AVM

AVM’LER RENOVASYON VE ENERJİ VERİMLİLİĞİNE ODAKLANACAK

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş ile bu yıl 13.’sü düzenlenecek olan Alışveriş Ekonomisi Zirvesi’ni ve sektöre sağlayacağı katma değerleri konuştuk.

Alışveriş Ekonomisi Zirvesi sektöre nasıl bir katma değer sağlayacak?

Ülkemiz ve organize perakende sektörü için gerçek bir katma değer sunan AVM yatırımcılarının çatı kuruluşu Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) olarak geçtiğimiz 13 yılda olduğu gibi gerek perakende markalarına ve AVM yatırımcılarına, gerekse sektörümüze ve ekonomimize gelecek dönemde ışık tutacağını umduğumuz XIII. AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi’ni 13 Aralık 2022’de Swiss Otel’de düzenliyoruz. Bugüne kadar Zirve kapsamında hem AVM’leri hem de perakende markalarımızı ilgilendiren önemli konuları ele aldık; sorunlara çözüm önerileri ürettik, dünyadaki son trendleri inceledik, sektörümüze dair gelişmelerin yakın takipçisi olduk. Bu sene de aynı heyecan ile kıymetli iş ortaklarımız, meslektaşlarımız, sektörümüzün tüm temsilcileri için son derece verimli geçecek, hep beraber keyif alacağımız bir AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi hazırladık.

AVM’ler 2022 yılını nasıl geçirdi ve ilerleyen süreçte izlemeleri gereken yollar neler olacak?

Ziyaretçi sayılarına baktığımızda genel anlamda AVM trafi ğinde pandemi öncesi döneme yaklaşıldığını söyleyebiliriz. Burada AVM’lerin sadece ürün ve hizmet sunulan mekanlar olmamasının, aynı zamanda fonksiyonel değişikliğe giderek birer yaşam alanı olmalarının, dolayısıyla insanlara sosyalleşme imkânı vermelerinin de rolü büyük. AVM’ler sundukları konforlu alışveriş deneyiminin yanında, düzenledikleri ücretsiz etkinliklerle de yeniden birer çekim merkezi haline geldi. Cirolara bakıldığında enfl asyondan arındırdığımızda dahi yükseliş görüyoruz. Şüphesiz ki ciro artışında yabancı turist etkisi de oldukça fazla. Türkiye; İstanbul, Antalya, Gaziantep, Trabzon gibi belli başlı iller sayesinde alışveriş turizminden pay alan ülkelerden biri haline geldi. Bütüne bakıldığında sosyal olanaklar ve marka zenginliği turiste hitap ediyor. Önümüzdeki dönem AVM’lerin ana konularının renovasyon ve enerji verimliliği olacağı görüşündeyim. AVM’lerin açık ve kapalı alanlarını entegre etmeleri ve müşteri ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilecek teknolojik altyapıyı sağlayacak şekilde yenilenmeleri kaçınılmaz…

2022 yılını AYD olarak değerlendirir misiniz? 2023 yılında gündeminizde neler olacak?

Sektörümüzün sürdürülebilirlik ve yasal düzenlemeler ile ilgili birçok temel sorunu bulunmaktadır. AYD olarak bizler geçtiğimiz yılda, üyelerimizin hem yasal sorunlarına hukuki çözümler bulmak hem de sürdürülebilirlik ve enerji verimliliğine katkı sağlamak için birçok çalışma yürüttük. Bu sene Esas Gayrimenkul destekleri ve Ernst & Young liderliğinde hazırlanmış olan “AVM Sektörü Finansal Sorunlarına İlişkin Yaklaşımlar ve Çözüm Önerileri” raporunun çıktılarının ve sektörümüzün ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılması için ilgili makamlarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Gelişmiş ülkelerin birçoğunda olduğu gibi ticari gayrimenkul kira rejiminin ülkemizde de düzenlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Borçlar Kanunu’nda ticari gayrimenkul kiralanmasına ilişkin yasa ve yönetmeliklerin düzenlenmesi sektörün önünü açacak. Önümüzdeki yıl, AYD olarak ticari gayrimenkul mevzuatının düzenlenmesi, AVM ekosisteminin devamlılığı için fi nansal sorunların çözümüne yönelik destekleyici önlemler, sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği ile ilgili çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

AYD olarak 2009 yılından beri AVM’lerin ziyaretçilere keyifl i alışveriş olanağı sunan, perakende sektörüne katma değer sağlayan, bulunduğu kent ile bütünleşen ve dünya standartlarında sosyal mekanlar olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yolda sesimizi duyurmaya katkıda bulunan Mall Report’a teşekkür eder; tüm ekosistemimizin, perakende sektörünün ve değerli okurlarınızın yeni yılını şimdiden kutlar, sağlık ve mutluluklar dilerim.