FinTech

İYZİCO’DAN E-TİCARET DÜNYASINA
YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER

iyzico’nun ortaya çıkış serüveninden bahseder misiniz?

Ortağım Tahsin’le ne zaman bir araya gelsek sahip olduğumuz deneyimimizi, bilgi birikimimizi ve global ilişkilerimizi Türkiye’de nasıl kullanırız diye konuşuyorduk. Etki yaratmak, bir şeyleri sıfırdan başarmak, inandığın şeyin peşinden tutkuyla koşmak bize heyecan veriyordu. Türkiye’deki ödeme sistemleri konusunu iyice araştırdık ve e-ticaretteki güncel durumu analiz ettik. E-ticaret dünyasının yenilikçi çözümlere ihtiyacı vardı. Biz de bu amaçla 2013 yılında iyzico’yu kurduk.

Girişiminiz ülkemizde ve dünya çapında oldukça fazla yatırım alıyor ve kullanılıyor. iyzico’yu bu konuma getirmek için neler yaptınız?

Ortağım ve ben, Avrupa’da önemli kariyerlere sahiptik ve bu alanda fazlasıyla tecrübeliydik. iyzico’yu kurmaya karar verdiğimizde, her hafta Almanya’dan Türkiye’ye geliyor ve bankalara yapmak istediğimiz işi anlatıyorduk. Bu süreç bizim için fazlasıyla zorlu geçti ama asla vazgeçmedik. İlk anlaştığımız bankanın ardından gerisi de geldi. Bunun yanı sıra, doğru insanlarla bir araya gelmemiz de başarımızda fazlasıyla önemli bir rol oynadı.

Girişiminiz fintech gibi oldukça gündemde olan bir konu üzerine çalışmalar yürütüyor. Fintech hakkında neler düşünüyorsunuz, geleceğini nerede görüyorsunuz?

Fintech’ler, tüm dünyada etkisini her geçen gün daha da artırıyor. 2017 yılında dünyada 22,5 milyar dolar yatırım alan fi ntech’ler, 2018’in yalnızca ilk yarısında 57,9 milyar dolar yatırım aldı. Günümüzde müşteriler, bir fi nansal hizmetten oldukça kısa süre içerisinde hesap açmayı veya hızlı para gönderimi yapabilmeyi talep ediyor. Kısacası fi ntech’lerin sunduğu tüm avantajlar, müşterilerin de beklentisi haline gelmiş durumda. Önümüzdeki dönemde fi ntech’lerin tüm dünyada etkisini daha da artıracağını düşünüyorum.

iyzico’da ne gibi iş olanakları var? Kariyerine bir girişimde başlamak isteyenlere önerileriniz neler?

Bugün iyzico’da 130 kişilik, 28 yaş ortalamalı genç bir ekibiz. Şirket olarak hızlı bir büyüme içerisindeyiz ve tüm ekiplerimizde farklı pozisyonlar için arayışımız mevcut. Kariyerinin başındaki arkadaşlar için en önemli tavsiyem kalıplara takılıp, size neyi nasıl yapmanız gerektiğini söyleyen kuralların peşinden gitmeyin. Yabancı dil olmazsa olmaz. Bu sadece günlük iş hayatınız için değil dünyada neler oluyor, trendleri takip etmek için çok önemli. Biz yeni mezun arkadaşlar için iyzicoder Graduate Program’ın ilkini geçtiğimiz yıl düzenledik ve birçok genç mühendis adayını ekibimize dahil ettik.

Bir girişimci için olmazsa olmaz özellikler nelerdir?

Bence tutkulu olmak, bir girişimci için olmazsa olmaz bir özellik. Girişimcilik oldukça uzun ve zorlu bir maraton. Bu yolda karşınıza birçok engel ve zorluk çıkabilir. Böyle durumlarda, hedefl erinize ulaşmak için pes etmeden devam etmeniz gerekiyor. Bir diğer özellik, doğru zamanda bazı işleri sizden daha iyi yönetebilecek kişilere devredebiliyor olmaktır. “Her şeyin en iyisini ben bilirim.” düşüncesi, çoğunluklu sağlıklı sonuçlar ortaya çıkartmıyor. Hedefl erinize ulaşmak için, mutlaka doğru kişilerle bir araya gelmelisiniz. Son olarak, hiçbir zaman “Ben oldum.” düşüncesine kapılmamalısınız. Elde edilen başarıları ve kazanımları yeterli olarak görmek, bir girişimci için fazlasıyla tehlikeli bir durumdur.