Kapak Öne Çıkanlar

TAVADA TAVUK, DOĞRU YÖNLENDİRMELERİYLE YATIRIMCILARINA KAZANDIRIYOR

2014 yılında gıda sektöründeki yolculuğuna soslu tavuk ürünlerini kendilerine özgü tatlarla harmanladığı tabakları müşterilerinin beğenisine sunarak başlayan Tavada Tavuk, yurt içinde ve yurt dışında büyümesini hızla sürdürüyor. Ekim sayımızda kapak konuğumuz olarak ağırladığımız Tavada Tavuk Genel Müdürü Süleyman Demirtaş ile sektördeki güncel konumlarını ve yeni yatırımlarını konuştuk.

Kendine özgü lezzetlerle harmanlayarak hazırladığı tabaklarla, Türkiye başta olmak üzere 3 ülkede adınızdan söz ettiren Tavada Tavuk’un geçmişten günümüze yolculuğundan okurlarımız için bahseder misiniz?

Tavada Tavuk olarak 2014 yılında, Türk mutfağında damaklarda eşsiz bir şölen yaratan soslu tavuk ürünlerinin önemini keşfimizle başlayan yolculuğumuza; günümüzde gıda sektöründe ilklere imza atarak devam ediyoruz. Dünyada yapılan araştırmaların sonuçlarına baktığımızda, tavuk tüketiminin kırmızı etten daha yaygın olduğu görülüyor. Bu veriler ışığında, doğru işte ve doğru yerde olduğumuzu söyleyebilirim. Alanında uzman kadromuz ve farklı bakış açısıyla hazırladığımız lezzetlerimizi müşterilerimize sunduğumuz, Türkiye genelinde çoğunluğu Anadolu’da olmak üzere 65 şubemiz ile yaygın bir restoran ağına sahibiz. Son olarak da Eylül ayı içerisinde Emaar Square Mall, Mersin Tarsu AVM ve Antalya Işıklar Caddesi şubelerimizi müşterilerimizin hizmetine sunduk.

Tavada Tavuk olarak yürüttüğünüz bayilik sisteminizi Türkiye’nin tüm bölgelerinde yaygınlaştırmak adına nasıl bir strateji izliyorsunuz?

Bayilik sisteminin yaygınlaşması adına en büyük referansımız bayilerin mutluluğu. Her ne kadar reklam kampanyası çalışmalarını periyodik olarak hayata geçirsek de; gerçek büyüme, çalışan mağazaların referansları ile gerçekleşiyor. Yeni yatırımcıları sistemimize dahil etmek tabii ki önceliğimiz, ancak kendi içimizdeki yatırımcılarımızın yeni atılımlar yaptığını görmek Tavada Tavuk olarak bizleri daha çok mutlu ediyor. Ulusal televizyon kanalları ve radyoların yanı sıra sosyal medya reklamlarımız ile daha geniş kitlelere ulaşmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Franchise sürecinde Tavada Tavuk’un önemle üzerinde durduğu kriterler nelerdir, yatırım maliyetinizden okurlarımız için söz eder misiniz?

Franchise sürecinde en dikkat ettiğimiz konuların başında restoranın konumu yer alıyor. Alışveriş merkezleri içerisinde yer alacak restoranlarımızda 120 ila 150 metrekare arası alanlar bizim tercihlerimizde öncelikli oluyor. Franchise operasyon ekibimiz tarafından hazırlanan fizibilite raporuyla birlikte, lokasyon ve rayiç kira bedellerini değerlendirerek hareket ediyoruz. Operasyon ekibimiz hazırladığı bu fizibilite raporunda, hangi bölgelerde satış olabileceğine ve hedef cirolara dair tablolar çıkararak, yatırımcıları doğru bir şekilde yönlendirmek için çalışırken; iş gücünün yeterli olmadığı noktalarda da bayi açılışına onay vermeyip, yatırımcıları cironun daha kuvvetli olacağı yerlere yönlendiriyoruz. Franchise operasyon ekibimizin yatırımcılar için hazırladığı fizibilite raporlarının başarı oranı %97. Yatırımların dönüşüm süresi ile ilgili bu zamana kadar herhangi bir sapma yaşamadık. Tavada Tavuk markamızın franchise bedeli 200.000 TL+KDV. Biz yatırımcılarımıza mimari çizimleri veriyoruz, bayi belirlediği tarihte bitirmeyi taahhüt ederse kendisi yaptırabiliyor veya talepleri doğrultusunda bizler anahtar teslim yapıyoruz. Aynı sektörde yer aldığımız diğer firmalardan farklı olarak inşaattan ya da dükkan tasarımından kazanç elde etme eğiliminde değiliz. Rakiplerimizin yarısı kadar bir bütçeyle, aynı metrekarelerde restoran kurulumlarımızı gerçekleştiriyoruz. Tavada Tavuk olarak şu an izlediğimiz politikamızda markamızı büyütmek ve hem Türkiye’de yer almadığımız noktalara hem de dünyaya kendimizi tanıtmak var. Doğru yer, doğru zaman ve yatırımcı bulunduğunda eğer yeterli metrekarelere ulaşamıyorsak, yatırımcılarımıza alternatif oluşturmak adına onları burger ve dürüm markası olarak hayata geçirdiğimiz Bigye markamıza yönlendiriyoruz.

Bigye’nin sektörde şu anki konumu nedir?

Franchise bedelini 100.000+KDV olarak belirlediğimiz Bigye, bizlerin pandemi sürecinde ekonomiye dair bazı öngörülerimizin tamamen tuttuğunu ve piyasanın ihtiyacını karşıladığımızı gösterdi. Yatırımcıların Bigye’ye gösterdikleri talep bizleri oldukça mutlu etmekte. 2022 yılı sonuna dek ciddi bir ivme kazanacağından ve bu yükselişi önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğinden şüphem yok.

Yurt dışındaki çalışmalarınızdan da söz eder misiniz?

Irak ve Ürdün’de Tavada Tavuk markamızla yer alıyoruz. 2022 yılı, içinde bulunduğumuz döneme dek yurt dışı hedefl erimizin odağında geçti. Yılın başında Fransa ile Master Franchise sözleşmemizi imzalamıştık. Avrupa’da üretim merkezimizi hayata geçirdik ve Haziran itibariyle de Türkiye’deki ile aynı sisteme sahip restoranlarımızı açtık.

Bayilerinizin ciro artırımı için sağladığınız destekler nelerdir?

Bölgesel planlamalar yaparak ciro artırımı konusunda aylık kampanyalar düzenliyoruz. Pandemi dönemi ile beraber ilginin daha çok arttığı ve hala devam eden online bir yaşam mevcut. Bu da bizim işimizde paket servisin önemini daha çok artırdı. Bu nedenle restoranlarımızda yaptığımız planlama ve kampanyaların haricinde, paket servis mecralarında da ayrı bir planlama yaparak süreci devam ettiriyoruz.

Menülerinizi oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz?

Tavada Tavuk markamızla Anadolu’nun birçok noktasında yer almamız sebebiyle, menülerimizi genel damak tadına hitap edebilecek şekilde olabildiğinde geniş bir yelpazede tutmaya özen gösteriyoruz. Bunun sonucunda da her yıl menülerimizi yenileyerek dinamik tutmaya çalışıyoruz.

Menülerinizde kullandığınız size özel malzemeleriniz var mı?

Tavada Tavuk’a özgü soslarımız, bizi sektörde en çok farklı kılan nokta diyebilirim. Tüm soslarımızı kendimiz özel reçetelerle üretiyoruz, dışarıdan hiçbir sos tedariki yapmıyoruz.

Bu yoğun iş temposunda Süleyman Demirtaş’ın bir günü nasıl geçiyor?

Genellikle öğle saatlerine kadar ki süreçte raporları inceleyerek şube faaliyetlerini gözden geçiririm, öğleden sonra ise rutin toplantılarla günü tamamlarım. Genç girişimci adaylarına ne tavsiyelerde bulunursunuz? Genç girişimci adaylarına bilmedikleri hiçbir işe girmemeleri gerektiği konusunda tavsiyede bulunabilirim. Gençler, hakim oldukları bir işe yatırım yapmalı ya da yatırım yapacakları işten iyi anlayan bir ortaklık kurmalı.