Elektrikli otomobiller için şarj istasyonu kurmak isteyen kurumsal ve bireysel kullanıcılara ekipman tedariki ve kurulum hizmetleri sunan Zorlu Energy Solutions (ZES), Türkiye’nin dört bir yanında yeni istasyonlarıyla büyümeye ve yatırımlarına devam ederek tüketicinin elektrikli araçları için şarj istasyonlarına erişim kaygısını gidermeyi hedefliyor. Zorlu Enerji Ticaret Genel Müdürü İnanç Salman ile bir araya geldiğimiz Mayıs sayımızda şarj istasyonları alanındaki yatırımlarını konuştuk.
Elektrikli araçların ülkemizde yaygınlaşmasıyla birlikte şarj istasyonu sayısı da paralel bir artış gösterdi. Zorlu Energy Solutions (ZES) olarak başta AVM’ler olmak üzere ülke genelindeki şarj istasyon ağınızdan bahseder misiniz?
Geçtiğimiz yıl Türkiye’de elektrikli otomobil satışları ilk kez pazarın yüzde 1’ini aşarak yaklaşık yüzde 1,5 pazar payına ulaştı. Sayı olarak baktığımızda da ülkemizde satılan elektrikli otomobiller yüzde 250 artarak 8 bin 200 adede ulaştı. Elektrikli araçlar pazarda hızla yerini alırken elektrikli araç şarj istasyonları da yaygınlaşmaya devam ediyor. Halihazırda Türkiye’de kamuya açık 6 bin 500 adet elektrikli araç şarj ünitesi bulunuyor. 2022 yıl sonu itibarıyla Türkiye yollarındaki her iki elektrikli otomobile bir ünite düşüyor.
2023 sonunda bu rakamın iki katın üzerinde bir artışla 13 bin adede ulaşması bekleniyor. Bu büyüme performansının arkasındaki en önemli unsur regülasyonlar. Nisan 2022’de şarj istasyonları işletmecileri için lisans şartlarının Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle şarj istasyonları yasal bir altyapıya ve standartlara ulaştı.
Lisans alan şirket sayısı da Nisan ayı itibarıyla 125’e ulaştı. Biz ZES (Zorlu Energy Solutions) olarak bu konuda öncülüğü yapıyoruz. ZES ile Türkiye’de kendi araçları için şarj istasyonu kurmak isteyen bireyler ile şirketler için ekipman tedariki ve kurulum hizmetleri sunuyoruz. EPDK’dan aldığımız şarj ağı işletmeciliği lisansımız ile kendi şarj istasyonlarımızı kurmanın ve işletmenin yanında sertifika vererek alt operatörlük sürecini de devreye alabilecek imkana sahip olduk. EPDK’dan lisans almak isteyen firmalara tüm koşulları sağlayan KVKK uyumlu kendi geliştirdiğimiz Türkiye’nin en gelişmiş platformumuzun kullanım lisansını vererek müşterilerine hizmet vermelerini sağlıyoruz.
AVM’ler, akaryakıt istasyonları, lojistik merkezleri, otoparklar gibi hizmet noktalarına şarj istasyonu kurmak isteyen işletmelere ürün, kurulum ve yazılım desteği başta olmak üzere uçtan uca hizmet sunuyoruz. 2020 yılından itibaren Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteriyoruz. Bugün itibarıyla da 1.700’ü aşan lokasyonda 3.300’den fazla istasyonumuzla hizmet veriyoruz. Sürdürülebilirlik odaklı bir şirket olarak, elektrikli araçlara sağladığımız elektriği yenilenebilir enerji kaynaklarından temin ediyor, bunu da ‘Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası’ (I-REC) ile belgelendiriyoruz.
ZES’in şarj istasyonlarının AVM’lerde yer almasının başlıca sebepleri nelerdir, AVM ziyaretçilerine sağladığınız hangi kolaylık ve avantajlarla AVM yönetimi ve/ veya yatırımcılar nezdinde tercih ediliyorsunuz?
AVM’ler Türkiye’de sadece ticaretin değil sosyal hayatın da çok önemli bir parçası. 2022 yıl sonu itibarıyla ülkemizde 452 AVM bulunuyor. Araç sahiplerinin en uğrak noktalarından biri olan bu AVM’lerin yarısından fazlasında ZES şarj istasyonlarımız ile elektrikli araç kullanıcılarına alışverişlerini yaparken aynı zamanda araçlarını şarj etme imkanı sunuyoruz. AVM’lerde en yaygın şarj istasyonu operatörü olarak yurdun her yerinde 7/24 servis sunuyor, kullanıcıların tüm ihtiyaçlarına hızla yanıt veriyoruz. Kullanıcılar ZES mobil uygulaması ile şarj istasyonlarının lokasyonlarını görüntüleyebiliyor, geçmiş kullanımlarını görüyor ve QR kodunu okutarak işlemlerini kolayca yapabiliyor.
Her geçen gün tüm Türkiye geneliyle birlikte AVM’lerdeki yaygınlığımızı da artırmaya devam ediyoruz. AVM’ler için geliştirdiğimiz gelir paylaşımlı modelimiz ile de şarj istasyonu kurulumu ve altyapı yatırımları da yapıyoruz. Elektrikli araç şarj istasyonları aynı zamanda AVM’lerin de elektrikli araç sahipleri tarafından tercih edilme nedeni olduğu için bu durum AVM yatırımcıları ve kiracıları tarafından da bir avantaj yaratıyor.
AC ve DC şarj istasyonlarınızın teknik özellikleri nedir, bireysel ve ticari kullanım alanlarında tüketici tercihleri hangi durumlara göre şekilleniyor?
Hızlı şarj istasyonunda ticari ve bireysel olmak üzere iki tür kurulum var. AC (Alternatif akım) genelde bireysel kullanımlar, DC (Doğru akım) de ticari amaçlarla kullanılıyor. Yüksek hızlı şarj istasyonları olarak bilinen DC şarj istasyonu AC’ye göre daha güçlü istasyonlar. Bu nedenle benzinlikler, otoyollar gibi toplu kullanımlara yönelik kuruluşlar tarafından tercih ediliyor.
Kısa-orta ve uzun vadede ZES’in şarj istasyonları nezdinde hedef ve yatırımları hangi çerçevede gelişecek?
Türkiye’nin dört bir yanında yeni istasyonlarımızla büyümeye ve yatırımlara devam ederek tüketicinin elektrikli araçları için şarj istasyonlarına erişim kaygısını gidereceğiz. Elektrikli araç şarj istasyonlarında bireysel kuruluma ağırlık vermeyi, böylelikle her araç sahibinin ev ya da ofisine de istasyon kurarak elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasına destek olmayı istiyoruz. Amacımız kaliteli hizmet sunabilmek. O nedenle en son teknolojiyi kullanıyoruz, en hızlı cihazları, kullanıcıların en çok tercih ettikleri noktalara konumluyoruz. Bunu yaparken de paylaşımlı cihaz yerine yüksek kapasiteli tek soketli cihazlarımızla hem kullanıcının hizmet aldığı süreyi kısaltıyor hem rezervasyon seçeneği ile istasyonlarda beklemeksizin hizmet almasını sağlıyoruz.
Büyümemizi sadece Türkiye ile sınırlandırmıyoruz. Tüm dünyada elektrikli araç sayısının hızla artmasıyla birlikte hem altyapı hem teknik anlamda sahip olduğumuz deneyimi yurt dışına taşıdık. Stratejik olarak yurt dışında “electrip”, Türkiye’de ise “ZES” markamız ile yolumuza devam ediyoruz. Elektrikli otomobillerin ülkemizde, bölge coğrafyasında ve Avrupa’da devinimini hızlandırmayı ve şehirlerdeki karbon salımının azaltılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Bu doğrultuda Zorlu Enerji olarak Wren House Infrastructure LP (WH) ile uzun soluklu iş birliğimizi ortaklığa dönüştürdük. ZES ve electrip markaları ile devam eden büyüme ve globalleşme sürecimizi desteklemek için WH ile attığımız bu adımla, Türkiye’de olduğu gibi küresel arenada da sözü geçen bir şirket olmayı hedefliyoruz. Doğu ve Güneydoğu Avrupa’da operasyonlarımızı öncelikle İtalya, Fransa, Polonya, Yunanistan, Bulgaristan, Karadağ ve Sırbistan’ı içeren 7 ülkede başlattık; “electrip” markamızla yurt dışı şirket kurulumunu tamamladığımız ülke sayısı ise 22’ye ulaştı; yakın zamanda diğer ülkelerde de operasyonlarımızı başlatarak Avrupa’da elektrikli şarj sektöründe öncü