Ana içeriğe atla

ops

İyi bir mutfak bacası nasıl kurulmalıdır?

02.08.2017 - 15:33

Günümüzde yapılaşmanın çoğalması ile birlikte özellikle alışveriş merkezleri ve plaza türü yapılar da devasa mutfaklar kuruldu. Birçoğu mühendislik şaheseri olsa da bazı sorunlardan hala kurtulmuş değil… 
Mutfak davlumbaz bacasının birçok konusu var, lakin bu yazımda bakım ve temizlik anlamında bilgilendirme yapacağım. Davlumbaz bacası seçilirken öncelikle pişirme ocağında ne pişireceğimiz önemlidir, sistemde ona göre kurulur. Çünkü kömürlü pişirme yapılan mutfağa ayrı, makarna pişirilen mutfağa ayrı sistemler uygulanması gerekir. 
Mutfak bacası kurulumunda tavsiyelerimi ise şu şekilde sıralayabilirim;
Davlumbaz seçimi: Enerji ve ısı kaybınızı önlemek için performans (taze hava takviyeli)  davlumbaz tavsiye ederim. Alevsavar filtre davlumbaz da kesinlikle olmalıdır, çünkü bu filtrenin olmaması yağmurlu havada ceketsiz dolaşmaya benzer.
Yatay kanallar: Ülkemizde çok büyük projeler hariç birçoğunda galvaniz 0,65 sac kullanılmakta, fakat hem yangın standardına hem de MMO Odası’nın şartnamelerine uygun olarak en az 2 mm siyah sac kullanılmalı ve bunlar mutlaka kaynaklı olmalıdır. Galvaniz kanalların birleşimi flanş sistemli olduğu için sızdırma olasılığı yüzde 90’dır, kaynaklı sistemde kaynak kalitesine bağlı olarak yok gibidir. Firmalar maliyet açısından genelde galvaniz kanalı tercih ediyor.
Kontrol kapağı: Bakım gerektiren sistemlerde en az 2 metrede 1 kanalın ölçüsüne göre kontrol kapağının muhakkak olması gerekmektedir. Dikey dönüşlerde bu konuda sistem kurulurken bir baca temizleme firmasından tavsiye alabilirsiniz.
Dikey kanallar: Dikey kanallar genelde kör cephe, şaft boşlukları gibi zor yerlerden gider. Bunun için en üst nokta ve en alt noktalarda kontrol kapağı bırakılması gerekir. Arada dönüşler varsa oraya da kontrol kapağı konulabilir.
Fan seçimi: Mutfak baca fanı konusunda benim tavsiyem pug fan dediğimiz direkt milden tahrikli fanlardır, çünkü bunlarda kayış kasnak olmadığı için arıza olasılığı düşüktür ve temizliği kolay fanlardır. Diğer fanlarda kayış değişimi vardır.
Filtreler:  Fan öncesi metal filtre muhakkak olmalıdır. Bunun da seçimini hem pişirdiğiniz ürün anlamında hem de fan sistemine göre firmanız belirleyecektir.
Karbon filtre: Dumanı ve kokuyu engelleyen filtredir. Tek başına işe yaramaz; ya sulu filtre ya da elektro statik filtre ile kullanılır. Temizlenmez, değiştirilir; değişim sıklığı sizin satışınız ile alakalıdır.
Sulu filtre: Bu tür filtreler odun, kömür pişirme yapılan mutfaklarda tercih edilir, bakımını muhakkak yapmalıyız. Bu konuda kurulumu yapan firmanın profesyonelliği önemlidir.
Eslektro statik filtre: Bu filtreler koku ve dumanı yok eden sistemlerdir. Cihaza giren dumanı anat katot mantığı ile yüksek voltajda kurum haline getirir. Başarı oranı yüksektir, lakin bakımına çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi halde yangın gibi bir olay yaşamanız muhtemeldir. Her filtrede olduğu gibi bakım sıklığı sizin cironuzla alakadır.
Bu sistemleri kurduktan sonra yaşamasını sağlamak da ayrıca bir konudur. Bakım ve temizliklerini zamanında yetili ve yetkin firmalara yaptırmazsanız, kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Normal üretim yapan bir mutfak yılda en az 3 veya 4 kez bacasını temizletmelidir.
Mutfak havalandırma sistemleri başlı başına bir uzmanlık alanıdır, iyi kurulmayan bir sistem başımıza büyük dertler açabilir. Peki, iyi bir davlumbaz baca sistemi nasıl olmalıdır?
•Mutfaktaki taze hava dengesi iyi olmadır, akabinde dengesiz olan bir sistem sizin ısıttığınız soğuttuğunuz ortam havasını davlumbazdan çekerek ısı kaybına sebep olabilir. 
•Hesabı iyi yapılmayan sistem çekiş yapmaz baca görevini yapamayınca mutfak duman altı olur.
•Düzgün seçilmeyen baca fan sistemi baca yangınlarına sebep olabilir. 

ops

Yukarı