve daha verimli, etkili ve eşit iş ortamında çalışmalarına alan açmak adına nasıl bir strateji geliştirdiniz?
Kadınlarla çalışmak çok keyifl i çünkü kadınlar hem mantıksal hem de duygusal açıdan çok güçlü varlıklar. Olayları çok yönlü düşünüp kavrayabiliyorlar. Ced-Go olarak, kadınların yeteneklerini ve potansiyellerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak ve iş ortamında eşitlikçi bir kültür oluşturmak için sürekli çaba gösteriyoruz. Bu çabamızı destekleyecek nitelikle stratejiler de geliştiriyoruz. Kadın çalışanlarımızın yeteneklerini geliştirmelerine ve kariyerlerinde ilerlemelerine olanak tanımak için liderlik becerileri, iletişim becerileri, kişisel gelişim konularında eğitim ve gelişim programları düzenliyoruz. Ced-Go olarak, cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve kadınların iş yerinde adil bir ortamda çalışmalarını sağlamak için çeşitli politikalar ve prosedürler geliştiriyoruz. Bu politikalar, işe alım sürecinden terfi ve ücretlendirmeye kadar çeşitli alanlarda cinsiyet eşitliğini destekliyor.
Ced-Go olarak, sürekli çaba gösterdiğimizden bahsediyorum, çünkü biliyoruz; “Güçlü kadınlar güçlü yarınların temelidir.” Ced-Go bünyesinde üst düzey yönetim kadrosu ve personel kademesinde kadın istihdam oranınız nedir, son yıllarda bu oran nasıl bir değişim gösterdi ve bu değişimdeki etkenler neler oldu?
Biz kadın gücüne ve emeğine destek veren bir firmayız. Lütfen bunu öyle içi boş bir deyiş olarak algılamayın, bu cümlenin altını rakamlarla doldurmak isterim. Ced-Go çatısı altında çalışan kadın personelimizin oranı geçtiğimiz yıl %97 iken bu yıl %98. Ced-Go Genel Merkez’de ise yönetici pozisyonunda görev yapan kadınların oranı %80. Grafiğimiz her geçen gün yukarı doğru ivmeleniyor ve biz bundan gurur duyuyoruz. Kurulduğumuz günden bu güne, kadınlarla çalıştık, hala çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.
Ülke nüfusunun %49,9’unu kadınlar oluştururken, hem beyaz hem de mavi yaka statülerinde işgücüne katılma oranı günümüzde hala çok düşük. 2021 yılı TÜİK verilerine göre 15 yaş ve üstü kadınların işgücüne katılma oranı %32,8 iken yönetici pozisyonundaki kadınların oranı ise %20,7. Eğlence sektöründe bu oran nasıl, sizce kadınların katma değeri yüksek iş alanlarında sayısı neden az, bu konuda şirket ve yöneticilere düşen sorumluluklar nelerdir?
Ülkemizde ve dünya genelinde kadınların işgücüne katılma oranının düşük olması ve yönetici pozisyonundaki kadınların oranının daha da düşük olması cinsiyet eşitsizliği sorununu gösteriyor. Eğlence sektöründe de durum maalesef farklı değil. Kadınların katma değeri yüksek iş alanlarında sayısının az olmasının, çalışma ortamı engelleri, toplumsal cinsiyet rolleri, eğitim fırsatı eşitsizliği gibi farklı nedenleri olabilir. Her kadın yeteneğine uygun bir pozisyonda parlamalı diye düşünüyorum. Kadınlar en çok ev-iş-yaşam döngüsünde boğuluyor. İşini severek yapan kadınlar, kendine zaman ayıramayabiliyor, kendine zaman ayırmak isteyen kadınlar, ev yaşamında daha fazla efor sarf etmek durumunda kalıyor. Bu sebeple birçok kadın kendini yetersiz hissediyor ve potansiyelini hiçbir zaman gerçekleştiremiyor. Bunun önüne geçmek için şirketler ve yöneticiler cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için politikalar geliştirebilir ve uygulayabilirler düşüncesindeyim. Kadınları yönetici pozisyonlarına yükseltmek için yetenek programları uygulanmalı. Şirketler, kadın liderlik ve mentorluk programları gibi özel programlar düzenleyerek kadınların liderlik potansiyellerini geliştirmelerine yardımcı olabilirler. Bu programlar kadınların yönetici pozisyonlarına yükselme ve kariyerlerini ilerletme konusunda destek sağlayabilir. Kadınların işgücüne katılma oranını artırmak ve kadınların yönetici pozisyonlarına yükselmesini teşvik etmek, sadece iş dünyasına değil, topluma da önemli katkılar sağlayacaktır.