McKinsey’nin Ekim 2023 fintek raporuna göre, 2022 yılında fintekler, küresel bankacılık sektörünün net gelirinin yüzde 5’ini oluşturuyordu. Bu oranın, 2028 yılına kadar 400 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor ve bu durum da 2022 ile 2028 yılları arasında fintek gelirlerinde yıllık yüzde 15’lik bir büyüme oranının beklendiğini gösteriyor. Bu büyüme, geleneksel bankacılık sektörünün yaklaşık yüzde 6’lık büyüme oranının üç katı anlamına geliyor.
2023 yılında fintek sektöründe yaşanan ilerlemelere bakıldığında ilk olarak dijital cüzdan ve ödeme uygulamalarının yükselişinin dikkat çekici olduğu görülüyor. Türkiye’de öncü bankaların mobil cüzdan gibi dijital cüzdan ve ödeme uygulamalarının kullanımındaki artış 2023 yılında da hızlanarak devam etti. Bu uygulamalar, tüketicilere güvenli ve hızlı ödeme çözümleri sunarak geleneksel ödeme yöntemlerine alternatif olmayı sürdürdü.
2023 yılı aynı zamanda ülkemizde fintek sektörünü etkileyecek regülasyonlar bağlamında da gelişmelere sahne olan bir yıl oldu. Özellikle ülkemizde önde gelen bankaların inovasyon laboratuvarları ve fintek girişimlerine yönelik destek programları, Türkiye’nin finansal teknolojinin büyümesine verdiği önemi yansıtan örnekler arasına girerken, Türkiye’de blok zincir teknolojisi ve kripto varlıklara olan ilgi 2023 yılında da artmaya devam etti. Türk kripto borsaları, bireylere ve kurumsal yatırımcılara çeşitli dijital varlık ticareti imkanları sunarak bu konuda yerel yatırımcı havuzunun büyümesine katkı sağladı ve Türkiye’nin bu alandaki ilerlemesine öncülük etmeyi sürdürdü.
Fintek şirketlerine yapılan yatırımlarda rekor kırılan 2022 yılının ardından, 2023 Aralık ayı itibariyle 31 fintek şirketine 26 milyon dolar yatırım gerçekleştirildi. 677 aktif fintek girişiminin faaliyet gösterdiği Türkiye fintek ekosisteminde Ödemeler, Bankacılık Teknolojileri ve Blokzinciri/ Kripto Varlık dikeyleri ön plana çıkıyor.
Fintek sektöründe Türkiye’nin gelişim potansiyeli
CBDC’lerin daha fazla yaygınlaşması: 2024 yılında, merkezi banka dijital paralarının daha fazla ülkede pilot projeler ve uygulamalar üzerinden benimsenmesi bekleniyor. Türkiye’nin de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası aracılığıyla bu trende uyum sağlaması; bu konuda öncü ülkeler arasına girmesini sağlayabilir, ülkemizde dijital finansal altyapının daha da güçlenmesine yardımcı olabilir.
DeFi platformlarında büyüme sağlanması: Ethereum 2.0’ın tam olarak devreye girmesi ve diğer blok zincir projelerinin gelişimiyle birlikte DeFi platformlarında daha fazla karmaşıklık ve kullanım artışı bekleniyor. Türk fintek şirketlerinin 2024 yılında bu alana daha fazla yatırım yapması muhtemel.
Dijital varlık yatırımlarının artması: Türkiye’de bireyler ve kurumsal yatırımcılar, kripto varlıklara olan güvenlerini artırarak 2024’te dijital varlık pazarının büyümesine katkıda bulunabilir.
Yapay zeka ve analitik alanındaki gelişmeler: Türk fintek şirketleri, müşteri verilerini daha etkili bir şekilde analiz etmek ve daha önce görülmemiş önerilerde bulunmak adına yapay zekâ ve büyük veri analitiği alanındaki yatırımlarını artırabilir.
2023 yılında yaşanan gelişmeler hem küresel hem de Türkiye fintek sektöründe büyük bir dönüşümü işaret etti. 2024 yılında, bu trendlerin devam etmesi ve sektörde daha fazla yeniliğin ortaya çıkması beklenirken; hem dünya genelinde hem de Türkiye’de fintek şirketleri, dijital dönüşümün öncüleri olarak konumlarını güçlendirecek ortam yaratabilecekler.