Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde iç mekan oyun alanları ve trambolin parkların üretimini yaptıkları yeni fabrikalarıyla birlikte hem istihdam oranını artıran hem de üretim kapasitesini 3 katına çıkaran Bursapark, ürünlerinin yüzde 95’ini ihraç ederek dünyanın dört bir yanına imzasını atıyor. Bursapark Kurucu Ortakları Fatih Belki ve Ramazan Belki’yi ağırladığımız Ocak sayımızda hem yeni fabrikanın çalışma rutinini hem de sektörde rakiplerinden farklılaşarak öne çıkmak adına hayata geçirdikleri çalışmaları konuştuk.
Bursapark olarak Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçirdiğiniz üretim tesisinizle kapasitenizde nasıl bir artış yaşadınız, hangi ürün gruplarınızın üretimini gerçekleştiriyorsunuz, bunların ne kadarı hangi ülkelere ihraç ediliyor?
Yeni fabrikamızla birlikte personel sayımızı da 100’ün üzerine yükselterek, üretim kapasitemizi yaklaşık 3 katına çıkartmayı başardık. Böylece büyük metrekareli oyun alanlarını en kısa sürede teslim etmeye başladık. Müşterilerimizin projelerini çok hızlı bir şekilde gerçekleştirip onlara vakit kaybı yaşatmadan işletmelerini açma imkanı sunuyoruz.
Şu an fabrikamızda yoğunlukla iç mekan oyun alanları ve trambolin parkların üretimini yapıyoruz. Ürünlerimizin %95’lik kısmını yurt dışına ihraç ediyoruz. Son dönemde yoğunlukla ihracat yaptığımız ülkeler arasında Romanya, Almanya, ABD, Cezayir ve Bulgaristan var. Bu ülkelerin dışında ise deneyimli satış kadromuzla dünyanın dört bir tarafına hizmet vermeye devam ediyoruz.
Fabrika yatırımınızın ardından Bursapark’ın eğlence sektöründeki konumu hakkında neler söylersiniz, yeni planlarınız mevcut mu?
Bursapark olarak global pazarda bilinir ve tercih edilebilir bir marka olmayı başardığımıza inanıyorum. Her ülkenin gereksinimlerinin farklı olduğuna inanarak yaptığımız pazar araştırmalarında hedef pazarlarımızdaki talepleri ve rakiplerimizi iyi analiz ederek, bu bölgelerdeki liderliğimizi devam ettirmeyi ve yeni bölgeleri de çocuk eğlence merkezleri ile buluşturmayı hedefl iyoruz.,
Müşterilerinizi tanımak için neler yapıyorsunuz, müşterisini iyi tanımak isteyen bir marka neler yapmalıdır?
Müşteri gözünde bir farklılık oluşturabilmek ve bağlılık yaratabilmek için öncelikle müşterileri çok iyi tanımak, anlamak gerekir. Müşteri hakkında en ayrıntılı bilgilere sahip olup, herkesin istediği şekilde özel bir pazarlama yapmadığınız sürece rekabette kazanma şansınız giderek azalacaktır. Özellikle bizim gibi proje satan firmaların müşterilerinin ne istediğini çok iyi bilmesi gerekir. Bunun için de satıştan sonra müşteri geri dönüşlerinin çok iyi analiz edilmesi gerekiyor.
Hazırladığımız son projelerde teknolojiyi en üst seviyede kullanarak projelerimizi sanal gerçeklik teknolojisi ile birleştiriyoruz. Böylece müşterilerimizi tasarım aşamasında sanal gerçeklik gözlükleri ile projeleri içerisinde dolaştırarak projelerinin en uç noktalarına kadar görmelerine ve değerlendirmelerine olanak sağlıyoruz.

Doğru rakip analizlerinin oluşturulması için sizce neler yapılmalı, nelere dikkat edilmeli?
Her firma rakiplerinden bir adım önde olmayı ister, bunun için de rakipler sürekli takip edilir. Rakiplerin güçlü ve zayıf yönlerini iyi analiz ederek bu doğrultuda çalışmalar yapılmalıdır. Bir firmanın büyümesi ve gelişmesi için rekabet her zaman önemlidir. Rakip firmaların verdiği reklamlar, katıldığı fuarlar, yeni ürünleri, pazar payları sürekli takip altında olmalıdır. Rakiplerimizi bu şekilde inceleyerek kendi stratejilerimizi oluşturuyor ve hedef kitlemize daha hızlı şekilde ulaşıyoruz.
Rakiplerinizden farkı olmak ve ön plana çıkmak için neler yapıyorsunuz?
Farklı olmak, rekabetin gittikçe arttığı ve ekonomik şartların her gün biraz daha zorlaştığı günümüz ekonomisinde şirketlerin, rakiplerinin karşısında güçlü durabilmeleri için olmazsa olmaz koşullardan birini ifade ediyor. Bu farklılığı yaratabilmek sanıldığı gibi büyük işler gerçekleştirmek veya büyük harcamalarda bulunmaktan değil; farklı düşünüp, farklı işler yapmaktan geçiyor. Bizler Bursapark olarak her zaman rekabetin taklit ile değil, inovasyon yoluyla yapılması gerektiğine inanıyoruz.
Sektörde tecrübeli bir marka olarak sizce eğlence sektörü ne yöne evriliyor, teknolojinin gelişimiyle birlikte klasikleşmiş eğlence ve oyun alanları anlayışı nasıl bir değişim yaşayacak?
Dünyada bu durum nasıl bir yol izliyor? Son yıllarda eğlence alanlarının metrekareleri büyümeye başladı. Özellikle aile eğlence alanları için büyük metrekarelere ihtiyaç duyuluyor. Tema parklarla başlayan bu süreç yerini aile eğlence alanlarına bırakmaya başladı. İçerisinde soft play oyun alanları, trambolin parklar, sanal gerçeklik ve karma gerçeklik alanları, macera parkurları ve yeme içme alanları gibi her yaştan ziyaretçiye hitap eden bu eğlence alanlarının önümüzdeki süreçte hızla artacağı düşüncesindeyiz.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Bursapark markasıyla 2024 yılında 16. yılımızı kutlamaya hazırlanıyoruz. Geçtiğimiz 16 yılda müşterilerimizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde analiz ederek ve en iyi hizmeti vererek onlara doğru marka ile çalıştıklarını her zaman hissettirdik. Uzun vadeli başarı için kalite ve güven kavramlarından ödün vermeden çalışmaya devam edeceğiz.