Perakende

E-TİCARETİN DEVLERİNE SIKI DENETİM

Hazırlanan kanun taslağına göre, yıllık gelirleri ve kullanıcı sayılarına göre önemli pazar gücüne sahip e-ticaret teşebbüsleri tespit edilecek ve daha sıkı kurallarla denetlenecek.

E-ticaretle ilgili düzenlemelerin CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesinin ardından, yeni bir düzenleme hazırlandı. Rekabet Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören taslağa göre, Türkiye’de piyasaya hakim olan uluslararası e-ticaret platformlarının Rekabet Kanunu’na tabi olması sağlanacak. Türkiye’de faaliyet gösteren ve büyük pazar gücüne sahip teşebbüslerin büyük çoğunluğunun küresel firmalar olduğu ve Türkiye’de yerleşik bir merkezleri bulunmaksızın faaliyet gösterdiği belirtilen taslağa göre, uluslararası firmalar Türkiye’de yerleşik olmasa dahi, yerleşik vatandaşlara hizmet verdiği için Rekabet Kanunu kurallarına tabi olacak.

Yıllık gelirleri ve kullanıcı sayılarına bakılarak, önemli pazar gücüne sahip teşebbüsler tespit edilecek. Bu tespit, daha sonra çıkarılacak bir tebliğe göre yapılacak. “Büyüklük” kriterine dahil olan işletmeler daha sıkı kurallarla denetlenecek. Büyük pazar payına sahip şirketler, kamuya açık olmayan verileri, ticari kullanıcılarla rekabet ederken kullanamayacak. E-ticaretteki büyük şirketler, kullanıcılara sundukları ürünleri, kendilerince sunulan kargo gibi başka hizmetlere bağlı hale getiremeyecek. E-platformlar, kendi markalarıyla sattıkları ürünlere, internet sitesindeki sıralamada ayrıcalık tanımayacak.

Ticari ya da kişisel müşterilerin, büyük olarak belirlenen e-ticaret platformlarına erişimleri, oturum açma, kaydolma, diğer platform hizmetlerine üye olma şartına bağlanamayacak. Bu düzenleme ile büyük platformların tüketiciyi kendine bağlama yoluyla rakiplerinin potansiyel müşterilerinin sayısını azaltmasının, pazar dışına itmesinin önüne geçilecek. Büyük ölçekli e-platformlar, sitede satış yapan firmaların rakip şirketler ile çalışmalarını, diğer kanallar üzerinden tüketicilere teklif vermelerini, sözleşme yapmalarını, hizmetlerinin reklamını yapmalarını kısıtlayamayacak. Belli büyüklüğün üzerindeki e-satış platformları, satıcılara adil ve makul olmayan şartlar ileri sürerek, satıcılar arasında ayrımcılık yapamayacak.