Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu’nu ağırladığımız Mart sayımızda dernek olarak kadınların güçlenmesi adına hayata geçirdikleri projeleri aktaran Bezircioğlu, nüfusunun neredeyse yarısını kadınların oluşturduğu ülkemizde girişimci kadınların oranının dünyadaki örneklerinden çok geride kalarak yüzde 12 seviyelerinde olduğunu ifade etti. Bezircioğlu ayrıca, hedefl erine doğru yol almak isteyen her kadına dokunana kadar çalışmalarına devam edeceklerinin de altını çizdi.
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) kuruluşundan bu yana nasıl bir yol izledi ve bugün nerede duruyor, kadınların güçlenmesi için ne tür projeler yürütüyorsunuz?
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), kuruluşundan bu yana kadın girişimciliğini desteklemek, kadınların ekonomik olarak güçlenmelerini sağlamak ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla faaliyet göstermektedir. Kuruluşumuzdan itibaren önemli adımlar atarak, birçok projeyi hayata geçirdik. KAGİDER’in projeleri arasında kadın girişimcilerin dijitalleşme süreçlerine destek olmak, sürdürülebilir kalkınma hedefl eri doğrultusunda iş yapma fırsatları yaratmak, kadınların liderlik kapasitelerini geliştirmek gibi alanlarda çalışmalar bulunmaktadır.
KAGİDER bugünlerde, ING Bank, Vichy, Koton ve Hepsiburada gibi kurumlarla iş birliği yaparak kadın girişimcilere katkı sağlamaktadır. Uluslararası platformlarda Türkiye’nin temsiliyetini artırırken, Hatay ve Kahramanmaraş’ta kadın girişimciliğini ve istihdamını artırmaya odaklanmaktadır. Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak fırsat eşitliği sağlamayı ve kadınların finansmana erişimini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Kadınların liderlik pozisyonlarında daha fazla yer alması için çaba sarf ediyor ve Türkiye’de kadınların eşit temsili ve yaşam haklarının güvence altına alındığı bir gelecek hayal ediyoruz. Bu projeler ile kadınların ekonomik ve sosyal açıdan güçlenmelerine katkı sağlayarak toplumsal cinsiyet eşitliğine ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmayı hedefl iyoruz.
Nüfusunun %49,9’unu kadınların oluşturduğu ülkemizde kadın girişimcilerin oranı nedir, kadın girişimcilere özel olarak hazırlanmış, girişimcilik faaliyetlerini teşvik edici destekler nelerdir?
17 Şubat 2024’te yayınlanan ve 2023 yılının son çeyreğini gösteren TUİK işgücü istatistiklerine göre toplam 1 milyon 506 bin işverenin sadece 187 bini kadın, yani bu oran da yaklaşık %12 ancak diğer taraftan dünyada girişimcilerin üçte biri kadın. Yani dünya genelinde kadın girişimci oranı ise %34 seviyesinde, biz bu oranın oldukça gerisindeyiz. İstihdamda ve girişimcilikte kadın oranlarının bu kadar düşük olmasının birçok sebebi var. Öncelikli olarak fırsatlara eşit ve adil erişimin olmaması büyük bir engel. Örneğin kadın girişimci oranının yüksek olduğu ülkelerde, kadın girişimcilere yönelik destek programları, finansal kaynaklar ve eğitim imkanları daha yaygın ve etkili bir şekilde sunuluyor. Ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki farkındalık daha yüksek olduğu için kadın girişimciler daha fazla destek görüyor. Türkiye’de ise bilinç ve girişimcilik ekosistemi henüz yeterli düzeyde gelişmedi. DÜNYADA KADIN GİRİŞİMCİ ORANI YÜZDE 34 İKEN TÜRKİYE’DE YALNIZCA YÜZDE 12
Bu bağlamda biz KAGİDER olarak, kadın girişimciliğinin desteklenmesi ve güçlenmesi için kamu kurumları, özel sektör, sanayi ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla iş birlikleri yaparak projeler üretiyoruz. Kadın girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirebilmeleri için gerekli eğitim ve destek mekanizmalarını sağlamaya ve etki alanımızı genişletmeye devam edeceğiz. Teknolojik destekten pazarlama stratejilerine, finans yönetiminden liderlik ve mentorluk desteğine kadar her alanda eğitim programlarımız mevcut. Projeler geliştirerek kadın girişimcilerin yeteneklerini geliştirmelerine katkıda bulunacağız. Ayrıca kadınların iş dünyasında liderlik pozisyonlarında daha fazla yer almaları için çaba gösteriyoruz. Kadın girişimcilerin finansa erişimini kolaylaştırmak amacıyla işletme kredileri, hibe programları ve diğer finansal destek mekanizmalarını geliştirmemiz şart. Bunun için de iş ortaklarına ve etki alanlarına ulaşmaları için destek programlarımız var. Hedefl erine doğru yol almak isteyen her kadına dokunana kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz.