2 ortaklı bir yapıyla günümüzde Türkiye’de 70, dünyanın çeşitli lokasyonlarında da 5 şubeye ulaşan Tavada Tavuk; kaliteli ürünlerle oluşturdukları lezzetli menüleri ile müşterilerin, sağladıkları avantajlı yatırım fırsatları ve kolay ulaşılabilir olmalarıyla da yatırımcıların nezdinde fark yaratıyor. Franchising özel sayımızda kapak konuğumuz olarak dergimizde ağırladığımız Tavada Tavuk CDO’su Akın Gürbüz ile başta AVM’ler olmak üzere hem yurt içi hem de yurt dışında hayata geçirecekleri yatırımları ve yeni projeleri üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Tavada Tavuk olarak kuruluş hikayenizden bahseder misiniz?
Tavada Tavuk olarak ilk şubemizi 2014 yılı Kasım ayında Ozan Kıran, Murat Akkuş ve Mehmet Bitgin ile 3 ortak olarak Pelican AVM’de açtık. İlk şube açıldıktan 6 ay sonra piyasada edindikleri tecrübe ve bilgiye beraber sırasıyla Zonguldak, Gaziantep ve İstanbul’ da şubelerimizi açmaya devam ettik. Daha sonra ise franchise ile büyümeye başladık.
Sonrasında Nevşehir (Forum ve Nissara AVM), Aksaray (Nora City AVM), Elazığ ve Osmaniye (Park 328 AVM) gibi şehirlerden gelen talepler ile bu şehirlerde şubelerimizi açtık. 17 şubeye ulaştığımız noktada Mehmet Bitgin’in hissesini Ozan Kıran ve Murat Akkuş satın aldı ve şirketin sahipleri oldular. Ozan Kıran %71, Murat Akkuş %29 hisse yapısı ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. 26 şubeye ulaştığımız zaman üretimimizi değiştirdik ve Yakuplu’daki yeni yerimize taşındık. 40 şubeye ulaştığımızda Silivri’de kendi fabrikamızı satın alıp 2.000 m2’lik bir alana tüm üretimimizi taşıdık. Merkez ofisimizi de Avcılar’a taşımış olduk. Fabrikamızı satın aldıktan sonra alt yapımız tamamlandı. Şu an Türkiye’de aktif olarak 70 şube ile devam etmekteyiz.
Okurlarımız için franchise sisteminizden söz eder misiniz?
70 adet şubemizin 5 tanesi bize ait. Geri kalan şubelerimiz franchise sistemine dahil. Biz de Tavada Tavuk olarak şuna inanıyoruz; ya tüm şubeler merkezin olmalı ya tüm ağırlık franchise’a verilmeli. Ağırlık franchise’da olduğu zaman özellikle denetim ve AR-GE tarafıyla hem menünüzü geliştirip hem de şubeleri denetleme sıklığınızı artırabilirsiniz. Aynı zamanda reklamların da büyümenize oldukça katkısı oluyor.

Operasyon kısmında da sektördeki rakiplerimize nazaran daha fazla operasyon bölge müdürü çalıştırıyoruz. Bu şekilde tüm şubelerimizi rutin olarak 10 veya 20 günde bir denetliyoruz. Buradaki amacımız özellikle tüm standartlarımızı tüm şubelerde uygulatabilmek. Standarttan kastım ise ürün, reklam, şube ve görsel standartlardır. Bunları tüm şubelerimizde birebir uygulatmaya çalışıyoruz. Bu sayede bunların ciroda da karşılığını görüyoruz.
Önümüzdeki dönemde ve uzun vadede gerçekleştireceğiniz AVM yatırımlarınızı anlatır mısınız?
Son zamanlarda markamıza yatırım yapmak isteyen bazı fon grupları ve yabancı yatırımcılar oldu. Bu yatırımları ortaklık olarak teklif ettiler, bizler de reddettik. Sebebimiz ise ilerleyen dönemlerde AVM restoran yatırımlarımızı kendimiz yapacak olmamız. Bundan sonraki dönemde merkez şube sayımızı artırma niyetindeyiz. Bu yüzden lokal ve ulusal AVM’ler ile görüşmelerimiz devam ediyor. Halihazırda geçtiğimiz günlerde 3 yeni şube açılışı yaptık. İzmir Kemer Altı Caddesi’nde, Rize Şimal AVM’de ve Bakırköy Carousel AVM’de açılışlarımız oldu. Yakın zamanda, Alanya’da 2, Konya’da da 1 tane şube açılışımız olacak. 2023 bitmeden yine İzmir’de de açılışlarımıza devam edeceğiz. Bu çalışmalarımızda neredeyse son noktalara geldik.
Yurt dışı projeleriniz olacak mı?
Türkiye güncel durumumuz bu şekilde devam ederken, yurt dışı çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Ürdün’de 4. şubemizi açtık. Oradaki yatırımcımız ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bilgi birikimimizi aktararak, aynı zamanda rutin olarak onun da denetlemelerini gerçekleştirerek büyümesine vesile olmaya çalışıyoruz. Yine kendi yatırımımız olarak Fransa’nın Metz şehrinde bir şube açılışı gerçekleştireceğiz. Kasım ayında inşaatımız başlayacak. Yine bir partnerle beraber Bahreyn ve Irak bölgesinde de yatırımımız olacak. Orada da son noktaya gelmek üzereyiz.

2023 yılı son çeyrek ve 2024 yılı öngörüleriniz nelerdir?
2023 yılı bitmeden yaklaşık 6 tane şube açılışımız olacak. Bunun dışında televizyon ve reklam kısmında da ciddi bir yatırım planlaması oluşturduk. Açılışı Beyaz TV’de yayınlanan Beyaz Futbol programının sezonluk sponsorluğunu alarak yaptık. Aynı zamanda yine diğer kanallarla da reklam anlaşmaları yapmak üzereyiz. Bunun dışında yerel kısımda reklam yatırımlarımızı şube bazlı yapmaya devam ediyoruz. Radyo kanalları ve dijitalde sürekli bir reklam planlaması içerisindeyiz. Kısa zaman içerisinde de reklamlarımız yayınlanmaya başlamış olacak. 2024’te de katılmak istediğimiz 2 tane fuar var. Bir tanesiyle anlaşmamızı yaptık, diğeriyle ilgili de görüşmelerimiz devam ediyor.
2024’te açıkçası büyümemizle ilgili biraz daha agresif olmayı düşünüyoruz. Hem bayi yatırımlarıyla hem kendi yatırımlarımızla 20 tane şube açma hedefimiz var. Aynı zamanda Bahreyn ve Irak’ta yaklaşık 4 adet şube ile eş zamanlı açılış planlıyoruz. Ürdün’de 5. şube açılışımız gerçekleşecek. Muhtemelen 2024’e girmeden Fransa Metz’te de şubemizi açmış bulunacağız. Oradaki yatırımı kendimiz yaptığımız için büyümemizi de ilk şube açılışımızdan sonra göreceğiz.
Beyaz TV kanalındaki Beyaz Futbol ile yaptığınız sponsorluk anlaşmanızı okurlarımız için anlatır mısınız?
Beyaz Futbol’daki sponsorluğumuzun sebebi açıkçası spor branşlarını destekleyici yanımızı da müşterilerimize göstermek. Görünürlüğümüzü daha çok artırmak adına ortak bir kitlenin izlediği programları tercih etmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda dizi sezonu başlar başlamaz dizi sponsorluğu da düşünüyoruz. Geçmiş yıllarda 2 dizinin sponsorluğunu almıştık ve çok çok faydasını gördük. Özellikle marka bilinirliğimizi artırma yönünde bizim için iyi bir adım oluyor.
2024’te sponsorluk çalışması için daha niş projeler seçmeye çalışıyoruz. Sadece reklam yapmak için biraz daha kurgusu olan, dizinin içerisinde yemek yedirebileceğimiz ya da dizinin ana sponsorluğu gibi işleri tercih etmeye çalışıyoruz ki hem faydası fazla olsun hem de bilinirliğimizi artırsın.
Bir franchise yatırımcısı size nasıl ulaşır, süreç nasıl ilerler bundan bahseder misiniz?
Franchise talepleri geldiği zaman bir arkadaşımız telefonda ön karşılama yapıyor ve daha sonra gerekli bilgileri alıp ardından ön bilgileri de verip yüz yüze bir görüşme ayarlıyor. Yatırımcımız ile İstanbul merkez ofisimizde yüz yüze görüşmemizi gerçekleştiriyoruz. Yatırımcının bize bir lokasyon teklifi ile gelip gelmemesi bizler için fark etmiyor. Burada bizler ön fizibiliteyi çıkarabilecek yazılım programımız ile ayarlamayı yapabiliyoruz. Bu yazılımımız ile o lokasyonun tüm ekonomik, demografik ve beşeri bütün bilgilerini TÜİK’in istatistiklerine dayanarak çekiyoruz. O lokasyonda ne kadar beyaz ve mavi yaka çalışıyor, o civarda kaç okul var, kaç hastane var, devlet kurumları ve bankalar kaç adet gibi tüm parametreler rakip analizi de dahil bu yazılımla hazırladığımız raporla bize veriliyor. Biz de buradan yola çıkarak ve en sonunda yerinde tespitlerle fizibilite raporumuzu hazırlıyoruz. Bu fizibilitede günlük kaç tabak satarız, aylık ne kadar ciro yaparız ve en nihayetinde şubenin kar bazlı raporunu çıkarıp buna göre bir karar veriyoruz. Burada öncelikli verdiğimiz karar tamamen bayinin faydasına yönelik oluyor. Bazen belirlenen lokasyonun olumsuz olması durumunda yatırımcımızı başka lokasyonlara da yönlendirebiliyoruz ya da bulduğu yeri değerlendiriyoruz.

Anlaşmamızı bitirdikten sonra sözleşmemizi imzalıyoruz ve kurulum aşamasına geçiyoruz. Kurulum aşamasında ortalama olarak bir maliyet tablosu çıkarıyoruz. Röleveler alındıktan sonra proje sürecimiz oluyor. Mutfak demirbaşları, otomasyon, masa-sandalye gibi diğer unsurları da bizim anlaşmalı tedarikçilerimizden ödeme kolaylığı sağlanarak şubeye ulaşmasını sağlıyoruz.
40 ila 45 günlük bir süre zarfı içerisinde proje aşamasından şube açılışına kadar tüm operasyonu gerçekleştiriyoruz. Şube açılışı yaklaştığı zaman personel alımını yapıyoruz ve onların eğitimini yakın ya da merkez İstanbul şubelerimizden birinde gerçekleştiriyoruz.
Şube açılışında da operasyon ustamız operasyon bölge müdürümüzle beraber şubenin açılışını gerçekleştirip, bu şubenin belirli bir standarda gelene kadar yanlarında kalmasını sağlıyoruz. Belirli bir noktaya geldikten sonra şubeyi standart bir şekilde teslim ediyoruz. Bizim sistemimiz zaten çok kolay bir sistem. Yatırımcımız şubesine gitmese bile sadece gelirini kontrol altında tutarak çok rahat bir şekilde denetleyebiliyor. Yatırımcımız; kamera sistemlerimizle, otomasyonumuzla ve backgroundda kullandığımız kasa raporlarımızla şubeye birebir hakim olabiliyor.
Bünyenizde teknolojiyi ne boyutta kullanıyorsunuz?
Gün geçtikçe teknoloji hızla ilerliyor. Özellikle sosyal medyanın kullanımı, yapay zeka yazılımları raporlamalar… Biz bu konuda dinamik ve genç bir ekibiz. Bu nedenle bütün yeniliklere açığız. Özellikle yatırımcıya ilk sunduğumuz teknolojik özelliğimiz ön fizibilite raporu çıkaran yazılımımız. Bu yazılımla Türkiye’nin her bölgesinde caddenin kalabalıklık derecesinden tutun, etrafında hangi kurum ve kuruluşların yer aldığına ve mavi-beyaz yaka çalışan sayısına kadar, bölgenin ekonomik ve aile ekonomik geliri, ödenen kiralara kadar her şey yazılımımız vasıtasıyla ortaya çıkıyor. Sonrasında da yerinde tespitlerle bu yazılımı kullanarak karar veriyoruz. Hedef kitleyi belirliyoruz. Kaç tabak satarız, haftalık ciromuz ne kadar olur gibi kar/zarar raporları hazırlıyoruz. Burada önceliğimiz işletmenin bulunduğu lokasyondaki hedef kitlesi.
Yine kullandığımız otomasyon sistemi sayesinde yatırımcılarımız tamamen işletmeye hakim oluyor. Robot POS’la çalışıyoruz. Bu sayede hem sipariş sistemine hem de paket sistemine entegre edebiliyoruz. Ürünlerimiz ise şubeye puzzle şeklinde gelir, şubede sadece şefl erimiz tarafından pişirilir. Bu sayede kontrolü kolay, hızlı bir sistemimiz var. İnsana bağlı olmayan ama insansız da yürümeyen bir sistem.

Menülerimizi hem QR hem de görsel menü olarak kullanabiliyoruz, müşterilerimiz isterlerse online da sipariş verebiliyor. Kendi paket sistemimiz de var ama biz özellikle Yemeksepeti, Getir ve Trendyol Yemek gibi online yemek kanallarına da entegre olmuş bir vaziyetteyiz.
Rakiplerinize nazaran sizi sektörde ayıran farklarınız nelerdir?
Müşterilerimizden, yakınlarımızdan ve de yatırımcılarımızdan duyduğumuz en büyük özellik ürünümüzün diğer rakiplerimize nazaran daha lezzetli oluşu. Buradaki lezzeti tabii ki sosla beraber biz veriyoruz ama bizim buradaki özelliğimiz o tavuğun yumuşaklığı. Tüm şubelerimizde yaptığımız denetimlerden dolayı bir hizmet standardımız var, en çok dikkat ettiğimiz özelliğimiz de bu. Her yerde eşit ve standart bir hizmet sunmaya ve sağlamaya çalışıyoruz.
Bunların dışında bazı ürünlerimiz müşterilerimizden yoğun talep görmekle beraber sosyal medyada da sıkça paylaşılıyor. Bunun başında Patlıcan Çorbamız geliyor. Herkesin büyük bir beğeniyle tükettiği çok lezzetli bir çorba. Aynı zamanda rakiplerimizden farklı olarak kullandığımız bazı spesifik ürünlerimiz var. Kullandığımız ürünler merkezde marine ediliyor, şubeye marine edilmiş bir vaziyette sadece bileşen sosuyla buluşmaya hazır bir durumda geliyor. Şehir dışı şubelerimize ürünlerimiz donuk gidiyor ancak bizim donuk ürünümüz lezzet kaybına asla uğramıyor.
Rakiplerimize göre bizim şöyle bir özelliğimiz var; çok kolay ulaşılabilir bir markayız. Her problemi de yatırımcılarımız açısından çok rahat bir şekilde çözebiliyoruz. Ulaşılabilir olmak bence şu an Türkiye’de en değerli şeylerden biri.
Akın Gürbüz’ün iş dışında bir günü nasıl geçiyor?
Seyahat etmeyi seven biriyim. Gittiğim şehirlerin de tarihi yerlerini gezerim. Türkiye’de yaklaşık 480 adet AVM var, yaklaşık 400 tanesini gezmişimdir ve her şehirde de ya AVM müdürü ya da kiralama müdürü olan dostlarım vardır. Her gittiğimde de uğrarım yanlarına. Genelde ya şehir dışında seyahatteyim ya da ofiste toplantı halindeyim. İş hayatım bu rutinde devam ediyor.
İş hayatımın dışında da geçmişten gelen bir spor tutkum var, yaklaşık 1 buçuk yıldır kickbox ile devam ediyor bu tutku. Öncesinde futbol, basketbol, atletizm gibi spor dallarıyla profesyonel düzeyde ilgilendim. İstanbul’da olduğum sürece de spor yapmaya gayret gösteriyorum. Konsere gitmeyi, film-dizi izlemeyi seviyorum.
Genç girişimcilere tavsiyeleriniz neler olur?
Türkiye’de yatırım yapmayı düşünen tüm girişimcilere şunu tavsiye ediyorum; kendini geliştiren, dinamik, geçmişten bugüne vizyonu olmuş belirli bir noktaya gelmiş ve ileriye dönük de bir vizyon sahibi olan Türk markalarına yatırım yapmaktan korkmasınlar. Yatırım yaparken şuna dikkat etmelerini öneririm; markanın en başta vizyonu, sonra maliyet noktasındaki tespitleri önemli. Çünkü bizim işimizde şube içerisinde maliyeti kontrol edebilirsen ve cironu artırabilirsen ileri gidebilirsin. Gıda perakendesi böyle bir alan. Benim Türkiye’deki yatırımcılara en önemli tavsiyem; özellikle kendini geliştiren Türk markalarına yatırım yapmaktan korkmasınlar.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Bizim şubelerimizin %85’i AVM’lerde ve bundan sonra açacağımız şubeler de ağırlıklı olarak AVM’lerde olacak. Bu noktada pandemide gösterdikleri cömertlikten dolayı AVM’lere bir teşekkürü borç biliyoruz. Kötü zamanda perakende sektörü de, AVM yatırımcıları da birlikte hareket ettiler ve bizlere destek oldular. Tabii ki dönem dönem AVM tarafında yaşadığımız sorunlar olabiliyor, bunları kendi aramızda orta yol bularak halledebiliyoruz. Ama bir noktaya değinmek istiyorum, artık Türk mutfağının daha da büyüdüğünü AVM yöneticilerinin görmesi gerekiyor. Özellikle fast food katında seçim yaparken ürün gruplarını kategorize ediyorlar, bu kategorilerde artık özellikle soslu tavuk ürününün genişlediğini görmek zorundalar. Bu da zaten onlara pastayı dağıtma imkanı sağlıyor, bu sayede çeşitlilik oluyor.