FinTech Öne Çıkanlar

2022’Yİ GÜÇLÜ KAPATAN FINTECH SEKTÖRÜ, 2023’TE DE BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRECEK

Şirketlere/bireylere hızlı, kolay ve güvenilir ödeme yöntemleri sunan finansal teknoloji sektörü fintech, hızla büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. 2022 yılını güçlü kapatan fintech sektörü 2023 yılında dijitalleşmenin de etkisiyle gelişmeye devam edecek. Şubat sayımızda, 2022 yılında fintech’te neler olduğunu, sektör yatırımlarını ve 2023 yılında sektörü nelerin beklediğini sizler için derledik.

Fintech sektörü son bir yılda dijitalleşmenin hız kazanmasıyla büyümesini sürdürmeye devam ediyor. Sektörün bu kadar hızlı gelişip büyümesinde, yeni ürün ve hizmetlerin yanında çıkarılan yönetmelikler de oldukça etkili oldu.

2022 yılındaki verileri incelediğimizde; yılın ilk yarısında, fintech sektöründe 1.44 trilyon TL kartlı ödeme gerçekleşti. İnternetten kartlı ödemelerde, 2021’in ilk altı ayına kıyasla %113 oranında büyüme gerçekleşti. Kredi kartı sayısı 95,3 milyon adede, banka kartı sayısı 164,6 milyon adede ulaştı. 2022’de Y kuşağının %97’sinin mobil bankacılık kullandığı da belirlendi. 2021 yılının tamamında 68 milyon dolar yatırım alan fintech sektörü, 2022 yılında gerçekleşen üç önemli gelişme ile özellikle fi nansman sektörünün de dijitalleşmesinde büyük rol oynadı.

2022 yılında fintech sektörü

  • 2022’de ilk olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) “Dijital Bankalar ve Servis Bankacılığı” yönetmeliğini yayınladı. Yönetmelik sayesinde fintech girişimleriyle fi nansal kuruluşlar, farklı lisanslar ve API’lerle kendi ekosistemlerini oluşturabilirken, fintech sektörünün de hizmet alanı genişledi.
  • İkinci gelişme ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Dijital Türk Lirası ağı üzerindeki ilk ödeme işlemini gerçekleştirdiğini açıklaması oldu. Dijital cüzdanlar aracılığıyla kullanılacak Dijital Türk Lirası ile Türkiye’de yer alan kurum ve kuruluşlar arasında yapılan işlemlerin kolaylaşıp hızlanması bekleniyor.
  • Yılın sonuna doğru TCMB, fintech sektöründe bir adım daha atarak açık bankacılık alanında önemli bir düzenleme getirdi. Bu adımla bankalar, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirilen ve taraflara standart açık bankacılık işlemleri sunulmasını sağlayan, Açık Bankacılık Geçidi (GEÇİT) altyapısı üzerinden hizmet vermeye başlayacak. Böylece bankalar ve fintech sektörü arasındaki iş birliği ortamı gelişip, finansal kapsayıcılığın artacağı öngörülüyor. Her geçen gün gelişerek büyümeye devam eden fintech sektöründe, 2023’te de sektörü ileriye taşıyacak gelişmelerin yaşanması bekleniyor. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da adından sıklıkla söz ettirecek fintech sektöründe şirketlerin dikkat etmesi gereken ve gündemde olması beklenen bazı çözümler şu şekilde;

Gömülü finans

Geçmişte krediler veya ödemeler gibi finansal etkileşimlerin çoğu yalnızca bankalar aracılığıyla mümkün olurken, bugün finans dışı şirketler, fintech ve bankaları API’ler aracılığıyla platformlarına bağlayarak müşterilerine finansal hizmetler sunabiliyor. Kısaca BaaS ve API’ler kullanılarak finansal hizmetlerin, finansal olmayan şirketlere hizmet sağlayıcıları aracılığıyla verilmesi olarak ifade edebileceğimiz “gömülü finans” terimine ilişkin aramaların son 5 yılda %500 arttığını görüyoruz. Tüm sektörlerin katı düzenleme ve lisanslara uymasına gerek kalmadan bankacılık ürünlerini platformuna dahil etmesini sağlayan gömülü finansı 2023 yılında daha çok duyacağız.

Blockchain teknolojisi finansal iklimi değiştirmeye aday

Depolanan verilerin değiştirilip silinemediği blockchain teknolojisi; doğrulama, izlenebilirlik, veri koruma ve sözleşme yürütme dahil olmak üzere fi nansal faaliyetlerle ilgili pek çok eylemi mümkün kılarken aynı zamanda şeffafl ık sağlıyor. Bireylerin banka gibi bir aracıya ihtiyaç duymadan işlemleri tamamlamasını sağlayan bu teknolojiyle oluşturulan sistemler, geleneksel bankacılık karşısında yeni bir soluk getiriyor. Dünya inovatif teknolojileri benimsemeye devam ederken, blockchain tabanlı akıllı sözleşmeler fi nansal hizmetler endüstrisinde sürekli yenilik için kilit bir alan olarak öne çıkıyor.

Kripto

2023’ün, tüm dünyada artan inceleme ve gözetimiyle kripto alanı için bir olgunlaşma yılı olacağı düşünülüyor. Bu yıl kripto-fi ntech şirketlerinin şeffafl ık ve tüketici korumasına odaklanmasına ve piyasada olumlu bir olgunlaşmaya yol açmasına neden olacağı öngörülüyor. Yılın ilk yatırımı Birleşik Ödeme’den Ayrıca fi ntech sektöründeki yatırımlar da 2023’e hızlı bir şekilde başladı. Yılın ilk yatırımını, Türkiye’nin ilk elektronik para şirketlerinden Birleşik Ödeme, İngiltere’de yeni ofi sini açarak gerçekleştirdi. Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Romanya ve Gürcistan’da faaliyetlerini sürdüren Birleşik Ödeme, fi ntech dünyasının nabzının attığı İngiltere’de yeni ofi sini açtı. Londra’da birçok başarı hikâyesine ev sahipliği yapmış, startup ve teknoloji merkezi Level39’da yer alan yeni ofi si ile şirket, teknoloji ihracatı için önemli bir dönüm noktasına ulaştı. İngiltere operasyonu ile ilgili bilgi veren Birleşik Ödeme CEO’su İlker Sözdinler, “Biz, fi ntech alanındaki hedefl erimizi daha da ileriye taşımak, trendleri yakından takip etmek ve ilham alarak bölgemize yansıtmak için burada yerimizi aldık. Şirket olarak halihazırda 15 milyon kullanıcıya dokunarak, 50 milyar TL işlem hacmi ile sektörün önde gelen şirketlerinden biri olmayı sürdürüyoruz” dedi.