Çok noktalı tesis yönetimi sektöründe 2012 yılından beri hizmetlerini müşterileriyle buluşturan Servis365, bu alanda hayata geçirdiği çalışmalarla Türkiye’de sektöre dair bilinci de artırmayı hedefliyor. Müşterileri için çözüm merkezi olmanın firma politikaları olduğunu ifade eden Servis365 Genel Müdürü Erdem Deniz ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide, SRV365 yazılımının detaylarını da konuştuk.
Servis365’in kuruluş serüveninden bahseder misiniz, sektörde nasıl bir eksikliği gidermek adına kimler tarafından ve ne zaman kuruldu?
Servis365’in hikayesi için 15 yıl öncesine gitmek gerekiyor. 3 Mimarın aynı zamanda girişimci olarak sektörde geliştirdiği bir yolculuğumuz var. Alparslan Özarpat, Alptekin Yıldız ve Orçun Özkan’ın bir araya gelerek 2012 yılında kurdukları 3. grup şirketi Servis365. YOO Mimarlık ve Ofi x.com deneyimleri sonrasında perakende sektöründe derinleşen bilgileriyle, bir mağazanın ilk yapımı sonrasında ne gibi ihtiyaçları olduğunun çok net yerinde görülmesi, bir çözüm fi rması olarak Servis365’in kurulmasını doğruyor. Bizi bu alanda halen geliştiren en önemli motivasyon kaynaklarından birisi de tüm grupta yer alan bu çözüm odaklı bakış açısı.
Müşterilerinize sunduğunuz hizmet ve çözümler nelerdir, hangi alanlarda müşterilerinizin hayatını kolaylaştırıyorsunuz?
Tesislerin kendi operasyonu dışında günlük hayatında karşılaştığı ve ağırlıkla teknik başlığı altına koyduğu konularla ilgili hizmet veriyoruz. Tesiste yer alan iklimlendirme, elektrik, aydınlatma sistemleri gibi 100’ün üzerinde yaptığımız periyodik önleyici bakım çalışmaları ile sürpriz maliyetleri ve satış kayıplarını minimuma indiriyor, verimi arttırırken işletme maliyetlerini de düşürüyoruz. Çok genel bir şekilde özetlememiz gerekirse de işletmede kepenkler sabah açılmazsa, klima arızalanırsa, birden elektrik panosunda oluşan bir sorunla elektrik kesilirse telefonun diğer ucunda hazırda bekleyen bir ekibiz. Bu, saymış olduğum ihtiyaçlara tek noktadan, hızlı, ekonomik, yüksek ve standart kalitede çözüm üreten bir hizmet modeli. Halihazırda hizmet verdiğimiz 3 binin üzerinde tesiste her gün devam eden periyodik bakımlarımızla birlikte, farklı alanlarda ortalama 200’e yakın talep alıyor ve bunlara çözüm üretiyoruz. Dolayısıyla çoklu tesis yönetimi ile çalıştığımız tüm iş ortaklarımıza tasarruf ve konfor sağlıyoruz.
Çok noktalı tesis yönetimi nedir, müşteri nezdinde değerlendirildiğinde bu yönetim şeklinin avantajları nelerdir?
Çok noktalı tesis yönetiminin odaklandığı nokta; birden fazla işletmesi olan ve bu işletmelerinde standart bir yönetim benimsemek isteyen kurumlar. Bizim alanımız biraz daha coğrafyası geniş müşterilere hitap ediyor; banka şubeleri, acenteler, birden fazla mağazası olan zincir perakendeciler gibi. Bu tesislerin temel sorunu standartları yerine getirmek. Bizim gibi çoklu tesis yönetimi şirketi profesyonelleri, tamamen tek merkezden standart hizmet sunuyorlar. Türkiye’nin 81 ilinde bazı müşterilerimizin 10, bazı müşterilerimizin ise 500 tesisi var. Bu tesislerin her birinde aynı kalitede hizmet sağlıyoruz. Yaptığımız işin yarattığı en büyük katma değer ve avantaj ise; tek noktadan bütün hizmeti yönetebiliyor ve bu hizmeti standart olarak sağlayabiliyor olmak.
Servis365’in sektörde fark yarattığı noktalardan söz eder misiniz, neden tercih ediliyorsunuz?
Servis365 olarak fark yarattığımız nokta sunduğumuz hizmetin ve operasyon yönetimimizin kalitesi. Dijitalleşme sürecine kurulduğumuz günden beri önem veren bir fi rmayız ve kurulduğumuz günden itibaren tüm operasyonumuzu kendi yazılımımız olan online bir platform üzerinden yönetiyor ve anında raporluyoruz. Kullandığımız bu platform; üzerinde çalışarak ve ciddi bir yatırım sağlayarak geliştirdiğimiz ve bu yıl içinde artık yeni ismiyle yayına alacağımız SRV365. Bu yazılımla sadece bir servis ERP’si ya da sadece bir takip sağlamıyor ve işimizin içinden mühendisliği ayırmıyoruz. Fark yarattığımız nokta; bu işi mühendislerle, mimarlarla ve analitik bir bakış açısıyla yapıyor olmamız ve günün sonunda anlamlı bir veri üretmemiz. Bu sebeple kurulduğumuz günden itibaren bir servis firması olarak anılmaktan ziyade çözüm firması olarak anılmayı tercih ettik.
SRV365 isimli projenizin detaylarını sizden dinleyebilir miyiz, avantajları nedir?
SRV365; Ekim 2022 tarihinde yayına almayı hedefl ediğimiz ve sektörde edindiğimiz 10 yıllık bilgi birikiminin dijital bir ürünü. Burada teknik hizmet ERP modüllerine göre birçok farklılık yaratmak istedik. Bu sistemleri takip edebiliyor olduğunuz pek çok program var ancak bizim geliştirdiğimiz tarafı biraz daha müşterinin bu yöndeki verimini artırmak üzere kurulu. SRV365’in öne çıkan özelliklerinden bir tanesi de kendi yazılım ekibimizle yazmamız. Biz bir Mimar Holding grup şirketiyiz. Dolayısıyla gelen bütün geribildirimleri sisteme entegre edebiliyor ve hazır bir program kullanmıyoruz. Bu platformda anlık raporlar veriyoruz, bunun yanında dönem analizleri sunuyoruz.
Tesis yönetimi sektörüne katkıları konusunda Servis365’in misyonu ve değerleri nelerdir?
Buradaki en önemli sorunumuz nitelikli eleman bulmak ve bu, gün geçtikçe daha zor bir hale geliyor. O yüzden sektöre katkı anlamında birinci misyonumuz nitelikli personel yetiştirmeye çalışıyoruz. Bununla beraber üretmiş olduğumuz bütün değerleri ve bilgi birikimini alt yüklenicilerimizle de paylaşıyoruz. Çalışmış olduğumuz çözüm ortaklarını çoklu tesis yönetimi veya tesis yönetimi sektörüne entegre hale getiriyoruz. Bu da bizim sektöre aslında katkı sağlamayı hedefl ediğimiz bir alan. Servis365 olarak kendimize görev edindiğimiz en önemli konulardan bir tanesi de; Türkiye’deki çoklu tesis yönetimi alanındaki bilinci artırmak. Servis365; Avrupa’da ve Amerika’da bu işin yapıldığı standartları Türkiye’de hayata geçirme misyonuyla kurulan bir şirket ve bizler de her işimizde bu hedefl e hareket ediyoruz
Servis365’in şu anda sektördeki konumu nedir, kısa ve orta vadede hedefl eriniz ne yönde ilerleyecek?
Sektördeki konumumuz, tamamen hizmeti doğru şekilde yönetmek ve sunmak üzerine kurulu. 60’ın üzerinde cari ile çalışıyoruz, yaklaşık 3 binin üzerinde tesise şu anda ulaşabiliyoruz. Türkiye genelinde ve günlük yaklaşık olarak 200’e yakın aksiyon alıyoruz. İşin dijitalleşmesine de ciddi bir şekilde önem veriyoruz ve bunun sektöre bir standardizasyon getirdiğine inanıyoruz. Lüks perakende ve zincir perakende alanlarında sektörün en önde gelen fi rmalarından birisiyiz. Bu oluşturmuş olduğumuz emin ve güvenilir tabloyu, aynı şekilde restoran (F&B) tarafında da büyütmeye çalışıyoruz. Kısa vadede büyümek istediğimiz alanlardan bir tanesi F&B. Bununla beraber grubumuzun yapısı ve kuruluş misyonumuz gereği Dubai ve Balkan ülkeleri gibi ülkelere Türkiye’de doğan bir fi rma olarak bu hizmetin standardını taşımak istiyoruz. Orta vadede de yurt dışına açılmak ve burada edindiğimiz bilgi birikimi ve insan kaynağını yurt dışına taşımak gibi bir planımız var.
Food and beverage (F&B) ve inşaat alanında Servis365’in yürüttüğü çalışmalardan da bahseder misiniz?
F&B; endüstriyel mutfak grupları, mutfak ekipmanları, soğuk zincir ekipmanları, bununla beraber kahve makinaları gibi servis ekipmanlarıyla çok daha fazla bakım ihtiyacına sahip. Bu sektörde aslında en önemli kritik nokta; o ürünlere, cihazlara ya da sistemlerde bir sorun oluştuğunda siz içeride mevcut ürünlerinizi veya hizmetinizi sunamaz ve satamaz hale geliyorsunuz. Bizim F&B’de odaklanmak istediğimiz şey; hem kendi iç ekiplerimizle hem de kurumsal çözüm ortaklarımızla tamamen sektörün ihtiyacı olacak bir noktada çözüm sağlamak.