2020 yılı itibarıyla projelerini, mağazalaşıp büyüyerek geliştiren Çilek Konsept, Türkiye’deki alışveriş merkezlerinde büyümeyi hedefl ediklerini belirtti. 2023 yılında, yatırımlarının büyük bir bölümünü ürünlerinin tanıtımlarını yapmak için planlayan Çilek Konsept adına Yönetim Kurulu Başkanı Enes Çilek ile Nisan sayımızda bir araya geldik.
2020 yılı itibarıyla projelerini, mağazalaşıp büyüyerek geliştiren Çilek Konsept, Türkiye’deki alışveriş merkezlerinde büyümeyi hedefl ediklerini belirtti. 2023 yılında, yatırımlarının büyük bir bölümünü ürünlerinin tanıtımlarını yapmak için planlayan Çilek Konsept adına Yönetim Kurulu Başkanı Enes Çilek ile Nisan sayımızda bir araya geldik.
Şu anda toplam kaç mağaza ve satış noktanız bulunuyor?
Çilek Konsept, toplamda 25 perakende mağazası ve Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan 100’ü aşkın seçkin satış noktası ile hizmet veriyor.
Mağazalar nerelerde ve yıl sonuna kadar kaç şube daha açılacak?
Nuruosmaniye’de, çok katlı bir merkez mağazamız bulunuyor. Bunun haricinde, İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin, Bursa, Kahramanmaraş’ta da hizmet veriyoruz. Bu mağazalarımızın 15’i İstanbul’da olmak üzere, toplam 25 mağazamız mevcut. Kuyumculuk alanında uzun yıllara dayanan tecrübemizden faydalanarak, her yıl şube sayımızı arttırmayı planlıyoruz.
Franchising veriyor musunuz? Şartlar nedir?
Franchise veriyoruz ve bunun için her marka gibi belli başlı şartlarımız mevcut. Bir mücevher firması olarak, üretimde ve satışta olduğu gibi franchise verirken de hassas olmak durumundayız. Franchise anlaşmalarımızda hem teknik hem ekonomik şartlarımız söz konusu. Misafir memnuniyetimizi üst seviyede tutmak adına, öncelikli şartımız iş birliği yapacağımız firmanın ve kişilerin bizimle birlikte yürüyecek karakterde olmasıdır.
2023 yılındaki hedefiniz ve bu yıl için plan projeleriniz nedir?
Biz, üretim ve toptan mağazacılık yaparken aynı zamanda bir pazarlama ağına sahip perakende hizmeti veren bir markayız. Sektörde dört kolda yer alıyor olmamız, bizim için de büyük emek istiyor. Bu anlamda, tek firma olduğumuzu da söyleyebilirim. 2020 yılı itibarıyla, projelerimizi mağazalaşarak büyümek adına geliştirdik. Genelde Türkiye’deki alışveriş merkezlerinde büyümeyi hedefl iyoruz. 2023 yılında, yatırımımızın büyük bir bölümünü ürünlerimizi tanıtmak adına yapmayı planlıyoruz.
Deprem bölgelerinde sektör adına oluşturduğunuz ve yaptığınız çalışmalar var mı?
Türkiye, tüm dünyayı etkileyen büyük bir acı yaşadı. Biz de Çilek Konsept ailesi olarak, ülkemizde yaşanan felaketin sebep olduğu derin üzüntüyü ve acıyı paylaşıyor, depremzedelere destek olmak adına ilk andan beri var gücümüzle çalışıyoruz. Kahramanmaraş bölgesindeki mağazamızda çalışan arkadaşlarımız için de gerekli önlemleri alarak elimizden gelen desteği sağlamaya özen gösteriyoruz. Kuyumculuk sektörünün depremzedeler için yer aldığı İhracatçılar Birliği kampanyasında da yer aldık ve süreç boyunca, desteklerimizi esirgemeden çalışmaya devam edeceğiz. Bu yaraları, ancak el ele vererek, hep birlikte aşabiliriz.
İç pazarda epey hareketlilik var. Seçim, deprem, ekonomik durumlar derken rotanızı yurt dışı piyasasında mağaza açmaya yönelir misiniz?
Daha önce de belirttiğim gibi, Çilek Konsept firması iç pazara hizmet veren, köklü ve eski bir markadır. İşimizin %70’i iç pazarda, %30’u ise Balkanlar ve Avrupa’da. İç pazarda kalitemizden ödün vermeden hizmetlerimizi sürdürürken, yurt dışında belli başlı ülkelerde mağaza açmak gibi bir planımız da var.
Mücevher için ihracatta yeni pazar arayışlarınız nedir?
Biz, belli bir bölgeye odaklanan bir marka değiliz; ancak şu an yoğunlukla Amerika pazarına yöneldiğimizi söyleyebilirim.
İhracattaki payınız nedir? Hangi ülkelere ihracat gerçekleştiriyorsunuz?
Önceki sorunun yanıtında da belirttiğim gibi, işimizin %70’i iç pazarda. %30’luk kısımda ise, Balkan ülkelerine ve Avrupa’ya ihracatımız söz konusu.
Özellikle üretim noktasından fabrika, üretim kapasitesi ve çalışan sayınızdan bahsedebilir misiniz?
Her üreticimiz birer sanatçı ve sanatkar. Her biri alanında uzman, sektörün tozunu yutmuş ve kuyuma yıllarını vermiş kişiler. Bu nedenle, üretim atölyemizden çıkan her ürünü bir sanat eseri olarak görüyoruz. Atölyemizde, şu an için yaklaşık 50 kişi çalışıyor; ancak ihtiyaca göre, bu sayı değişiklik gösterebiliyor.
Deprem sonrası sektörün son durumu nedir?
Yaşanan bu felaket, Türkiye’yi gerek ekonomik gerek psikolojik olarak derinden etkiledi. Deprem bölgesinde çok sayıda imalatçı ve kuyumcu firma hizmet veriyordu. Bu meslektaşlarımız, ne yazık ki civar illerde hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Hiçbir şey eskisi gibi olmasa da, hayat bir yandan da devam ediyor ve ülkece bu felaketleri atlatabilmek adına, ekonomik olarak da güçlenmemiz gerekiyor. Türk halkı olarak, şimdi çok daha fazla çalışmalı, bu yaraları sarmak adına birlik beraberlik içinde olmalıyız.