Marmara Bölgesi’nde hem sahibi olduğu hem de varlık yönetimini gerçekleştirdiği 6 AVM bulunan Esas Gayrimenkul, bünyesinde yer alan AVM’lerin geleceği açısından sürdürülebilirliği ön planda tutuyor. Esas Gayrimenkul Mülk Yönetim Direktörü Nezaket Akçakaya’yı ağırladığımız Nisan sayımızda başta Marmara Bölgesi’ndeki yatırımları olmak üzere Türkiye genelinde yürüttükleri çalışmaları konuştuk.
Ülkemiz AVM sayıları konusunda doygunluğa erişmiş durumda, Esas Gayrimenkul olarak bu konu bağlamında Marmara Bölgesi ve Türkiye genelindeki yatırım ve projeleriniz ne yönde olacak?
Pandemi döneminde AVM’lerin sadece mağazaların bir araya geldiği yapılar olmadığını, çevreyle uyumlu, teknolojinin imkânlarından faydalanan ve iyi tasarlanmış olduğu takdirde “şehrin merkezi ve önemli sosyalleşme alanlarına” dönüştüğünü gördük. Bu açıdan alışveriş merkezlerinin tüm paydaşları için değer yarattığını ve mutlu ettiğini gözlemledik. Marmara Bölgesi, ülkemizdeki AVM’ler açısından ciddi bir paya sahip keza Esas Gayrimenkul olarak bizim de sahibi olduğumuz alışveriş merkezlerinin yanı sıra varlık yönetimini gerçekleştirdiğimiz Balıkesir’de 10 Burda, Çanakkale’de 17 Burda, İstanbul’da Pendorya ve Starcity Outlet, İzmit’te 41 Burda, Lüleburgaz’da 39 Burda yatırımlarımız var. Türkiye’deki AVM’lerin büyük çoğunluğu 15 yaşın üzerinde. Dolayısıyla bu AVM’lerin büyük bir kısmı dönüşüm ajandasına ihtiyaç duyuyor. Sahip olduğumuz deneyimi, teknolojiyi, insan kaynağını ve bilgi birimini başka alışveriş merkezlerinde de kullanmak istiyoruz. Sektörümüze baktığımızda en önemli 3 başlık; mimari dönüşüm ve müşteri deneyimi, dijital dönüşüm ve sürdürülebilir AVM’ler.
Bünyenizde bulunan AVM’leriniz için kendi içlerinde ne tür yenilikler düşünüyorsunuz?
AVM’ler artık daha çok zaman geçirebileceğiniz, bir noktadan birçok ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz yerler haline geliyor, böylece ciddi zaman tasarrufu sağlıyorsunuz. Bu bağlamda alışveriş merkezlerine alışveriş, yeme-içme, kültür/ sanat ve eğlence mekanlarının yanında yeni kategoriler de girmeye başladı. Sağlık alanında güzellik ve estetik salonları, görüntüleme ve tetkik merkezleri, laboratuvarlar da çok rahatlıkla AVM’lere girebilir. Bunun yanında lojistik ve teslim noktaları, eğitim merkezleri, yeni nesil ofisler ve ortak çalışma alanları, indirim marketleri gibi yeni kategoriler AVM’lerin içine girmeye başladı.
AVM’ler sürdürülebilir olmak için ne yönde önemler alıp ne tür yatırımlar yapmalılar?
Yukarıda da belirttiğim gibi sürdürülebilirlik konusu AVM’lerin geleceği açısından çok önemli. Buna yönelik Esas Gayrimenkul’ün yaptığı çalışmalardan örnekler vererek açıklamak isterim. En önemli sürdürülebilirlik projelerimizden biri GES projemiz. Şu ana kadar Burda AVM’lerimizde 4 güneş enerjisi santrali kurduk. Buna ek olarak; AVM’lerdeki geri dönüşüm çalışmaları kapsamında 2022 yılında 1.900 tondan fazla kâğıt, karton, plastik, cam, madeni yağ, pil ve akümülatör atığını dönüştürdük. Bu rakamın içerisinde yer alan 20 ton atığı ise ziyaretçilerimizle birlikte geri dönüşüme kazandırdık. Sürdürülebilirlik çalışmalarımızda bir diğer öne çıkan projemiz “Tarım Burda”. İlk olarak 41 Burda AVM’de başladığımız proje sayesinde hem alışveriş merkezimizde yer alan iş ortaklarımızı projeye dahil etmeyi hem de organik, geri dönüştürülebilir zemin malzemeleri kullanarak örneğine az rastlanır bir tarım projesi gerçekleştirdik