Ana içeriğe atla

ops

Mutfak bacası temizliği maliyetli midir? Gerekli midir?

06.10.2017 - 16:43

İşletmelerde bulunan mutfak baca sistemleri, önemi itibari ile mutfağın bir nevi nefes alma verme organıdır. Bu kadar önemli sisteme ne kadar önem veriyoruz?
Hepimizin bildiği gibi alışveriş sektörünün en büyüyen işletmeleri yeme-içme firmaları oldu. Bu firmalar alışveriş merkezlerinin adeta vazgeçilmezi oldular. Bununla birlikte birçok yerli yabancı markalar boy gösterdi. 
Her markanın kendine göre ürün gamı ve pişirme yöntemleri var, bu da mutfak yapılarına etki ediyor. Örnek olarak; ağır et ürünleri pişiren bir marka, yatırımın önemli kısmını mutfak baca ve filtre sistemlerine harcıyor. Bu yatırım birde hassas bölgede ise otel, plaza, hastane vb. yerlere yakınsa o zaman daha maliyetli ve çözüm gerektiren sistemlere ihtiyaç duyuluyor.
Burada önemli olan doğru bir mutfak projesi yapmak, doğru bir uygulayıcı bulmak, birde bu kadar pahalı bir sisteme doğru bakım yaptırmak. Bence işin en önemli kısmı doğru bakım uygulama kısmı. Hali hazırda piyasada gözlemlediğim,  bu kadar bedel harcanan bir sistemin sırf bakım maliyetleri yüzünden doğru çalışmadığı.
İsmini veremeyeceğim büyük markalar ve işletmeler, bakım maliyetleri yüzünden sistemlerine düzenli bakım yaptırmıyor.
Bakım yapılmamasının birçok sebebi var. Bunları sıralayacak olursak;
1.Projeyi uygulayan firmanın veya mühendisin yatırımcıyı doğru bilgilendirmemesi
2.Kurulan sistemlerin temizlenebilir bakım yapılabilir hale getirilmemesi
3.Bakıma karar verildiğinde doğru, yetkin yetkili firma bulunmaması 
4.Mevcut işletmenin ciroya endeksli bakım maliyetlerini düşünmesi, bakım aralıklarını uzun tutması.
Son yıllarda, hatta aylarda diyebilirim sırf benim bildiğim 20’nin üzerinde baca yangını oldu. Bu kimi zaman basına yansıyor kimi zaman yansımıyor. Sonuç itibariyle temizlenmeyen, bakım yapılmayan baca sistemi “ben buradayım, beni unuttunuz” diyor.
Birçok konuda dünyayı sonradan takip ettiğimiz için bu konuda da Avrupa’nın ve Amerika Kıtası’nın gerisindeyiz. Şöyle ki Avrupa’da bu iş yasal, temizlik yaptırmak kanunen zorunlu. Bir başka konu da, çıkan yangın sonrası gerçek suçlu bulunmak zorunda. Sigorta şirketi bunu takip ediyor, bakım firması mı hatalı yoksa bakımı yaptırmayan işletme mi? İtfaiyelerin vereceği rapor doğrultusunda sigorta ödemesi yapılıyor. 
Bu konuda bizim kat etmemiz gereken daha çok yol var. Öncelikle mutfak baca temizliklerinin öneminin anlaşılması, bakım yapan firmaların rekabet unsurunun kaliteye göre belirlenmesi, kurulacak sistemlerin bakım yapılabilir halde imal edilmesi. 
Toparlayacak olursak; kurulacak mutfak baca sistemlerinin doğru seçilmesi konusunda uzman bir firma  ile çalışmak, sistemlerin bakım yapılabilir halde kurulması, bakım zamanlarının aksatılmaması, bakımı yapacak firmanın doğru seçilmesi  çok önemlidir. Unutmayalım ki çalışan her cihaz canlı gibidir, bakım yaparsanız verim alabilirsiniz. Aksi halde mutfak baca sistemleri ummadığınız bir zamanda baca yangını olarak karşınıza çıkar.

ops

Yukarı