Erzurum MNG’de efsanevi projeler geliştirerek AVM’yi Orta Doğu’nun tanınmış ve en büyük markası olarak konumlayan MNG Yönetim Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Dr. Aydoğan Süer, “Bölgeye gelen misafirlerimiz için akla gelen ilk adres bizim alışveriş merkezimiz. Biz de konuklarımıza daha iyi hizmet vermek için çalışmaya fark yaratmaya devam ediyoruz. Bünyemizdeki marka sayısı 200’e çıktı. İşin güzel yanı, o yorucu alışveriş deneyimi, artık sosyalleşmeyi de içeren bir keyfe dönüştü.” dedi.
2023 yılı genelinde hayata geçirdiğiniz yatırım ve projeleriniz neler oldu? Ekonomik dalgalanmalar, yaşadığımız deprem ve seçim dönemi yatırımlarınızı nasıl etkiledi? Sürdürülebilirlik ve verimlilik odağında nasıl bir vizyon geliştirdiniz?
Erzurum MNG olarak ilk günden bu yana, Doğu’nun en büyük alışveriş merkezi olarak zengin bir marka karması, benzersiz etkinlikler ve canlı bir ortam sunuyoruz. Bünyemizde 200 seçkin marka barındırıyoruz. Bu yıl ve bundan sonrası için yaklaşımımız, AVM’ye gelen turiste sanki büyük bir otel konseptinde arayacağı kuru temizleme, güzellik merkezi, neşeli cafeler ve ekstra hizmetleri de bir arada sunabilmek. Turist bize alışveriş için geliyor ama kendine bakmak, dinlenmek, bir sosyal ortam yakalamak da istiyor. Bunu keşfettiğimizde, marka karmamızı bakım, güzellik, stil gibi unsurlar ile biraz daha zenginleştirdik. Giderek alışveriş merkezinin ötesinde, turistin alıştığı, şehre gelir gelmez ziyaret etmek istediği, sıcak ilişkiler kurduğu bir merkez haline geldiğimizi söyleyebilirim. Bu anlamda turizmde üstlendiğimiz rolün önemini iyi bilerek, çok özel bir ekip ile hizmet sunuyoruz. Ekonomi anlamında sektör genelinde bakıldığında afetler, dünyadaki savaşlar, enflasyon, enerji maliyetlerindeki yükseliş gibi tüm olumsuz unsurlara rağmen AVM’ler ve perakende sektörü, ziyaretçi sayıları açısından yılı iyi kapattı. Burada yabancı turistin katkısı çok büyük… Döviz kuru ve enflasyon nedeniyle Türk tüketiciyi satın alırken zorlayan kimi ürünler bile, yabancı turist için çok cazip. Kapı giriş sayılarında müşteri artışı görüyoruz ama kişi başı harcama miktarı, daha da artırılabilir gibi duruyor. Alışveriş merkezleri bu anlamda hem Türk hem yabancı turist için kendi markasına özel bir ambiyans, renkli bir ortam, adres anlamında çekicilik unsurları sunmaya odaklanıyor diye düşünüyorum.
Değişen satın alma eğilimleri, tüketici alışkanlıkları ve beklentileri doğrultusunda 2024 yılında alacağınız aksiyonlar neler olacak, hangi strateji ve hedeflerle yatırımlarınızı şekillendireceksiniz?
Değişen satın alma eğilimleri, kimi zaman yüksek enflasyon nedeniyle talebi erteleme olarak sektöre yansırken kimi zaman da teknoloji ürünlerinde gördüğümüz gibi, daha sonra fiyatı artar düşüncesiyle talebi öne çekmek gibi de karşımıza çıkabiliyor. Genel olarak seçim öncesi zamanlarda insanlar çok büyük alışverişler yapmıyorlar ancak bu kez mahalli seçimler olacağından genel ekonomiye yansımasını çok büyük beklemiyoruz.
2023 yılı genelini değerlendirdiğinizde Türkiye’de AVM yatırımları nasıl şekillendi? Yatırımların hayata geçirildiği bölgelerde nasıl bir katma değer artışı gözlendi, genel olarak yeni yatırımların sektöre katkıları neler oldu?
Bu yıl ilginçtir, büyük şehirlerden köklü alışveriş merkezlerinin iflas ettiği gibi haberler geldi. Yatırımlar açısından çok yoğun bir yatırım görmediğimiz için kimi markalar, AVM’lerde yer bulmakta güçlük çektiler. Yatırım konusunda AYD Başkanımızın da belirttiği gibi dövizle kiralama yapılamamasının yabancı yatırımcı açısından caydırıcı olduğunu duyuyoruz. Bunun yanı sıra yılda iki kere çalışanlara zam yapılması, kiralamaların da yılda iki kez zamlanması talebini gündeme getiriyor. Sektör, 2024 yılında bu yıl ertelenen 8 yeni AVM’nin açılmasını bekliyor. Yabancı yatırımcı açısından dövizle kiralamaya imkan veren, farklı bir ticari gayrimenkul düzenlemesi talebi dile getiriliyor. Bizim bu konudaki görüşümüz ise, yeni yatırımlar için öncelikle finansman konusunda destek, kolaylık sağlanması yönünde.

2024’te AVM’leri ve perakende sektörünü rekabet ortamında bir adım öne taşıyacak ne gibi gelişmeler ve yenilikler ziyaretçilerle buluşacak, yeni yılda bu sektörlerin trendi nasıl şekillenecek?
Alışveriş merkezleri, tekstil, gıda, elektronik, lojistik, enerji gibi diğer tüm sektörler ve toplumsal gelir düzeyi ile ilişkili sonuçlar alıyor. Bu anlamda ekonominin genel olarak iyi olması, daima satışlara olumlu yansıyacaktır.
Bunun dışında söylediğimiz gibi, ziyaretçi sayıları arttı ama kişi başına düşen harcama, yabancı turist anlamında da bir İtalya, İspanya ölçeğinde değil. AVM’lerin amacı, kişi başına harcamayı artırmak olmalı. Bunu yaparken de tüketicinin de kazançlı olması, cazip imkanlar veya aradığı özel markaları bulabilmesi lazım. Tüketimde bildiğiniz gibi tek kriter fiyat değil. Öyle bir ambiyans sunarsınız, öyle iyi mağazacılık yaparsınız, satış sonrası hizmetlerinizi farklılaştırırsınız veya üyelik, güçlü iletişim gibi yöntemlerle nabzı öyle güzel tutarsınız ki, müşteri parayı harcarken avantaj da yakalamış olur. Ayrıca sosyal medya kanallarından kurduğunuz iletişim, yaptığınız etkinlikler ile dünyada ve şehirde olup bitenlere karşı duyarlılığınız da tüketici nezdinde çok önemli diye düşünüyorum.
Sektör olarak, her adımda ekonominin daha iyiye gideceğine ve bununla bağlantılı olarak tüm sektörlerde hedeflere daha iyi ulaşılacağına inanıyorum. Bu anlamda 2024’ten umutluyuz.
