Playland CEO’su Seydi Taş’ı ağırladığımız Haziran sayımızda Taş, Eğlence Tırı Projesiyle deprem bölgesinde gerçekleştirdikleri çalışmaları ve geliştirdikleri konseptlerle yılın ilk yarısında nasıl bir performans sergilediklerini okurlarımız için aktardı.
Playland olarak Kahramanmaraş merkezli depremden sonra depremzede çocuklar için Eğlence Tırınızla bölgeye hizmet vermeye başladınız. Bu projenizden bahseder misiniz?
Öncelikle, 11 ilimizi etkileyen depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Playland, olabildiğince fazla çocuğu ve aileyi ihtiyaç duydukları eğlenceyle buluşturma misyonuyla hareket eden bir firma. Bu misyon ışığında, geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz ve 30 ilde 300.000’den fazla çocukla buluştuğumuz Playland Çocuk Festivali’nin ikincisini bu yıl depremden etkilen illerimizde gerçekleştiriyoruz. Mart ayında yola çıkan Playland Eğlence Tırı 4 ay boyunca bu illerimizdeki çocuklarımıza bir nebze moral olmak ve depremin yıkıcı etkilerini hafifletebilmek adına yolculuğuna devam ediyor ve “eğlenmek her çocuğun hakkıdır” mottosuyla minik yüreklere dokunuyor.
Ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünyada eğlence merkezlerinin çekim gücünün arttığını biliyoruz. Türkiye’de AVM’ler tarafından eğlence merkezlerinin çekim gücünün farkına varıldı mı?
Dünyanın her yanından misafirlerin ABD ve Körfez ülkelerindeki eğlence merkezlerinin ziyaretçi hareketliliğine yukarı yönlü etkisi bu çekim gücünün bir örneği. Bugün ülkemizde de AVM giriş sayıları ile eğlence merkezlerininki karşılaştırıldığında AVM’leri birer cazibe merkezi haline getiren unsurun eğlence olduğu görülüyor. Online film platformlarının etkisi ile sinemalardan boşalan yüksek metrekareli alanları eğlence merkezleri ile değerlendirme eğilimi, AVM yatırımcılarının bu yöndeki farkındalığına işaret ediyor. Geleneksel alışveriş anlayışının online alışverişe doğru dönüşümü ise AVM’lerin günümüzdeki işlevlerini yeniden değerlendirmesini zorunlu kılıyor. Bu bağlamda, New Jersey’de bulunan American Dream Mall gibi örneklerin sayısında artış yaşanacağını tahmin etmek güç değil.
Bir eğlence merkezi olarak AVM’lerde ortak alan giderlerindeki son durumu değerlendirir misiniz, önümüzdeki dönemlerde bu süreçte herhangi bir değişiklik öngörüyor musunuz?
Bugün, kira bedelleri ile yarışan ortak gider faturaları ile karşı karşıyayız. AVM’lerin ortak gider tutarlarını belirlerken göz önüne aldığı metrekare büyüklüğü kriteri, bazı markaların belli bir metrekare altındaki alanlarda faaliyet göstermesinin mümkün olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, yeni yatırımların önündeki en büyük engel. Meseleye bizim tarafımızdan bakıldığında ise; AVM’lerin, oluşturduğu çekim gücü nedeniyle eğlence merkezlerinin kapladıkları alanın artmasına yönelik beklentileri, teklif edilen büyük metrekareler için ortaya çıkan yüksek yatırım maliyetleri ve metrekare ile orantılı ortak gider faturaları ile her geçen gün gerçeklikten giderek uzaklaşmaktadır.
2023 yılının ilk yarısını değerlendirir misiniz, yılın 2. yarıya dair hedef ve projeleriniz neler olacak?
Playland olarak her gün yenisini geliştirdiğimiz ve hayata geçirdiğimiz eğlence konseptlerimizin misafirlerimizdeki karşılığını gözlemlediğimiz bir ilk çeyrek oldu. İkinci çeyrekte ise aldığımız olumlu geri dönüşlerle yeni projelerimizi hayata geçiriyoruz. Hem faaliyete aldığımız yeni eğlence merkezlerimizle hem de baştan aşağı yenileyerek misafirlerimizin beğenisine sunduğumuz mevcut eğlence merkezlerimizden aldığımız olumlu geri dönüşlerle verimli ve keyifli bir ilk yarıyı geride bırakıyoruz. Bu dönemde ağırlık verdiğimiz yurt dışı projelerimizi ise yılın ikinci yarısında hayata geçirerek Playland’in uluslararası operasyon ağını genişleterek 2023 yılını tamamlamayı arzu ediyoruz.