Mall Report Blog Ürün ve Hizmet MALİYETLERİ MİNİMUMA İNDİREREK SÜRDÜRÜLEBİLİR SİSTEMLER KURUYORUZ
Ürün ve Hizmet

MALİYETLERİ MİNİMUMA İNDİREREK SÜRDÜRÜLEBİLİR SİSTEMLER KURUYORUZ

Aktif Elektroteknik Akıllı Şehir ve IoT Proje Müdürü Tarık Ateş ile bir araya geldiğimiz Nisan sayımızda Ateş, başta AVM’ler ve rezidanslar olmak üzere akıllı bina projelerinde hayata geçirdikleri sürdürülebilir sistemleri okurlarımız için anlattı.

Bünyeniz dahilinde verdiğiniz hizmet ve projelerinizi anlatır mısınız, sektörü 2023 yılında neler bekliyor?

Sektör özelinde düşünecek olursak, 25 yılı aşkın süredir özellikle AVM’ler ve rezidans gibi akıllı bina projelerinde ihtiyaç duyulan orta gerilim hücrelerinden tutun enerji kalitesinin sağlanmasına, çeşitli enerji birimlerinde ölçme ve faturalamaya kadar geniş bir yelpazede çözümler üretiyoruz.

2023 yılında, yakın geçmişte olduğu gibi enerji birim fiyatlarında yaşanan artışın “enerji yönetim sistemlerine” yönelik ilgiyi artıracağını düşünüyoruz. Bu sebeple ihtiyaç duyulan yazılım ve donanımları geliştirmek adına uzun yıllardır olduğu gibi yatırımlarımıza devam ediyoruz.

Sürdürülebilirlik kavramına önem verdiğinizi biliyoruz. Bu konu bağlamında çözümlerinizde dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir, sürdürülebilirlik politikanızı bizimle paylaşır mısınız?

Akıllı bina projelerini canlı birer organizma olarak düşünebiliriz. Örneğin; bugün açılan bir mağaza iki ay sonra yan mağaza ile birleşebilir veya bölünüp iki ayrı mağaza olarak hizmete devam edebilir. Bu gibi değişiklikler gerek kiracıların gerekse bina yönetimlerinin kuracakları otomasyon sistemlerinin sürdürülebilir olmasının önündeki en büyük engellerden biridir.

Akıllı bina projelerinde şimdiye kadar kurulan otomasyon sistemlerinin çoğu kablolu altyapılar kullanmaktadır. Bu tarz altyapıları kullanan otomasyon sistemlerinin sürdürülebilir olması içinse yüksek işçilik ve bakım maliyetleri ortaya çıkmaktadır.

Bu sebeple çözümlerimizde kablosuz altyapıyı kullanan LoRa teknolojisi veya mevcut elektrik enerji hattını kullanarak yeni işçilik gerektirmeyen Enerji Hattı Üzerinden Haberleşen (Power Line Communication) altyapılarını kullanıyoruz. Böylece işçilik ve bakım maliyetlerini minimuma indirerek daha sürdürülebilir “Enerji Yönetim ve Faturalama Sistemleri” kuruyoruz.

Yerel ve globaldeki çalışmalarınızdan söz eder misiniz, ileriye dönük yatırımlarınız neler olacak?

Müth1ş adıyla hazırladığımız 12 maddelik “İkinci 25. Yıl Dönüşüm Manifestomuzun” ilk maddesi “Küresel firma olmaya odaklanmaktı.” 2022 yılının ilk çeyreğinde Almanya’da Aktif Elektroteknik GmbH’ın açılışını yaparak çalışmalarımıza başladık.

Bu çalışmayı 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle de tüm şirketlerimizi Aktif Elektroteknik çatısı altında bir araya toplayarak sürdürüyoruz. Projeleri, ürünleri, hizmetleri ve başarılarla dolu geçmişleriyle elektrik sektöründe önde gelen Aktif Grup şirketlerimiz artık Aktif Elektroteknik San. Tic. A.Ş. unvanı altında faaliyetlerine devam edecek.

Bu birleşim, bize şirketi ileri taşıyacak kararları hızlı ve doğru şekilde alma imkanı tanıyacak ve şirketlerimizin mevcut güç ve kaynaklarının bir araya gelmesinden doğacak büyük birikim ile AR-GE, üretim, hizmet, teknoloji transferi ve yatırım konularında büyük bir sıçrayış sağlayacaktır.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Aselsan ile Milli Tren Projesinde kullanılacak olan Demiryolu Frenleme Direnci’ni millileştirdiğimiz projede olduğu gibi ülkemiz için, Nuventura ile yaptığımız SF6 gazı içermeyen daha çevreci ürünlerin üretimini kapsayan teknolojik iş birliğinde olduğu gibi dünyamız için çalışmaya devam ediyoruz…

Exit mobile version