Ürün ve Hizmet

Değişimin en büyük gücü kadınlardır

Tesis Yönetim Derneği (TRFMA) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Uzunlar Aydın ile bir araya geldiğimiz Mart sayımızda tesis yönetimi sektöründe kadın istihdamını değerlendiren Aydın, değişimin en büyük gücünün kadınlar olduğunu vurgulayarak kadın iş gücünün sektörde artırılması adına nasıl bir strateji geliştirilmesi gerektiğine de değindi.

Kadınların yetenek dönüşümünü sağlamak ve daha verimli, etkili ve eşit iş ortamında çalışmalarına alan açmak adına başta devletimiz olmak üzere sektörün ve şirketlerin nasıl bir strateji geliştirmesi gerekmektedir?

Tesis Yönetim Derneği (TRFMA) üyelerimiz, kadın istihdamına yıllar içerisinde artan bir ivmeyle yer veren, kadın iş gücü potansiyelinin ortaya çıkarılmasında öncülük etmiş ve kadın çalışan sayısı oranı itibariyle en yüksek olan sektörlerden biri olmuştur.

Kadın çalışanlara fırsat eşitliği vermek adına özel sektörde şirketler sürekli teşvik ederek, adil-kapsayıcı ve saygılı bir kültür oluşturup, yönetim rollerindeki kadın sayısını çoğaltmalı ve tüm stratejik önceliklerinde cinsiyet eşitliğini savunmalıdırlar. Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık içeren şirket uygulamalarını artırmalı, üst yönetim pozisyonlarına ilişkin seçimlerde eşitlikçi olmalı, eğitim ve mesleki gelişim fırsatları oluşturmalı, kadınlar için kısmi zamanlı çalışma modellerini devreye almalı diyebilirim.

Devlet politikaları ve destekleri olarak daha da geliştirilebilecek stratejiler ise; cinsiyet eşitsizliklerinin giderilmesine odaklanan vergi/teşvik politikalarına öncelik verilmesi, “Eşit İşe Eşit Ücret” DEĞİŞİMİN EN BÜYÜK GÜCÜ KADINLARDIR hakkının temel hak olarak uygulanması, iş ve aile yaşamını uyumlaştırma politikalarının devreye girmesi, kurumsal bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu düşünmekteyim.

Ülke nüfusunun %49,9’unu kadınlar oluştururken hem beyaz hem de mavi yaka statülerinde iş gücüne katılma oranı günümüzde hala çok düşük. 2021 yılı TÜİK verilerine göre 15 yaş ve üstü kadınların iş gücüne katılma oranı %32,8 iken yönetici pozisyonundaki kadınların oranı ise %20,7. Tesis yönetimi sektöründe bu oran nasıl ve sizce kadınların şirketlerin yönetim kadrolarındaki oranı neden az?

TRFMA üyelerimizin kadın çalışan sayısı ortalaması %45 iken, yönetim kadrolarında çalışan oranının bu rakamın çok altında olduğunu görmekteyiz. Kadınların istihdamda erkeklere göre geri planda kalışına yol açan çok yönlü sosyolojik, kültürel ve psikolojik nedenler bulunmaktadır. Çifte açmaz hali, davranış, konuşma biçimi ve kılık kıyafete kadar uzanan geniş bir yelpazede kadınları bıçak sırtında bırakır. Bunlar içerisindeki en büyük engeller; çoklu rol üstlenmeleri, kurumdaki eşitsiz muamele ile toplumun ön yargı sorunudur.

Hizmet sektöründe çalışan kadınların kadın emeğini değersizleştirme, sosyal ağlara katmama gibi alanlara takılıp kaldıklarını biliyoruz. Bunların sonucu olarak da kadınlar daha çok ara yöneticilik kademelerine kadar yükselebilmektedir. Devletimizin kadın istihdam oranının %36’ya yükseltilmesi hedefi bulunmaktadır.

Kadınlara güç ve ilham verecek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajınızı bizimle paylaşır mısınız?

İş yaşamının ötesinde, dünyayı içine alan birçok olumsuzluğun azalmasında, kadınların temsil ettiği güven ve adaletin yaygınlaşması etkili olacaktır. Çünkü iyi bir hayat saygın bir iş, anlamlı ilişkiler, güvenli bir çevre ile yaşamakla mümkündür. Kadınların böyle bir dünyayı oluşturmak için büyük bir potansiyele sahip olduklarını; kadınlarımızın kendi içindeki potansiyeli keşfetmesinde, iş yaşamındaki pandemi sonrasında yaygınlaşan hibrit çalışma modellerinin gelişmesinin, dijitalleşmedeki hızlı büyüme ile yaşanan değişim ve dönüşümün etkili olduğunu ve bu sürecin de kadınlarımız tarafından fırsata dönüştürülmesi gerektiğine ve buradan hareketle, mevcut kalıpları aşmak; toplumsal olarak verilmiş rollerin ötesine geçmek, kadınlara karşı şiddetin, tacizin, ayrımın yapılmadığı, görünmez emeğin görünür emek haline geldiği bir dünyada yaşamamızı; değişimin en büyük gücünün KADIN olduğunu bir kez daha vurgulayarak sektörümüz başta olmak üzere iş gücünde önemli rol oynayan, sabrın ve gayretin timsali olmuş tüm kadın çalışanlarımızın, bu özel gününü şahsım ve TRFMA Derneğimiz adına kutlar, iş yaşamında cinsiyetçi yaklaşımın, yerini İNSAN olgusuna bırakmasını temenni ederim.